Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Η έναρξη του πρώτου Προγράμματος Κοινωνικής Υπηρεσίας της Ecogenia στο Λιτόχωρο είναι γεγονός!


Λιτόχωρο, 2 Απριλίου  2024: Την έναρξη του νέου Προγράμματος Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Λιτόχωρο Πιερίας ανακοίνωσε η ΑΜΚΕ Ecogenia σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, 29 Μαρτίου. Το έργο με τίτλο "Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας – Όλυμπος 2024" έχει ως επίκεντρο την κινητοποίηση νέων για την οικοδόμηση και ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας σε τοπικό επίπεδο. 
Σε συνεργασία με το Δήμο Δίου-Ολύμπου και υπό την προγραμματική κατεύθυνση της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, το έργο ευελπιστεί να ενισχύσει τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην πρόληψη καταστροφών στη χώρα μας, ξεκινώντας από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Το Λιτόχωρο επιλέχθηκε ως βάση για το έργο και την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινότητα, καθώς αποτελεί τόπο στρατηγικής σημασίας και κυριότερη είσοδο του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου. 

Καθώς ο τουρισμός συνεχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη περιοχή έχει την ευκαιρία να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες της κοινότητας και διαμορφώνοντας πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης και διατήρησης των φυσικών πόρων. 

“Είναι ευχής έργον αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας και μακάρι να υπάρξουν περισσότερες τέτοιες δράσεις στο Δήμο μας”, ανέφερε η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Λιτόχωρου, Παιδείας, Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, κα Σοφία Ζουρζούρα, εκπροσωπώντας το Δήμο. 

Από μεριάς του, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, κος Πέτρος Παπαπέτρου, χαιρέτισε τη συνεργασία κι αναφέρθηκε στην επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ecogenia. 
Στη συνέντευξη έδωσε το παρόν και  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, που αναφέρθηκε στο σημαντικό χαρακτήρα του έργου. Εκτός από την Διοίκηση και τους τοπικούς άρχοντες είναι σημαντικό να υπάρχουν φορείς και οργανώσεις, που να υποστηρίζουν την κοινωνία κατά των έκτακτων καταστάσεων. Μία απ’ αυτές είναι η Ecogenia”. 

Με το σύνθημα “Προσφέρεις - Εκπαιδεύεσαι - Αμείβεσαι”, το εν λόγω έργο της Ecogenia αποτελεί μέρος στρατηγικής συνεργασίας με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα παρέχει και το πλαίσιο για τη διεξαγωγή  ανταλλαγής τεχνογνωσίας και την απόκτηση κατάρτισης από το μεγαλύτερο και παλαιότερο σώμα περιβαλλοντικής προστασίας παγκοσμίως, το Σώμα Προστασίας του Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας ή California Conservation Corps (CCC), με στόχο να ενσωματωθούν οι βέλτιστες πρακτικές από το CCC σχετικά με τον οικοτουρισμό και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών για την ενίσχυση της τοπικής κλιματικής ανθεκτικότητας στην ευρύτερη περιοχή. 

Κατά την διάρκεια του προγράμματος της Ecogenia, μια ομάδα μελών από το πρόγραμμα και της ηγεσίας του CCC θα βρεθεί στην Ελλάδα για διάστημα δύο μηνών, και θα εργαστεί με την ομάδα της Ecogenia στα πλαίσια αυτής της εκπαιδευτικής ανταλλαγής.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Γνωριμίας με την Κοινότητα στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου. Εκεί μέλη της ομάδας της Ecogenia, ανέλυσαν τους πυλώνες δράσεις σε κατοίκους και ενδιαφερόμενους φορείς της ευρύτερης περιοχής του Λιτοχώρου σε μια εκδήλωση που αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία παρατηρώντας μεγάλη συμμετοχή.
Η Ecogenia ευχαριστεί όλους τους εταίρους, τους χορηγούς και την κοινότητα γενικότερα για τη στήριξή τους και τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του καινοτόμου προγράμματος κοινωνικής υπηρεσίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Περισσότερα σχετικά με τις δράσεις του οργανισμού και για το αμειβόμενο πρόγραμμα κοινωνικής υπηρεσίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα ecogenia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου