Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα: Το έπος της ΑΕΚ στου 1968!


Του Γιώργου Καρανικόλα 
Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Απριλίου του 1968, όταν η ΑΕΚ κατάκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ,  κόντρα στη Σλαβια Πράγας και παράλληλα έγινε η πρώτη Ελληνική ομάδα, που κατόρθωνε τέτοια τεράστια Ευρωπαϊκή διάκριση .
Το Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας δύο ώρες νωρίτερα είχε κατακλυστεί από 80000 θεατές, που διψούσαν για το τρόπαιο .
Δημιουργήθηκε παράλληλα ένα μοναδικό ρεκόρ θέασης σε αγώνα μπάσκετ, το οποίο ίσως παραμένει έως σήμερα και μάλιστα έχει μπεί στο βιβλίο Γκίνες .

Ο μεγάλος τελικός εξελίχθηκε σε θρίαμβο της Ελληνικής ομάδας, η οποία με ψυχή και καρδιά πηρε τη νίκη με 89-82, επί των Τσέχων και η επιτυχία αυτή είναι συνυφασμένη, τόσο με την ομάδα της Ένωσης, όσο και με τον προσφυγικό πολιτισμό . 

Οι μύθοι της ΑΕΚ σ' εκείνο τον αλησμόνητο τελικό ο Βεροιώτης Γιώργος Τρόντζος και ο  αείμνηστος Γιώργος Αμερικάνος έκαναν ασύλληπτα πράγματα πετυχαίνοντας τους 53 από τους 89 πόντους της Κιτρινόμαυρης ομάδας .
Φυσικά αξέχαστη στους παλαιότερους παραμένει μέχρι και τις μέρες μας η εντυπωσιακή περιγραφή του σπορτκάστερ Βασίλη Γεωργίου, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή .

Ο Πατρινός δημοσιογράφος στο κρατικό  ραδιόφωνο, που μετέδιδε τον αγώνα με αφάνταστο τρόπο έκανε χιλιάδες Έλληνες ακροατές να κλάψουν από χαρά για το σπουδαίο επίτευγμα .
Για να θυμόμαστε τους καλαισφαιριστές  που έγραψαν με "χρυσά γράμματα" την ιστορία της ΑΕΚ, θ' αναφέρουμε τη σύνθεση των νικητών με κόουτς τον Νίκο Μήλα : Αμερικάνος 29 πόντοι  Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11,  Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4, Τσάβας 3, Νεσιάδης, Δημητριάδης, Πετράκης .

Πέρασαν 56 ολόκληρα χρόνια αλλά, εκείνη η  νύχτα της 4ης Απριλίου του 1968, δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ .
Η ΑΕΚ της προσφυγιάς έγραψε μια από τις μεγαλύτερες εποποιίες του Ελληνικού συλλογικού Αθλητισμού .

ΜΠΡΑΒΟ ΕΝΩΣΗ και ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ .

1) Η  Ελληνική ομάδα 
2 ) Το πυρακτωμένο Καλλιμάρμαρο 
3 ) Κεντρικό θέμα της αθλητικής εφημερίδας "Αθλητική ηχώ" στον θρίαμβο της ΑΕΚ.
4) Ο Γιώργος Αμερικάνος με το κύπελλο πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου