Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Δήμος Κατερίνης: Σε διαρκή επιχειρησιακή δράση για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας - Ι. Ντούμος: Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία με σοβαρότητα & σχέδιο

-Άμεση η αποτίμηση των ζημιών με την υποχώρηση των έντονων φαινομένων
Σε διαρκή επιχειρησιακή δράση και επιφυλακή με επικεφαλής τους αντιδημάρχους τεχνικών έργων Χαράλαμπο Οφίδη & κοινοτήτων Χρήστο Μπογιατζή  έχει τεθεί από αργά χθες το βράδυ, το σύνολο του μηχανισμού του Δήμου Κατερίνης και το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα  από την επιδείνωση του καιρού. 
Σύμφωνα με την αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, που έπληξαν την περιοχή, προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και ζημίες στον υπερχειλιστή του φράγματος Τριλόφου, στα αντλιοστάσια του συγκεκριμένου φράγματος, καθώς και του φράγματος Εξοχής. Είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε όλους τους χώρους αρδευτικών υποδομών στην ενότητα Ελαφίνας, στα φράγματα Μελιαδίου και Μοσχοποτάμου, στα οποία το ύψος των ζημιών θα αποτυπωθεί με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες. 

Κλιμάκια του Δήμου Κατερίνης έχουν προχωρήσει από νωρίς το πρωί στις πρώτες καταγραφές στις πληγείσες περιοχές των κοινοτήτων: Μοσχοχωρίου, Λόφου, Σβορώνου, Νεοκαισάρειας, όπου οι καταστροφές είναι έντονες στο αγροτικό και αστικό δίκτυο των οικισμών, σε αρδευτικές υποδομές κ.α. Επίσης, ζημιές καταγράφηκαν και στις περιοχές Αρωνά, Γανόχωρας, Άνω Αγίου Ιωάννη, ενώ μικρότερα είναι τα προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου (Κορινός, Παραλία κ.α).

Ζημιές από τη σφοδρή χαλαζόπτωση προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο, στο Μοσχοχώρι, στο Λόφο και στη Νεοκαισάρεια, ενώ από τις έντονες βροχοπτώσεις και στο ζωικό κεφάλαιο, στην κοινότητα Σβορώνου. Επίσης, σε σπίτια και αποθήκες σε όλη την περιοχή που έπληξε η κακοκαιρία. 

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί ότι ήδη κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΛΓΑ, τις επόμενες ημέρες αναμένονται κλιμάκια στις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών και να εκκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης για τις καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αποτίμηση ζημιών σε υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα με την υποχώρηση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ήδη από αύριο Τετάρτη 06/03, θα ακολουθήσει ανακοίνωση, στην οποία θα επισημαίνονται αναλυτικά οι προθεσμίες και οι διαδικασίες χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών που έχουν πληγεί από τη φυσική καταστροφή.

Επειδή τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι σε πλήρη εξέλιξη παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που καταγράφονται προβλήματα.

Ι. Ντούμος: Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία με σοβαρότητα & σχέδιο

Η διοίκηση του Δήμου μας & ο Δήμαρχος έχουμε πρώτιστη αρχή τον σεβασμό στον πολίτη, που προσπαθούμε να υπηρετούμε με συνέπεια και φροντίδα. Ο Δήμος Κατερίνης από την πρώτη στιγμή που η πρόβλεψη καιρού έδειχνε επιδείνωση βρέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τα μηχανήματα, το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό που διαθέτει. Αυτό αποτυπώνεται και στην απόφασή μου (4 Μαρτίου 2024 - Αρ. πρωτ.: οικ. 7402), με ισχύ από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 4-3-2024 και έως το τέλος των έκτακτων καιρικών φαινομένων. 
Όλοι οι δημότες της Κατερίνης αντιλήφθηκαν σήμερα το σχεδιασμό και τα καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της κακοκαιρίας, που έπληξε περιοχές του Δήμου μας. Όλοι, εκτός  από την παράταξη «ΕΚΚΙΝΗΣΗ», που επιδόθηκε στην προσφιλή της συνήθεια, στην κακοποίηση της αλήθειας, που δυστυχώς για την αντιπολίτευση είναι μία:  στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση των εμπλεκόμενων αντιδημαρχιών και της πολιτικής μας προστασίας. Η προετοιμασία του Δήμου μας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, είναι όμως μία διαδικασία διαρκής, που δεν χωρά αντιπολίτευση. Απαιτεί προληπτικές παρεμβάσεις και επιχειρησιακή ετοιμότητα την ώρα της κρίσης. Επιδίωξή μας είναι οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά. 
Ως Δήμαρχος Κατερίνης οφείλω να υπογραμμίσω το έργο των αντιδημάρχων, των συνεργατών και εργαζομένων  και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω, έναν προς έναν ξεχωριστά.
Ιωάννης Ντούμος
Δήμαρχος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου