Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Στέλιος Καλαϊτζίδης: "Δεν σκέφτηκα ποτέ να σταματήσω από το ποδόσφαιρο"

 Ο χρηματοδότης του Εθνικού Νέου Κεραμιδίου Στέλιος Καλαϊτζίδης μίλησε στο another football day για την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του στον 2ο όμιλο της Γ΄Εθνικής, την παρουσία της στην κατηγορία για 4η σερί χρονιά αλλά και για τον στόχο της ανόδου στην Super League 2.
Στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας τερμάτισε την περυσινή σεζόν ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου. Η ομάδα της Πιερίας συγκέντρωσε 42 βαθμούς 15 λιγότερους από την πρωτοπόρο του ομίλου Κοζάνη και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την άνοδο του στην Super League 2 για πρώτη φορά στην ιστορία του μέσω της διαδικασίας των μπαράζ.
Την τρέχουσα χρονιά οι «κυανόλευκοι» της Πιερίας, που παίρνουν μέρος για 4η συνεχόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής βρίσκονται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του 2ου ομίλου με 48 βαθμούς και ένα ματς λιγότερο από την έτερη ομάδα του νομού και έτερο διεκδικητή της ανόδου Σβορώνο που βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πίσω.
Ο επικεφαλής της μακεδονικής ομάδας Στέλιος Καλαϊτζίδης μίλησε στο another football day, για την πορεία που έχει πραγματοποιήσει την φετινή χρονιά, την παραμονή του Βαγγέλη Μόρα στην τεχνική ηγεσία για δεύτερη χρονιά, τον στόχο που δεν είναι άλλος από την άνοδο στην Super League 2, το πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής, την παρουσία τεσσάρων ομάδων του νομού στην κατηγορία, αλλά και τις μελλοντικές του βλέψεις για τον Εθνικό.
Πως προέκυψε η ενασχόληση σας με το ποδόσφαιρο;
«Το ποδόσφαιρο από μικρό παιδί, όπως όλα τα νεαρά παιδιά πήγα στο γήπεδο και με κέρδισε αμέσως. Έρωτας από μικρό παιδί».
Πόσα χρόνια είστε πρόεδρος στον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου;
«Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι επίσημα πρόεδρος. Εγώ λέω τον εαυτό μου επικεφαλής, γιατί σε τίτλο δεν είμαι πρόεδρος, διότι δεν μπορώ να είμαι πρόεδρος. Είμαι πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Νομού Πιερίας και έχω τον τίτλο του προπονητή το UEFA A.
Συμμετέχω στην Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Εσθονίας, όμως επειδή ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου είναι το χωριό μου είναι η ομάδα μου είμαι σαν επικεφαλής αυτής της διοικητικής ομάδας, αλλά με φωνάζουν πρόεδρο. Ασχολούμαι με αυτή την θέση δεύτερη φορά εδώ και 8 χρόνια.
Στο παρελθόν ξαναήμουν αλλά μετά ανέλαβαν κάποιοι άλλοι και ασχολήθηκα με την προπονητική. Έτσι πριν από 8 χρόνια, ξανασχολήθηκα με την ομάδα μου, που τότε αγωνιζόταν στο Β΄ τοπικό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα».
Ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου παίζει φέτος για τέταρτη χρονιά στην Γ΄Εθνική. Ποιο είναι το μυστικό αυτής της συνεχόμενης παρουσίας στις εθνικές κατηγορίες;
«Ότι ασχολούμαστε μόνο με την ομάδα μας και με την σωστή διαδικασία, που πρέπει να έχει κάθε σύλλογος. Τι σημαίνει αυτό; Η ιδιότητα του προπονητή, με έχει βοηθήσει πολύ σε αυτή την διαδικασία.
Παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες, γηπεδικές, αποδυτηρίων, παραγοντικές ώστε οι προπονητές να κάνουν καλά την δουλειά τους και οι παίκτες, οι ποδοσφαιριστές να έχουν ότι πρέπει για να το απολαμβάνουν και να αποδίδουν και αυτοί καλύτερα.
Και ασχολούμαστε μόνο με αυτό, με τίποτα άλλο. Κοιτάμε τι κάνουμε καλά εμείς, να το κρατήσουμε  και να το βελτιώσουμε. Τι δε κάνουμε καλά, να το αλλάξουμε πως πρέπει να γίνει αυτό είναι μόνο το μυστικό. Και επειδή η συγκεκριμένη κατηγορία απαιτεί περισσότερα πράγματα, τα παρέχουμε αυτά και κάνουμε και καλό κουμάντο κανονικά στα οικονομικά.
Φροντίζουμε πριν ξεκινήσει η χρονιά, να ξέρουμε τον προϋπολογισμό, να έχουμε τα χρήματα που απαιτούνται για να βγει η χρονιά και έτσι να μην δημιουργούνται προβλήματα και ότι προβλήματα δημιουργούνται να είναι τέτοια που να τα λύνουμε αμέσως, για να λειτουργούν όλα καλά. Αυτό είναι το μυστικό».
Φέτος αν δεν κάνω λάθος η ομάδα πραγματοποιεί μια από τις καλύτερες πορείες στην Γ΄Εθνική. Τι έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό;
«Σίγουρα είναι η εμπειρία. Είναι η καλύτερη πορεία, γιατί την πρώτη χρονιά σωθήκαμε καταλαμβάνοντας την 3η θέση. Την δεύτερη χρονιά σωθήκαμε καταλαμβάνοντας 1-2 θέσεις πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού, ενώ την τρίτη χρονιά πέρυσι πάλι σωθήκαμε καταλαμβάνοντας την 2η θέση μεν, αλλά τέτοιο καιρό ήμασταν στο όριο του υποβιβασμού. Φέτος είναι η εμπειρία. Ο στόχος που είχαμε θέσει από την αρχή. Η συνέχιση του ίδιου προπονητή, με αυτή την φιλοσοφία και ρόστερ αποφασίσαμε να κρατήσουμε το περυσινό και να πάρουμε νέους παίκτες, που να πετύχουν τον στόχο που έχουμε θέσει».
Πέρυσι η ομάδα έκανε προσπάθεια να κατακτήσει το πρωτάθλημα στον όμιλο που βρισκόταν προκειμένου στην συνέχεια να διεκδικήσει την άνοδο στα μπαράζ αλλά δεν τα κατάφερε. Τι πιστεύετε ότι της κόστισε και δεν τα κατάφερε;
«Πέρυσι ήταν η πορεία του πρώτου γύρου. Στον πρώτο γύρο ήμασταν κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού. Με την αντικατάσταση των προπονητών και την πρόσληψη του Βαγγέλη Μόρα, η ομάδα και οι παίκτες μπόρεσαν να αποδώσουν καλύτερα. Βρήκαν τις ισορροπίες τους. Κατάφερε να κερδίσει από τον κάθε παίκτη, αυτό που μπορεί να δώσει και ακόμα περισσότερο.
Η πορεία του πρώτου γύρου ήταν πολύ άσχημη. Ανέλαβε ο Μόρας τέτοιο καιρό και ήμασταν τέταρτοι από το τέλος και καταλήξαμε δεύτεροι, αλλά φυσικά είχαμε και καλό αντίπαλο την Κοζάνη. Απλά θα την κοντράραμε δεν νομίζω να μπορούσαμε να την κερδίσουμε απλά θα ήταν πολύ μικρότερη η διαφορά».
Φέτος για δεύτερη χρονιά η ομάδα συνεχίζει με τον Βαγγέλη Μόρα στον πάγκο της. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς, μέχρι τώρα παράγοντες της πορείας που έχει κάνει;
«Ισχύει. Για εμένα ο προπονητής σε κάθε ομάδα είναι ο πιο σημαντικός ίσως παράγοντας, για την πορεία, διότι συνήθως οι παράγοντες δίνουν τα κλειδιά στον προπονητή και ο προπονητής ανάλογα την φιλοσοφία και την ικανότητα του επιλέγει τους παίκτες.
Επιλέγει πιο σχήμα αγωνιστικό θα παίξει. Ποιοι θα παίξουν κάθε Κυριακή, πως θα τους προπονήσει και φαίνεται συνήθως σε όλες τις ομάδες. Ο Βαγγέλης Μόρας μπορεί να είναι στα πρώτα χρόνια, της προπονητικής του καριέρας, όμως έχει καταφέρει να δείξει σε όσες ομάδες και αν ήταν ότι θα είναι το ίδιο καλός προπονητής, όπως ήταν ως ποδοσφαιριστής, ίσως και καλύτερος.
Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, το να έχουμε τον Βαγγέλη Μόρα, γιατί έχει επιλέξει και άριστους συνεργάτες, πέρα από ποδοσφαιριστές. Το τιμ όλο είναι επιλογή δική του και έτσι όλο αυτό ενισχύει την δική μας την προσπάθεια».
Το ότι την περυσινή χρονιά η ομάδα, δεν μπόρεσε να πετύχει τον στόχο της ανόδου είναι ένα κίνητρο, που σας δίνει την ώθηση στο να καταφέρετε φέτος;
«Το ότι δεν πέτυχε την άνοδο πέρυσι, δεν ήταν τόσο κύριος στόχος ήταν απλά να είμαστε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Φέτος όταν ανανεώσαμε με τον Βαγγέλη Μόρα την συνεργασία η κουβέντα ήταν απλή. Μου λέει «γιατί θέλεις να ξανασυνεχίσουμε αφού πέρυσι βγήκαμε δεύτεροι η επόμενη θέση είναι η πρώτη». Εκεί ο φετινός στόχος ήταν διπλός. Εάν στην λήξη του πρώτου γύρου, η ομάδα με το μπάτζετ που θα έχουμε ορίσει με τους παίκτες που επιλέξαμε είναι σε θέση είτε πρώτη, είτε δεύτερη με πολύ μικρή απόσταση, τότε θα κάνουμε κινήσεις τέτοιες τον Ιανουάριο, να διεκδικήσουμε την άνοδο.
Διότι είναι πολύ μεγάλη διαφορά, η επόμενη κατηγορία, αλλά επειδή είναι προγραμματισμένη και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες της Super League 2 ναι είναι στόχος και είναι αρχικός στόχος και ενδιάμεσος του Ιανουαρίου και θέλουμε να τον πετύχουμε διότι από την πρώτη στιγμή που είχα αναλάβει την ομάδα, μαζί με έναν φίλο τον Μπάμπη Τσαουσίδη είχαμε πει κάποια στιγμή να φτάσουμε να παίξουμε στην Super League 2, αλλά βήμα – βήμα».
Η άποψη σας για το πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής
«Είναι ένα πάρα πολύ καλό πρωτάθλημα. Μου αρέσει το πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής. Ειδικά από την πρώτη χρονιά που ήμασταν το πλάνο ήταν να γίνει έτσι με 4 ομίλους, γιατί την πρώτη χρονιά ήμασταν με 7 ομίλους. Είχαμε και τον κορωνοϊό. Πέρυσι με 5 ομίλους και φέτος 4.Ένα πάρα πολύ καλό πρωτάθλημα. Θέλει λίγο καλύτερη προσοχή από όλους.
Από την Πολιτεία και από την ΕΠΟ. Κυρίως όσον αφορά τα οικονομικά των ομάδων. Να τις βοηθήσουν όσο μπορούν τις ομάδες, τους παράγοντες που ασχολούνται με τις ομάδες τους. Κατά τα άλλα γίνεται καλή δουλειά και οι διαιτησίες είναι σε καλό επίπεδο. Είναι νέοι οι διαιτητές, οι οποίοι αγωνίζονται σε αυτή την κατηγορία και ουσιαστικά είναι το στάδιο, για να δουν αν μπορούν να παίξουν και σε υψηλότερο επίπεδο.
Οργανωτικά είναι καλή η σειρά φέτος, με πολλούς αγώνες και με την διαδικασία ανόδου και του υποβιβασμού. Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την κατηγορία είναι να βρεθεί τρόπος, να ενισχυθούν είτε από την Πολιτεία, είτε από την ΕΠΟ οι ομάδες. Τότε θα αγγίζει το τέλειο αυτή η διοργάνωση».
Απ΄ότι μου λέτε είστε παράγοντας που ξέρει από ποδόσφαιρο και δεν έχει παρέμβει ποτέ στο έργο των ατόμων, στους οποίους έχετε αναθέσει αρμοδιότητες με την ομάδα. Αυτό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πόσο σημαντικό είναι για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας;
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι. Αυτός είναι και ένας λόγος, που ο Εθνικός ποτέ δεν είχε οργανωμένες Ακαδημίες. Είχε στο παρελθόν πολλά χρόνια πριν, δεκαπέντε χρόνια. Μετά λόγω του ότι είναι 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κατερίνης τα γήπεδα.
Έχουμε κάνει ένα φανταστικό αθλητικό κέντρο με τρία γήπεδα, με φυσικό χόρτο, με οργανωμένο κυλικείο, με δύο κερκίδες, μέσα σε πλατανόδασος με γυμναστήριο. Ο καθένας έχει την δική του αρμοδιότητα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε Ακαδημίες. Αυτό το να μην παρεμβαίνουμε στην δουλειά των προπονητών ή άλλων συνεργατών, το είχε αναγνωρίσει ο κόσμος, ο φίλαθλος κόσμος, οι γονείς, οι άλλοι παράγοντες στην Πιερία και έτσι μπορέσαμε δεύτερη χρονιά τώρα να κάνουμε Ακαδημίες.
Και μάλιστα από πέρυσι, από το μηδέν σήμερα να έχουμε 150 αθλητές όλων των τμημάτων και να βγαίνει και η αντρική ομάδα, από χρονιά σε χρονιά σε καλύτερο επίπεδο. Δεν εννοώ την βαθμολογία, εννοώ την αγωνιστικότητα, να αγωνίζονται νέοι ποδοσφαιριστές. Να θέλουν να έρθουν εύκολα άλλοι ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν σε τέτοιες συνθήκες. Είναι το πιο σημαντικό, ο καθένας να κάνει την δουλειά του.
Δύσκολο μεν για τα ελληνικά δεδομένα, πολύ δύσκολο, αλλά είναι και ένας στόχος να πω την αλήθεια. Να βρούμε μια ακόμα ομάδα, να την κάνουμε σαν εμάς. Και την επόμενη χρονιά ακόμα μια ομάδα. Και είναι αλήθεια ότι συμβαίνει. Όχι με τον ρυθμό που θα έπρεπε αλλά αλλάζει λίγο η φιλοσοφία των παραγόντων. Λίγο αλλά αλλάζει».
Το ότι φέτος στην μάχη της κορυφής βρίσκονται δύο ομάδες από την Πιερία, για τον νομό ποδοσφαιρικά, αλλά και για εσάς πόσο σημαντικό είναι;
«Καταρχήν από την Πιερία είναι 4 οι ομάδες, που αγωνίζονται στον όμιλο μας. Οι τρεις είναι σε υψηλές θέσεις. Πρώτος ο Σβορώνος, δεύτερος ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου και τέταρτος είναι ο Πιερικός, η πιο ιστορική ομάδα και η τέταρτη ο Βατανιακός παλεύει.
Για τον νομό, για το ποδόσφαιρο της Πιερίας δεν είναι μόνο σημαντικό είναι και ένα δείγμα, πόσο καλή δουλειά γίνεται τόσο από τους παράγοντες που προσπαθούν να οργανώσουν τα τμήματα υποδομής, από τους προπονητές του νομού οι οποίοι κάνουν καλή δουλειά σε αναπτυξιακά τμήματα, γιατί όλες οι ομάδες έχουν μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών ντόπιους.
Όσο και από την ΕΠΣ Πιερίας που τα τελευταία χρόνια με την καινούργια διοίκηση κάνει εξαιρετική δουλειά και είναι κοντά στον κάθε παράγοντα, στον διαιτητή, στον προπονητή και τον αθλητή. Είναι σημαντικό, γιατί είναι ένας επαρχιακός νομός που έχει 4 ομάδες, από την ίδια κατηγορία».
Στην Γ΄Εθνική παρατηρείται ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για διαιτησίες από ομάδες. Σας έχει τύχει κάποια διαιτησία, που να έχει αδικήσει εσάς;
«Ναι φυσικά. Στα τέσσερα χρόνια που συμμετέχουμε στην κατηγορία, φέτος είναι η πρώτη φορά που έχουμε διαμαρτυρηθεί. Χωρίς να αναιρεί όμως, ότι το 95% της διαιτησίας είναι άψογο, πολύ καλό. Θεωρώ ότι εκείνα τα παιχνίδια που αδικηθήκαμε εμείς, είτε αδικούνται άλλοι, άλλες ομάδες, δεν είναι θέμα αδικίας θεωρώ.
Απλώς έχουμε έναν τρόπο, στυλ διαμαρτυρίας κυρίως για να κερδίσουμε κάτι στο επόμενο παιχνίδι, διότι και οι διαιτητές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη. Όπως ξέρουμε το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι των λαθών. Ο τερματοφύλακας κάνει ένα λάθος και φαίνεται. Ο κεντροεπιθετικός χάνει του κόσμου τις ευκαιρίες και δεν φαίνεται. Ο διαιτητής όταν κάνει σημαντικά λάθη φαίνεται.
Εμείς τι ζητάμε από τους διαιτητές; Ξέρουμε ότι θα κάνουν λάθη, αλλά πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι. Συγκεντρωμένοι, να τον δουν σοβαρά τον αγώνα, ότι είναι ένας τελικός και να τους τύχουν οι λιγότερο δύσκολες φάσεις, να έχουν την καλύτερη δυνατότητα να κρίνουν και να πάρουν την σωστή απόφαση… Είναι αλήθεια αυτό βοηθάει αν βοηθούσε και το επίπεδο των παραγόντων τόσο πολύ και των προπονητών, θα ήταν ακόμα καλύτερα.
Οι παίκτες είναι σε καλό επίπεδο μπορώ να πω και βελτιώνονται και οι προπονητές και οι παράγοντες… Όμως βελτιώνονται και οι διαιτητές, αλλά θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στον αγώνα. Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν δεν είναι συγκεντρωμένοι και εκεί αναγκάζονται οι ομάδες να βγάλουν τα παράπονα τους».
Μου είπατε πριν ότι ασχοληθήκατε με την προπονητική. Το ότι είστε ένας παράγοντας, που ξέρει ποδόσφαιρο, πόσο σημαντικό είναι…; Σας δίνει την δυνατότητα να δείξετε και μια ανοχή σε κάποια πράγματα και να μην κρίνετε σκληρά;
«Πολύ σημαντικό. Σίγουρα την καλύτερη απάντηση, θα την δώσουν όσοι προπονητές έχουν συνεργαστεί. Παρόλο που ενδιάμεσα, κάποιοι έχουν αποχωρήσει έλυσαν την συνεργασία, κανένας τους δεν εξέφρασε παράπονο γιατί ήταν από κοινού η απόφαση, γιατί είτε αυτοί δεν ήταν καλά, είτε για καλό της ομάδας. Είναι πολύ σημαντικό, να σέβεται ο παράγοντας, αυτός που γνωρίζει πραγματικά το ποδόσφαιρο σέβεται καταλαβαίνει ότι αγαπάει την ομάδα του, το ίδιο ακριβώς, με την ίδια ένταση και πάθος, που την αγαπάει και ο παράγοντας της άλλης ομάδας.
 Μπορεί να κρίνει αν αξίζει η ομάδα του να κερδίσει είτε γιατί ήταν καλύτερη, είτε γιατί ήταν πιο τυχερή πρώτο αυτό. Δεύτερο οι προπονητές κυρίως, αλλά και οι ποδοσφαιριστές, δεν έχουν άγχος γιατί ξέρουν ότι δεν θα τους κρίνει ένας άνθρωπος από το αποτέλεσμα, αλλά αν κάνει σωστά την προπονητική διαδικασία. Αν ο ποδοσφαιριστής είναι αδιάφορος. Πέρυσι είχαμε 7 σερί αρνητικά αποτελέσματα και δεν πήραμε καμιά απόφαση εν βρασμώ.
Ποτέ δεν θέλω να μιλήσω με τους παίκτες και τους προπονητές την ημέρα του αγώνα, όπως την προηγούμενη Κυριακή για παράδειγμα, που ήταν ένα παιχνίδι στην έδρα μας με την Ζάκυνθο. Σε περίπτωση νίκης, θα ήμασταν πρώτοι, δεν μίλησα καθόλου. Την επόμενη μέρα, αφού ηρεμήσουν τα πνεύματα, θα κάτσουμε να δούμε τι συνέβη και τι πρέπει να αλλάξουμε ώστε την επόμενη Κυριακή, να μην έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Αυτό μπορεί να το δει μόνο, όποιος δεν είναι ότι γνωρίζει από ποδόσφαιρο, ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι όλοι οι παράγοντες έχουν την ίδια αγάπη για την ομάδα τους. Δεν είναι  ο σκοπός να κερδίζω μόνο, αλλά να μάθω αν πρέπει να κερδίζω. Είτε αν είμαι καλύτερος, είτε αν είμαι πιο τυχερός. Και αν δεν κερδίζω τι φταίει. Κάτι δεν έκανα καλά εγώ ή με αδίκησαν».
Άρα εσείς δεν θέλετε να φορτώνετε την ομάδα με επιπλέον άγχος και να είστε λίγο ψυχολόγος των καταστάσεων, για να λειτουργήσει καλύτερα;
«… Έχουμε από όλα τα τμήματα. Από όλους τους γιατρούς. Ναι μας λείπει ένας ψυχολόγος και είναι κάτι που έχω αποφασίσει να τακτοποιηθεί από την επόμενη χρονιά. Γιατί απαιτείται και ο ψυχολόγος. Εγώ δεν είμαι ψυχολόγος και δεν θέλω να τον κάνω. Εγώ θέλω να παρέχω στους παίκτες και στους προπονητές καλύτερες συνθήκες και να έχουν έναν ειδικό, για το κάθε κομμάτι. Απλό».
Έχει τύχει ποτέ να ξεφύγετε και να φωνάξετε σε παίκτες. Έχετε φτάσει ποτέ σε τέτοιο σημείο;
«Να αντιδράσω και να φωνάξω, να παραφερθώ στους παίκτες και στους προπονητές όχι ποτέ. Το να τους μιλήσω και να τους πω «παιδιά οι απαιτήσεις είναι αυτές και όποιος μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις απαιτήσεις είναι τίμιο και θα πρέπει να το αναφέρει ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει» ναι φυσικά κάνουμε τέτοιες κουβέντες. Έχω ξεφύγει όμως σαν φίλαθλος, δηλαδή να διαμαρτύρομαι έντονα στον διαιτητή. Μόνο στον διαιτητή.
Με τους αντιπάλους προπονητές και παίκτες δεν έχω καμία αντιπαράθεση, γιατί την δουλειά τους κάνουν και αυτοί. Φυσικά το μετανιώνω μετά. Φέτος ειδικά που έχουμε μια αγωνία να πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά πλέον εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχουμε ηρεμήσει και εγώ και οι συνεργάτες μου και ασχολούμαστε μόνο με την ομάδα μας και τίποτα άλλο».
Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχει η ομάδα έχει να κάνει με το γήπεδο της. Ισχύει αυτό;
«Πέρυσι ναι ήταν τραγικό το γήπεδο μας. Τραγικό, διότι δεν είχαμε την κατάλληλη βοήθεια. Είναι Δημοτικό το γήπεδο, οπότε ότι κάναμε ήταν δικό μας. Τύχαμε και σε κακές καιρικές συνθήκες, που παίχτηκαν αγώνες εντός έδρας, οι οποίοι το επιβάρυναν.
Ήταν λογικό. Τι να πω. Λυπόμουν που παίζαμε σε τέτοιο γήπεδο. Είχαμε και τις Ακαδημίες, που το χρησιμοποιούσαν παρόλο, που έχουμε τρία γήπεδα. Τα άτομα είναι αρκετά. Φέτος τι κάναμε. Φέτος δώσαμε έμφαση στο γήπεδο. Για αυτό και από την αρχή δεν πήγαμε για πρωτάθλημα και είχαμε χαμηλό μπάτζετ. Γιατί βελτιώσαμε τα γήπεδα.
Κάναμε επανασπορά και στα τρία γήπεδα. Αυτόματο πότισμα και στα τρία γήπεδα και αν δεν είχα την αστοχία στους συνεργάτες, ειδικούς που αναλάβανε να μου σπείρουν το γήπεδο και να μου το συντηρήσουν το γήπεδο μας θα ήταν Α΄Εθνικής. Όμως εκεί είναι που παθαίνεις την μια χρονιά και το βελτιώνεις την άλλη.
Τι εννοώ; Είχα δύο συνεργάτες, που ο ένας ενώ πληρώθηκε του πήρα ότι ήθελε σε προσωπικό, υλικά εξαφανίστηκε. Δεν είναι σε άσχημη κατάσταση φέτος, αλλά δεν είναι και σε αυτή που θέλαμε. Το έχουμε βελτιώσει πάρα πολύ και του χρόνου θεωρούμε ότι θα είναι το ιδανικό».
Ο όμιλος στον οποίο συμμετέχει η ομάδα σας θεωρείτε ότι είναι ο πιο δύσκολος, που έχει παίξει ποτέ στη Γ΄Εθνική ή έχετε τύχει σε άλλο δύσκολο;
«Όχι. Νομίζω ότι παραμένει ο ίδιος, ο όμιλος. Ίδια δυναμικότητα και τις τέσσερις χρονιές. Σχεδόν ίδιες ομάδες παίζουν. Άντε να φύγει 1-2 από τον Νότο και να ανέβουν προς τα κεντρικά και βόρεια που είμαστε εμείς. Όχι είναι η ίδια δυναμικότητα νομίζω».
Τον ανταγωνισμό στην κατηγορία, πως τον βλέπετε;
«Θα αναφερθώ στον δικό μας τον όμιλο. Μέχρι τώρα και την προηγούμενη αγωνιστική μπορώ να πω ότι ήταν συναγωνισμός, για την πρώτη θέση. Δυστυχώς αρχίζει να γίνεται ανταγωνισμός. Και λέω δυστυχώς διότι διαπιστώνω ότι δεν ασχολούνται όλοι, όπως εγώ με την δική μου ομάδα, αλλά ασχολούνται και οι αντίπαλες ομάδες και με τις άλλες ομάδες και το τι θα κάνουμε εμείς.
Μέχρι ένα σημείο είναι θεμιτό. Από εκεί και πέρα δεν είναι συναγωνισμός αυτό είναι ανταγωνισμός. Γνωρίζουμε ότι μέσα στα θεμιτά πλαίσια αυτό είναι επιτρεπτό, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, έτσι είναι ο πρωταθλητισμός. Πρέπει να τα λαμβάνεις όλα υπόψη σου γίνεται πιο σκληρός πλέον ο ανταγωνισμός και η κόντρα».
Σκεφτήκατε ποτέ να εγκαταλείψετε το ποδόσφαιρο, να μην ξανασχοληθείτε…;
«Όχι δεν το σκέφτηκα ποτέ, να σταματήσω από το ποδόσφαιρο. Έχω σκεφτεί να μειώσω την ένταση που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και θα γίνει σίγουρα κάποια στιγμή, αλλά να σταματήσω όχι. Το ποδόσφαιρο για εμένα είναι τρόπος ζωής. Με βοήθησε πολύ στην προσωπικότητα μου, στο επάγγελμα μου. Είναι ένα ωραίο πάθος, γιατί είναι πάθος έτσι όπως το κάνω αλλά είναι ένα υγιές πάθος, που και τα χρήματα που βάζω ζουν αρκετός κόσμος από αυτά. Το χαίρονται πολύς κόσμος, τώρα με τις Ακαδημίες ακόμα περισσότερος. Κατάφερα μέσα από την ενασχόληση μου και τα παιδιά μου να μείνουν στον αθλητισμό, να μην ξεφύγουν. Δεν το σκέφτηκα καμιά φορά και ούτε θα σταματήσω πιστεύω αλλά σίγουρα, θα το περιορίσω».
Πως είναι η σχέση σας με τους άλλους προέδρους των ομάδων της Πιερίας; Τι είδους σχέσεις έχετε;
«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Καλύτερη σχέση απ΄όλους έχω με τον Βατανιακό, με τον Γεράσιμο Ποτουρίδη. Χρόνια, πολλά χρόνια παράγοντας ο Γεράσιμος. Έχει περάσει η ομάδα του και από την Β΄Εθνική την παλιά. Ανταλλάσουμε απόψεις προσπαθεί σε ότι μπορεί να βοηθήσει με την εμπειρία του, με τις γνώσεις του για την λειτουργία της ομάδας. Με τον Πιερικό δεν έχω γνωρίσει καν τον καινούργιο πρόεδρο. Είναι ο Τομ Παπαδόπουλος.
Δεν έτυχε ούτε να επικοινωνήσουμε ούτε να βρεθούμε από κοντά. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Με την διοίκηση τους ανθρώπους, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Δεν είχα ποτέ καμία προστριβή μπορώ να πω. Ποτέ, ποτέ. Γνωρίζω κάποιους ανθρώπους, γιατί είναι καινούργιοι φέτος του Πιερικού και είναι και δεν είναι τρεις οι πιο ισχυροί από την Πιερία και δεν τους γνωρίζω καθόλου. Ούτε προσωπικά.
Τους υπόλοιπους που είναι από την Πιερία, τους γνωρίζω και έχουμε μια καλή σχέση. Σχέση σεβασμού. Η αλήθεια είναι ότι η σχέση μας, με τον πρόεδρο του Σβορώνου έχει περάσει από διάφορα στάδια. Και από καλές και από άσχημες. Οφείλεται κυρίως, στο ότι ο Γιάννης Τρελλόπουλος ξεφεύγει πάρα πολύ στην συμπεριφορά του, ενώ έχει ποδοσφαιριστές πάρα πολύ καλούς, προπονητές πάρα πολύ καλούς… Ξεφεύγει γιατί νομίζει ότι αυτός αγαπάει πιο πολύ την ομάδα του, απ΄ότι την αγαπάμε εμείς και είτε λέγοντας λόγια κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, είτε κάνοντας πράξεις που νομίζει ότι δεν θα έρθουν στα αυτιά μας και δεν θα τις μάθουμε.
Δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά οφείλονται καθαρά στις ενέργειες και στα λόγια που λέει αυτός και όχι σε εμάς. Δυστυχώς, χωρίς να το καταλάβει κάνει κακό στον εαυτό του πρώτα και μετά στην ομάδα του, γιατί οι πρόεδροι και άνθρωποι είναι. Αυτή τη στιγμή οι ομάδες πάντα εκπροσωπούν μια ιστορία».
Να υποθέσω ότι από την στιγμή, που αποφασίστηκε να παραμείνει ο Βαγγέλης Μόρας στην τεχνική ηγεσία, ένας από τους σημαντικούς στόχους σας είναι το να αναδείξετε ταλέντα από τα τμήματα υποδομής;
«Ναι. Ναι είναι πολύ σημαντικό. Αυτό του το «απαίτησα», με ωραίο τρόπο. Όταν ήρθε του είπα «ναι να πάμε για πρωτάθλημα, αλλά δεν θέλω να μην δεν βλέπεις και την δεύτερη ομάδα, που έχουμε κάνει φέτος». Όντως ο Βαγγέλης είναι αυτής τη φιλοσοφίας. Δύο παιδιά από την δεύτερη ομάδα 15 χρονών είναι από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας στην αντρική ομάδα.
 Όποτε δεν είναι αποστολή με την αντρική αγωνίζονται στην δεύτερη ομάδα. Έχουν πάρει συμμετοχές στην Γ΄Εθνική και από τον Μάρτιο, που θα τελειώσει λίγο τις υποχρεώσεις της η δεύτερη ομάδα, θα έρθουν άλλα 2-3 παιδιά να προπονούνται με την αντρική ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό».
Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Βαγγέλη Μόρα έχει το ότι σαν ποδοσφαιριστής έχει περάσει από το εξωτερικό και γνωρίζει κάποια πράγματα, όσον αφορά την τεχνογνωσία;
«Όχι. Ο μόνος λόγος, που συνεχίσαμε την συνεργασία αυτή με διάλογο τουλάχιστον, για να προτείνω την ανανέωση της συνεργασίας με τον Βαγγέλη Μόρα είναι ότι, κανένας μα κανένας, είτε ποδοσφαιριστής όσα λεπτά και αν αγωνίστηκε όσες φορές και αν μπήκε στην αποστολή, κανένας της διοίκησης, κανένας φίλαθλος δεν είχε κανένα παράπονο.
Δεν είχε κάτι αρνητικό. Κέρδισε τον σεβασμό όλων με την συμπεριφορά του, όσον αφορά στους φιλάθλους, είτε στους αντιπάλους. Με την συμπεριφορά του στην διοίκηση. Με το πως αντιμετώπιζε τις προπονήσεις που έκανε στους ποδοσφαιριστές, που δεν βρέθηκε ούτε ένας να παραπονεθεί ότι αγωνίζεται δεν αγωνίζεται.
 Ο μοναδικός λόγος, που του πρότεινα ήταν αυτός. Σαν προπονητής και σαν άνθρωπος γενικά στην συμπεριφορά του. Βοηθάει φυσικά αυτό, ότι έχει φοβερή εμπειρία και μια προσωπικότητα ισχυρή, δηλαδή η ανθρώπινη πλευρά του κερδίζει τον σεβασμό του άλλου».
Μπορεί να πει κάποιος ότι είστε συναισθηματικά δεμένος με τον Εθνικό;
«Ναι. Ναι. Το Νέο Κεραμίδι είναι η καταγωγή μου. Εκεί μένω, εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα. Είμαι συναισθηματικά δεμένος με αυτό».
Απ΄ότι ακούω και μου λέτε γύρω από την ομάδα έχει δημιουργηθεί ένα καλό όνομα. Αυτό έχει παίξει καταλυτικό ρόλο, στο να έρθουν παίκτες σε εσάς…;
«Ναι. Ο μόνος λόγος είναι αυτός. Ξέρουν ότι υπάρχει συνέπεια μεταξύ των λόγων μας και των πράξεων μας. Ξέρουν ότι θα έρθουν και θα αγωνιστούν χωρίς να αγχωθεί κανένας ποδοσφαιριστής, αν θα τηρηθεί η συμφωνία που έχουμε κάνει. Όποια συμφωνία.
Είτε για την οικονομική συμφωνία, είτε για το δελτίο του, είτε για την συμπεριφορά. Υπάρχει συνέπεια των λόγων μας και των πράξεων μας. Και αυτό μας έχει αναδείξει όχι μόνο μπορώ να πω στην Πιερία, αλλά το γνωρίζουν σε μεγάλο μέρος της ποδοσφαιρικής Ελλάδας».
Ποιες είναι οι μελλοντικές σας βλέψεις για την ομάδα;
«Οι μελλοντικές βλέψεις. Θα ξεκινήσω με το να φτιάξω τις εγκαταστάσεις ακόμα καλύτερες, να μπορεί να μην περνάει ούτε ένας αθλητής και να λέει «να είχαμε καλύτερα γήπεδα για να αγωνιστούμε». Στην πορεία ταυτόχρονα, να στελεχωθούν και να οργανωθούν καλύτερα τα αναπτυξιακά τμήματα της ομάδας.
Να μπορούν να αγωνίζονται σε όλες τις καιρικές συνθήκες είτε με κρύο, είτε με βροχή. Θέλω να ασχοληθώ πολύ με αυτό το κομμάτι. Το να οργανώσω τις αθλητικές εγκαταστάσεις, με τέτοιο τρόπο ώστε να πλαισιωθούν οι Ακαδημίες με προπονητές, με φιλοδοξία, γνώση για να διδάξουν το ποδόσφαιρο από τα πρώτα βήματα σωστά για να παράγουν τα παιδιά, τα καλύτερα εφόδια για να παίξουν ποδόσφαιρο.
Να μην φτάσουν σε σημείο να λένε «αν είχα καλύτερο γήπεδο, αν είχα καλούς προπονητές θα έπαιζα». Να έχουν το καλύτερο γήπεδο, τους καλύτερους προπονητές, να έχουν την δυνατότητα να παίξουν ποδόσφαιρο. Μόνο τότε θα μπορέσει ο Εθνικός, να έχει διάρκεια στη ζωή του, χωρίς άγχος οικονομικό. Να φεύγουν ποδοσφαιριστές.
Να μπορέσει κάποια στιγμή ένας ποδοσφαιριστής που φόρεσε από τα αναπτυξιακά του τμήματα την φανέλα του Εθνικού, να πάει στην Εθνικής Ελλάδος. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό θα ήθελα να πετύχω».
Συμφωνείτε ότι η Γ΄Εθνική σαν κατηγορία, θα πρέπει να προσεχθεί περισσότερο διότι και αυτή και η Β΄Εθνική είναι κατηγορίες, που μπορούν να παράξουν ταλέντα για να τροφοδοτηθεί και η μεγάλη κατηγορία και όχι μόνο…;
«Εγώ θα πω κάτι άλλο. Το ταλέντο δεν είναι ανάγκη, να περάσει από την Γ΄Εθνική, ή από την Β΄Εθνική… Σίγουρα οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές μπορούν να παίξουν σε καλύτερο επίπεδο, αν είναι σε Γ΄Εθνική, γιατί οι ποδοσφαιριστές της Γ΄Εθνικής είναι καλύτερου επιπέδου. Άρα ένας νεαρός ποδοσφαιριστής, όταν συμμετέχει σε μια ομάδα Γ΄Εθνικής βελτιώνεται πολύ πιο εύκολα, γιατί έχει να κάνει με καλύτερους από αυτόν.
Ενώ αν είναι σε μια ομάδα τοπικού, που αυτός ξεχωρίζει αλλά όλοι οι υπόλοιποι είναι μετρίας δυνατότητας και ικανότητας, σίγουρα θα πάει προς τα πίσω. Δεν είναι ανάγκη να προσεχθεί η Γ΄Εθνική. Είναι να προσέξει ο καθένας την ομάδα του. Το μόνο που πρέπει να προσέξουν στην Γ΄Εθνική είναι το οικονομικό. Να δίνουν καλύτερη επιχορήγηση στις ομάδες. Και δεν είναι ανάγκη, να παίρνει τα χρήματα η ομάδα.
Να δίνει κάτι ώστε να καλυφθούν τα έξοδα. Είτε είναι μεταφορές, είτε είναι διαιτησίες. Να μην τα παίρνει η ομάδα, να πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτούς. Αυτό πρέπει να προσεχθεί στην Γ΄Εθνική. Από είτε την ΕΠΟ, είτε από την Πολιτεία ή την κυβέρνηση, αλλά κάθε ομάδα, κάθε διοίκηση αυτή πρέπει να κάνει το κουμάντο της. Τι φιλοσοφία θέλει να περάσει».
Στο παρελθόν έχουμε δει από τον νομό Πιερίας, να έχουν βγει κάποια ταλέντα όπως ο Κώστας Γιαννούλης, ο Δημήτρης Γιαννούλης, ο Μαλεζάς, ο Παπαδόπουλος, ο Τζιόλης κ.α. Ο νομός μπορεί να έχει μια συνέχεια στο να παράγει ταλέντα, που να σταθούν στις μεγάλες κατηγορίες;
«Ο νομός παράγει ταλέντα. Ισχύει γιατί γίνεται καλή δουλειά γιατί λειτουργούν τα τμήματα τα αναπτυξιακά και οι προπονητές, όλο και περισσότερο βελτιώνονται. Όμως αυτό δεν αρκεί διότι, δεν υπάρχει η ομάδα του νομού, που να παίρνει και να εκμεταλλεύεται αυτά τα ταλέντα.
Αυτή την δουλειά μπορούσε να την κάνει μόνο ο Πιερικός. Ο Πιερικός όμως τα τελευταία 30χρόνια, δεν λειτουργεί ως η ομάδα κίνητρο που θέλει να παίξει κάποιος. Δεν γίνεται να θέλει να παίξει ποδοσφαιριστής στον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου ή στον Βατανιακό ή στον Σβορώνο και να μην θέλει να πάει στον Πιερικό. Για αυτό τον λόγο είναι δύσκολο, αυτή την περίοδο. Αν οργανωθεί καλά ο Πιερικός. Αν στελεχωθεί διοικητικά καλά ο Πιερικός, με μακροπρόθεσμο πλάνο, θα μπορέσει και η Πιερία να βγάλει πιο εύκολα τα ταλέντα. Αυτό το παρατηρούμε στους άλλους νομούς, που έχουν μια ομάδα σε υψηλό επίπεδο, αλλά και μια σιγουριά και μια φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο.
Αν δεν γίνει αυτή η ομάδα, θα βγάζει ταλέντα, αλλά θα προσπαθήσει η κάθε ομάδα οποιασδήποτε κατηγορίας να τα προωθήσει. Και είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα να λέμε την αλήθεια να έχει Κ19  ο Πιερικός, πως θα ήταν αυτά τα νέα παιδιά, από το να κάνουν προπονήσεις δύο παιδιά της Κ16 με τον Εθνικό ή με την άλλη ομάδα. Αν δεν γίνει κάτι με την κεντρική, γιατί ο Εθνικός δεν πρόκειται ποτέ να γίνει στην ιστορία, δηλαδή την αγάπη του κόσμου, την αναγνώριση δεν θα την έχει ποδοσφαιρικά.
Δεν θέλουμε να γίνουμε Πιερικός θα θέλαμε να δουλεύουμε για τον Πιερικό, αλλά από την στιγμή που δεν μπορεί ο Πιερικός, δεν μπορεί να οργανώσει τέτοια διοικητικά προσπαθούμε εμείς οι παράγοντες εγώ με τους συνεργάτες μου στον Εθνικό, ο Γιάννης Τρελόπουλος με τους συνεργάτες του στον Σβορώνο, ο Γεράσιμος Ποτουρίδης στον Βατανιακό και άλλες ομάδες στο Α΄ τοπικό αλλά είναι πιο δύσκολο. Πιο δύσκολο».
Άρα δηλαδή αυτό που μου λέτε είναι ότι αν ξέρατε ότι ο Πιερικός είναι η μεγάλη ομάδα και καλά οργανωμένη, δεν θα είχατε ζήτημα να είστε εσείς οι ομάδες, που να τον τροφοδοτείτε με ταλέντα…;
«Κανένα πρόβλημα αρκεί να γινόταν με αυτή την διαδικασία. Μόνο να γινόταν με αυτή την διαδικασία και θα ήμασταν υποστηρικτές αυτού του εγχειρήματος».
Σε περίπτωση που η ομάδα τα καταφέρει και ανέβει στην Super League 2 έχει τα εχέγγυα να διατηρηθεί σε αυτή, γιατί ναι μεν είναι μια επαγγελματική κατηγορία αλλά με πολλά προβλήματα εδώ και χρόνια;
«Παίρνοντας την απόφαση να διεκδικήσουμε την άνοδο στην Super League 2 έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας, για την επόμενη χρονιά. Οπότε τα εχέγγυα στους όρους και στις συνθήκες εργασίας, τα έχει ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου για την επόμενη χρονιά. Με αυτό τον γνώμονα πήραμε την απόφαση, να διεκδικήσουμε την άνοδο.
Για να είναι πιο οι καλύτερες συνθήκες, δεν εξαρτάται μόνο από τον Εθνικό. Εξαρτάται από το πώς θα φερθεί η κυβέρνηση, ο συνεταιρισμός της Super League 2 ή η ΕΠΟ. Αυτό το λέω αν θα σταθεί στην κατηγορία, την προσπάθεια θα την κάνει όπως γνωρίζει και την κάνει κάθε χρόνο, γιατί έχουμε κάνει τον προϋπολογισμό μας. Έχουμε κάνει το πλάνο μας και θα ανταπεξέλθουμε με βάσει τις δικές μας δυνατότητες.
Από εκεί και πέρα είναι νωρίς. Θεωρώ μπαίνοντας, αποκτώντας άλλες εμπειρίες έχουμε την δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε να γνωρίζουμε πλέον καλύτερα, τις συνθήκες και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν. Αλλά ναι για την επόμενη χρονιά έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας, εφόσον πάρουμε το πρωτάθλημα».
*Παίζετε την αγωνιστική που έρχεται με την Καστοριά εκτός έδρας… Το ότι έχετε αντιμετωπίσει σε αυτό τον όμιλο ιστορικές ομάδες τι σημαίνει;
«Το ματς επιβάλλεται. Αν θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, η νίκη είναι μονόδρομος κάθε φορά. Επιβάλλεται να επιστρέψουμε. Δυστυχώς ο πρωταθλητισμός έχει αυτή την πίεση, ανεξάρτητα αν παίζεις καλό ποδόσφαιρο ή όχι, να κοιτάς το αποτέλεσμα. Αρχικά σαν Εθνικός Νέου Κεραμιδίου, το να φιλοξενούμε ομάδες της πόλης όπως τα Τρίκαλα, όπως η Καστοριά, την προηγούμενη εβδομάδα η Ζάκυνθος, ο Πιερικός είναι μεγάλη υπόθεση γράφει ιστορία.
Ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων, να μπορεί να είναι σε αυτό το επίπεδο και όχι μόνο απλά να φιλοξενεί να παίρνει και τα εύσημα, για την προσπάθεια που κάνει και για την φιλοξενία που παρέχει και για το πως βλέπει το ποδόσφαιρο, μέσα σε κάθε αγώνα. Αλλά από εκεί και πέρα, η ιστορία γράφεται τώρα. Εμείς γράφουμε την δικιά μας ιστορία.
Οι ομάδες αυτές για να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, με αυτό του Εθνικού έχουν τα δικά τους προβλήματα προσπαθούν να τα λύσουν και εμείς προσπαθούμε να βλέπουμε και την ιστορία τους, για να πάμε να γράψουμε την δικιά μας ιστορία. Βαδίζουμε παράλληλα. Δεν θέλουμε να στεκόμαστε και να κοιτάμε με ποιον παίζουμε. Σεβόμαστε αλλά διεκδικούμε».
* Η συνέντευξη έγινε πριν από τον εκτός έδρας αγώνα με την Καστοριά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου