Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών ΔΙΟΥ για τον Βασίλη Βασιλικό


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο εμβληματικός και βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

  Από τους πολυγραφότερους συγγραφείς, πληθωρικός, πολιτικά ενεργός, ο Βασίλης Βασιλικός σημάδεψε την ιστορία των γραμμάτων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Κοσμοπολίτης, με κοινωνική συνείδηση και ενεργό δράση στην πολιτική ζωή του τόπου, έγραψε μυθιστορήματα στα οποία καθρεφτίστηκε η μεταπολεμική ελληνική περιπέτεια.

  Είχαμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε από κοντά, όταν το 2009 ο δήμος Δίου, τίμησε στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, το σπουδαίο αυτό συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό.

  Παρέμεινε τότε τρεις ημέρες στο Δίον, στις οποίες προέκυψαν σημαντικά γεγονότα


  Στην εκδήλωση των Τριών Ιεραρχών, όπου τιμήθηκε από το δήμο και το δήμαρχο Γρηγόρη Παπαχρήστο, χάρισε στους αριστεύσαντες μαθητές βιβλία του, ενώ στη  δεξίωση που διοργανώθηκε προς τιμή του, ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι συγγραφείς της Πιερίας και είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά και να συζητήσουν μαζί του. Μάλιστα κάποιους από αυτούς παρουσίασε μετέπειτα στην τηλεοπτική του εκπομπή  στην ΕΡΤ3 « Άξιον εστί»

  Ξεναγήθηκε επίσης στο μουσείο του Δίου, από τον αείμνηστο καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, με τον οποίο έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη,  την οποία παρουσίασε στην συγκεκριμένη εκπομπή του.

  Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών σήμερα την ημέρα του θανάτου του, υποκλίνεται στο μεγάλο και σπουδαίο αυτό άνθρωπο των γραμμάτων, που η μνήμη του θα παραμείνει ανεξίτηλη, με τα δεκάδες βιβλία του, που διαβάζονται σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα το Ζ που ως γνωστό έγινε κινηματογραφική ταινία. 

  Είμασταν τυχεροί που τον γνωρίσαμε από κοντά, χάρη στην πρωτοβουλία του πρώην δήμου Δίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου