Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Γιατρός ή φαρμακοποιός; Ποιον προτιμούν οι Έλληνες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό


Από τα μέχρι τώρα αρχικά δεδομένα για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου προκύπτει σχεδόν οι μισοί πολίτες πραγματοποίησαν αντιγριπικό εμβόλιο μετά από συνταγογράφηση και οι άλλοι μισοί χωρίς συνταγή
Σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή των γιατρών στον αντιγριπικό εμβολιασμό, με μεγάλη μερίδα πολιτών για τους οποίους συστήνεται να θωρακιστούν κατά της εποχικής γρίπης, να τους συμβουλεύονται.

Έτσι, παράλληλα με τους πολίτες που έχουν κάνει χρήση της διευκόλυνσης να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς συνταγή, σχεδόν άλλοι τόσοι έχουν ακολουθήσει τον δρόμο της συνταγογράφησης, με τα στοιχεία βέβαια να είναι ακόμη τα αρχικά αφού μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιούνται αντιγριπικά εμβόλια χωρίς συνταγή.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα, τον Οκτώβριο γράφτηκαν 953.000 συνταγές αντιγριπικών εμβολίων και εκτελέστηκαν οι 802.000. Ο αριθμός των πολιτών που εμβολιάστηκαν ήταν λίγο μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, όταν τον αντίστοιχο μήνα είχαν εμβολιαστεί περίπου 1 εκατ. πολίτες. Όλα τα αντιγριπικά που έγιναν τον προηγούμενο μήνα ήταν κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Σε ό,τι αφορά στον Νοέμβριο, έως και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, είχαν καταγραφεί 243.000 συνταγές αντιγριπικού εμβολιασμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 273.000 εμβόλια χωρίς συνταγή, απευθείας στα ιδιωτικά φαρμακεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Νοεμβρίου οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται με τα συμβατικά εμβόλια χωρίς συνταγή, ενώ παραμένει η υποχρέωση συνταγογράφησης για τα νέου τύπου εμβόλια τα οποία κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη χώρα μας και συστήνονται για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου