Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Αθάνατος ο ...ξανθός!

Σόκ προκάλεσε η χθεσινή είδηση στον αθλητικό κόσμο και όχι μόνο για τον αδόκητο χαμό του κορυφαίου Έλληνα προπονητή του Μπάσκετ  Γιάννη Ιωαννίδη .

Η απώλεια του μεγάλη και η οδύνη από τον θάνατο του αντίστοιχη, αναμφίβολα το κενό, που αφήνει δυσαναπλήρωτο .

Ήταν ένας άνθρωπος ασυμβίβαστος, απόλυτος, εκκεντρικός, μανιώδης με την δουλειά, αφάνταστα προληπτικός, βαθιά θρησκευόμενος, ντόμπρος και αυθεντικός.

Η συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης τεράστια και σημαντική . 

Αρχικά ως παίκτης από το 1959 έως το 1978 στον Άρη, αγωνιζόμενος πλέι - μέικερ διαγράφει μια σπουδαία καριέρα .

Ως προπονητής σημείωσε ανεπανάληπτες επιτυχίες και διακρίσεις, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον επαγγελματισμό και παράλληλα στην εξέλιξη του αθλήματος, όσο κανένας άλλος .

Στον πάγκο του Άρη καθήλωσε όλους τους Έλληνες κάθε Πέμπτη να βρίσκονται σπίτια τους και να βλέπουν τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια των κιτρίνων, με τους Γκάλλη,  Γιαννάκη και τ' άλλα ... παιδιά ! .

Τη δεκαετία του 1980, για την ακρίβεια από το 1979 ο "Θεός του πολέμου" ήταν ανίκητος με τον Γιάννη Ιωαννίδη στην τεχνική ηγεσία .


Συνεχή πρωταθλήματα οκτώ συνολικά και Κύπελλα συνοδεύουν την παρουσία του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας την "αυτοκρατορία" της .

Αργότερα το 1991 στον Πειραιά αρχίζει η δεύτερη "δυναστεία", αυτή του Ολυμπιακού,  που βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο και κατακτά απανωτούς τίτλους ( τέσσερα σερί πρωταθλήματα και άλλες επιτυχίες ),  ακολουθεί αμέσως μετά  η ΑΕΚ .

 Ενώ στην  Εθνική Ελλάδος Ανδρών σε δύο θητείες ( 1980-81 και  2002-03 ), παρουσιάζει αξιοζήλευτο έργο .

Ανεκπλήρωτο όνειρο του παρέμεινε ότι δεν κατάκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, αν και έφτασε πολύ κοντά στο να το πετύχει, αφού συμμετείχε σε έξι final - four .

Στην πολιτική ασχολείται μετέπειτα και με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγεται βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης από το 2004 έως το 2015 .

Διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού σε δύο περιόδους ( 2007-09 επί δεύτερης κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και 2012-13, όταν ήταν  Πρωθυπουργός ο Αντωνης Σαμαράς ) .

Να σημειώσουμε ότι ο θρύλος του μπάσκετ σπούδασε στο ΑΠΘ, Γεωπόνος, αλλά αμφιβάλλω αν ασχολήθηκε  ποτέ με τη ... γή .

Ο Ιωαννίδης έγραψε την δική του ιστορία, με χρυσά γράμματα στην σύγχρονη Ελληνική Καλαθοσφαίριση και σίγουρα αφήνει παρακαταθήκη ένα μεγάλο έργο στις νεώτερες γενεές .

"Αιώνια η μνήμη του" . 

Αρχείο : Γιώργου Καρανικόλα 

1 ) : Ο Γιάννης Ιωαννίδης ( μέσον ), με τους fan του Θόδωρο Πατσιούρα ( αριστερά) και Γιώργο Καρανικόλα, αθλητικό συντάκτη κατά την επίσκεψη του Κυβερνητικού κλιμακίου μ' επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ.Αντώνη Σαμαρά στο Δημαρχείο Αιγινίου, έδρα του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού το 2013 .

2 ) : Ο κόουτς επί το έργω με το  αγαπημένο σακάκι του, που αποτέλεσε ως γνωστόν το γούρι του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου