Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Σωτήρης Χατζηγιοβανάκης: Απο το Αιγίνο στον Πιερικό της Α΄Εθνικής

ΣΩΤΉΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΟΒΑΝΆΚΗΣ :ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ ΣΤΟΝ ΠΙΕΡΙΚΌ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΉΣ ΤΟ 1976 !

Του Γιώργου Καρανικόλα

Ο Σωτήρης Χατζηγιοβανάκης γεννήθηκε στις 7-10-1953 και είναι ο μικρότερος αδερφός του Γιώργου, που υπήρξε συμπαίκτης του .

Στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με τη φανέλα του Αιγινιακού πήρε τον τίτλο στο πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας ( 1970-71 ), της ΕΠΣΚΔΜ, όταν στο μεταβατικό στάδιο της δημιουργίας του Αιγινιακού, αγωνιζόταν με την παλιά επωνυμία του Εθνικού Αιγινίου (είναι ο πρώτος χρόνος της επανίδρυσης του ) .

Την περίοδο 1971-72 στον Μελιτέα Θεσσαλονίκης, όπου παίρνει μεταγραφή, κατακτά το πρωτάθλημα στην ΕΠΣ Μακεδονίας . 

Επιστρέφει στην ομάδα του Αιγινίου, όπου κάνει σπουδαία καριέρα και μετά την λήξη της σεζόν 1975-76, στην οποία βγαίνει πρωταθλήτρια στην Α' κατηγορία της ΕΠΣΚΔΜ και διεκδικεί στο ειδικό πρωτάθλημα των πρωταθλητριών ομάδων των Ενώσεων με αξιώσεις την άνοδο της στη  Β' εθνική κατηγορία, αλλά στις ... λεπτομέρειες δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει το όνειρο ...


Το καλοκαίρι του 1976 κάνει το μεγάλο άλμα στη μεγάλη ομάδα του Νομού τον Πιερικό της Α' εθνικής κατηγορίας .

Είχε σπουδαίους προπονητές την εποχή εκείνη, όπως τους κ.κ. Γιάννη Κόλλια και Νίκο Αλέφαντο  (αείμνηστο )και συμπαίκτες τους άσσους της "χρυσής εποχής" Κωστίκο, Μυτιληναίο, Χρυσοστόμου, Τραγανό, Γιαννούλη, Αδαμόπουλο, Καλαμπάκα, Παπαϊωάννου κ.α.


Στη Κατερίνη μένει έως το 1980, όταν και μεταγραφεται στην Κοζάνη, που παίζει στην Γ' εθνική κατηγορία ( δεύτερος όμιλος ) και αναδεικνύετε πρωταθλήτρια, ανεβαίνοντας στη Β' εθνική κατηγορία (1980-81 ), με Πρόεδρο τον Νίκο Κουρκούτα και Προπονητή τον κ.Νίκο Κασάπη και αξιόλογους συναδέλφους τους Γκουσγκούνη, Βλάχο Μανδραβέλη, Τραγανό,  Κωστόπουλο, Βουνοτρυπίδη, Ποιμενίδη κ.α.

Στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας παραμένει έως το 1983, όταν η ομάδα υποβιβαζεται στη Γ' εθνική, για να επανέλθει στη γενέτειρα του,  στον τελευταίο "σταθμό" της αγωνιστικής του διαδρομής, όπου δύο χρόνια αργότερα "κρεμάει τα παπούτσια" του και αποσύρεται από την ενεργό δράση.

Ήταν ικανός ποδοσφαιριστής

 "πολυεργαλείο" με άριστη τεχνική, και ιδανικός στην ανάπτυξη του παιχνιδιού

- δεκάρι -  θα τον χαρακτήριζα προσωπικά, δημιουργός και σκόρερ παράλληλα, μάλιστα έπαιξε ακόμα πλάγιος επιθετικός, μέχρι και ανασταλτικός μέσος, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην πολύχρονη  παρουσία του στο Αιγινιώτικο ποδόσφαιρο και όπου αλλού αγωνίστηκε, σε υψηλότερο επίπεδο  .

Άξιο λόγου αποτελεί για τον Χατζηγιοβανάκη η κλήση και η συμμετοχή του στην Εθνική Μεσογειακή ομάδα, στους αντίστοιχους αγώνες του Σπλίτ της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, όπου είχε 4 συμμετοχές σε 5 αγώνες των μεσογειακών χωρών, του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος .

Αναμφίβολα ορόσημο της καριέρας του , όπως ιδιαίτερες ξεχωριστές, ευχάριστες στιγμές του  αποτελούν και οι πολλές κατακτήσεις πρωταθλημάτων τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής .

 Βέβαια δεν έλειπαν και οι δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η απώλεια της ανόδου του Αιγινιακού στη Β' εθνική κατηγορία το 1976 και ο υποβιβασμός του Πιερικού το 1979 στα "χαρτιά, αντί για την επάνοδο του στην Α' εθνική κατηγορία, λόγω δωροδοκίας .

Πρωτίστως εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στον Αιγινιακό, ένα μικρό διάστημα στη Δ' εθνική κατηγορία ( 1987-88 ) .

Ακολούθως στην ομάδα του Αιγινίου ως τεχνικός ηγέτης, σε πολλές δύσκολες περιόδους έβγαλε τα "κάστανα από τη ...φωτιά",  τόσο την δεκαετία του 1990, όσο κι αυτή του 2000, ενώ αναμφίβολα οι δύο άνοδοι στη Δ' εθνική κατηγορία τις σεζόν 1995-96, αήττητη και 2001-02, είναι τεράστιες επιτυχίες και τον κατατάσσουν ανάμεσα στους πιο πετυχημένους προπονητές, που δούλεψαν στον Αιγινιακό  .

Τελευταία φορά κάθησε στον πάγκο του Αιγινιακού την χρονιά 2011-12 στις αρχές .

Επίσης ως Τεχνικός οδηγός πήγε σε διάφορες ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχης μας όπως Αναγέννηση Κολινδρού,  ΜΑΣ Παλιαμπέλα, Εθνικό Κλειδίου Ημαθίας ( Δ' εθνική κατηγορία, 2006-07) κ.α. 

Ο Σωτήρης Χατζηγιοβανάκης διέγραψε μια αξιοζήλευτη διαχρονική διαδρομή στα γήπεδα, και ήταν από τους ανθρώπους,  που με δύο ιδιότητες του Ποδοσφαιριστή και του Προπονητή έδωσε πολλά στο ποδοσφαίρου του Αιγινίου, ενώ η αναγνώριση και η αποδοχή του είναι  μεγάλη στο Πανελλήνιο από την παρουσία του σ' όλες τις Εθνικές κατηγορίες, με αποκορύφωμα την Α' εθνική κατηγορία με τον Πιερικό ( 1976-77, 1977-78 ) .

Επ' ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του ευχόμαστε Χρόνια πολλά, για την ονομαστική του γιορτή .

Αρχείο : Γιώργου Καρανικόλα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου