Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Η αθλιότητά σας δεν έχει τέλος. Είμαι άτομο με αναπηρία. Όχι ανήμπορος

 

Αγαπητέ κύριε Κεραηλίδη.

Μετά λύπης διαπίστωσα ότι προσφάτως δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα, άρθρο υπογεγραμμένο από εσάς, στο οποίο δημοσιεύσατε 2 φωτογραφίες μου, από τις οποίες εύκολα διακρίνει κανείς ότι κινούμαι στο οδόστρωμα της οδού Δημητρίου Δημάδη και εισέρχομαι στη συνέχεια στην Πλατεία Δημαρχείου.

Κινούμαι με το αναπηρικό μου αμαξίδιο, όπως ακριβώς δηλαδή κινούμαι τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής μου. Πολλές είναι οι φορές που εισέρχομαι στο οδόστρωμα, όταν αυτό φυσικά δεν επηρεάζει την κίνηση των αυτοκινήτων. Το κάνω αυτό από επιλογή και όχι από ανάγκη. Παρόλα αυτά με λύπη και οργή, διαπίστωσα ότι χρησιμοποιήσατε τις φωτογραφίες μου, χωρίς νωρίτερα να ζητήσετε τη συγκατάθεσή μου για αυτό, προκειμένου να ικανοποιήσετε πολιτικά προσωπικά σας συμφέροντα, προκειμένου να γίνει για ακόμη μια φορά κάποιος άνθρωπος με κινητικά προβλήματα θύμα εκμετάλλευσης από επαγγελματίες υποψηφίους συμβούλους ή από δημοσιογράφους για την προώθηση και την προβολή του εαυτού τους. Υποκριτικό το ενδιαφέρον σας, το οποίο πραγματικά εξαντλείται αμέσως μόλις η φωτογραφία δημοσιευτεί σε τοπικές εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 


Φτηνές και επιφανειακές κινήσεις πολιτικού και δημοσιογραφικού εντυπωσιασμού για να προβληθεί η δήθεν ευαισθησία σας. Αναφέρετε μάλιστα στο δημοσίευμά σας, το όνομα του δημάρχου Κατερίνης κυρίου Κουκοδήμου. Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος και εφόσον πραγματικά αναρωτιέστε τι έχει κάνει ο Δήμος Κατερίνης και ο δήμαρχος κύριος Κουκοδήμος για τα άτομα με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα, επιτρέψτε μου να είμαι εγώ αυτός που μπορώ να κρίνω και όχι εσείς, κρυμμένος μάλιστα πίσω από την κάμερά σας.

Ενδεικτικά λοιπόν σας αναφέρω:

• Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προκειμένου δεκάδες μαθητές και μαθήτριες να κατανοήσουν τα πραγματικά προβλήματα των ατόμων με αναπηρία.

• Μελέτη για την προμήθεια 2 εξωτερικών ανελκυστήρων για την βελτίωση της προσβασιμότητας στο Κλειστό του Σιδηροδρομικού Σταθμού Τ9 καθώς και δημιουργίας θέσεων φιλάθλων ΑμεΑ• Ο Δήμος Κατερίνης προμηθεύτηκε νέο εξοπλισμό (10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές για παιδιά με αναπηρία και ένα αναβατόριο πισίνας), καθώς και σύγχρονο λεωφορείο 12 θέσεων για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες.

• Δημιούργησε υποδομές προσβασιμότητας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κολυμβητηρίου για τα ΑμΕΑ, ενώ λειτουργούν και δύο μηχανισμοί για την ασφαλή πρόσβασή τους στο νερό.

• Ράμπα πρόσβασης ΑμεΑ στα ΚΕΠ καθώς και δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω προγραμματισμένης βιντεοκλήσης

• 5 seatrack προκειμένου να μπορούν να κολυμπούν στις θάλασσές μας τα άτομα με κινητικά προβλήματα, πρόγραμμα το οποίο βραβεύτηκε

• Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια” στα σχολεία της Κατερίνης, σε 1400 μαθητές και μαθήτριες καθώς και στους εκπαιδευτικούς τους, προωθώντας ακόμη περισσότερο την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ίσως θα έπρεπε να το είχατε παρακολουθήσει με μεγαλύτερη προσοχή.

• Τοποθετήθηκε ανελκυστήρας για ΑμεΑ & ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης και κατασκευάστηκαν τουαλέτες για ΑμεΑ, τόσο στο ισόγειο όσο και στον 1ο όροφο του κτιρίου.

• Κατασκευάστηκαν επίσης και λειτουργούν δημοτικές τουαλέτες για πρόσβαση σε ΑμεΑ στο αίθριο της δημοτικής αγοράς

• Δημιουργήθηκαν 2 νέες παιδικές χαρές (και για ΑμεΑ) στο Δημοτικό Πάρκο της πόλης μας και στην Πλατεία Μακεδονίας


• Ετοιμάζεται η προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων για άτομα με κινητικά προβλήματα

• Ένταξη του Δήμου Κατερίνης στο Πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία»

• Δημιουργήθηκε δεύτερη δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, η οποία εξυπηρετεί 50 παιδιά/εφήβους/άτομα με αναπηρίες

• Ο Δήμος τοποθέτησε φωτεινούς σηματοδότες, τα λεγόμενα «έξυπνα φανάρια», για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης – ακοής, καθώς και για άτομα τρίτης ηλικίας, σε κόμβους σηματοδότησης στον κεντρικό ιστό της πόλης.

• Απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων περιπτέρων & διευκόλυνση της διέλευσης πεζών & ΑμεΑ

Τέλος έγιναν:

• Ράμπες ΑΜΕΑ και κατασκευή πεζοδρομίων για την ασφαλή πρόσβαση μαθητών στις σχολικές μονάδες του Δήμου Κατερίνης.

• Κατασκευή ανελκυστήρα στο 1ο ΕΠΑΛ, στο 1ο ΓΕΛ και στο 9ο δημοτικό σχολείο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μαθητών με κινητικά προβλήματα.

• Χώροι Υγιεινής ΑμεΑ στο 4ο Γυμνάσιο


Γνωρίζω προσωπικά το δήμαρχο Κατερίνης. Τον γνώρισα όταν ακόμη πριν από χρόνια ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματά μου. Για το πώς μετακινούμαι. Για το πώς πηγαίνω στις προπονήσεις μου. Για το πώς αυτοεξυπηρετούμαι. Περπατήσαμε μαζί, από γειτονιά σε γειτονιά και περάσαμε από όλες της δημόσιες υπηρεσίες. Έτσι γνωριστήκαμε. Με αφορμή το ενδιαφέρον που πάντα έδειχνε για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο Κώστας ο Κουκοδήμος είναι φίλος μου. Και εδώ κι ένα χρόνο κουμπάρος μου και νονός του παιδιού μου. Οπότε θα μου επιτρέψετε να γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα το τι ακριβώς έχει κάνει και το τι θέλει να κάνει τα επόμενα χρόνια.

Χρησιμοποιήσατε με μεγάλη ευκολία τη λέξη «ανήμπορος». Σας ενημερώνω ότι τα άτομα με αναπηρία δεν είμαστε ανήμπορα. Έχουμε απλά μια ευαλωτότητα, κάτι το οποίο δε σημαίνει ότι δεν έχουμε ενταχθεί στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης μας. Κάθε άλλο. Με πρακτικές όπως αυτές του Δήμου Κατερίνης καταφέραμε να ενταχθούν στο κοινωνικό μας σύνολο ολοένα και περισσότερα άτομα με αναπηρία. Εχουμε εργασία, παράγουμε για το κοινωνικό σύνολο και συνυπάρχουμε ισότιμα με όλους τους συμπολίτες μας. Εσείς φυσικά μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπετε παντού «ανήμπορους», εμείς όμως, βλέπουμε για πρώτη φορά προσπάθειες από μια δημοτική αρχή προκειμένου να παράξει ίσες ευκαιρίες για όλους.


Ο Δήμος Κατερίνης προσπαθεί, ο δήμαρχος Κατερίνης τα έχει έως σήμερα καταφέρει μια χαρά. Αναμφισβήτητα απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο και να γίνει η Κατερίνη μια πόλη φιλική για τα ΑμεΑ. Ως τότε όμως οφείλουμε όλοι μας να καταδικάζουμε κάθε πολιτική εκμετάλλευση πάνω σε ΑμεΑ. Όπως ακριβώς η δική σας.

Μίκης Σταματίδης

Πανελλήνιος πρωταθλήτης άρσης βαρών σε πάγκο.

Αθλητής της Εθνικής Ελλάδος με παγκόσμιες διακρίσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου