Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Olympia Electronics: Η εταιρεία από την Πιερία με εξαγωγές σε 72 χώρες και έργα σε ουρανοξύστες και Formula 1

 Η περσινή χρονιά έκλεισε με τζίρο 21 εκατ. ευρώ για την Olympia Electronics, ενώ οι προβλέψεις για φέτος κάνουν λόγο για κύκλο εργασιών 23 εκατ. ευρώ.

Ένα νέο επενδυτικό πλάνο, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, θα "τρέξει” από το φθινόπωρο του 2023 η Olympia Electronics, η εταιρεία με έδρα τη Μεθώνη Πιερίας που, από το 1979 που ιδρύθηκε, έχει αποκτήσει παρουσία σε περισσότερες από 72 χώρες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ανατολική Ευρώπη και Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και χώρες του Κόλπου, την Αμερική και την Αφρική. Σημαντικότερη αγορά της είναι οι Σκανδιναβικές χώρες, ενώ πρόσφατα κατάφερε να διεισδύσει στην αγορά της μακρινής Αυστραλίας και της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, της Ινδίας.

"Εκτός από τις νέες μας συνεργασίες σε Αυστραλία και Ινδία, αξίζει να αναφερθούμε στους πελάτες μας των Σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες είναι πολύ αυστηρές στον τομέα των πιστοποιήσεων των προϊόντων και έχουν πολλές απαιτήσεις ως προς το κατασκευαστικό κομμάτι. Ένα ακόμη σημαντικό παράδειγμα είναι οι πελάτες μας στις Αραβικές χώρες, όπου υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες, λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και νομοθεσίας. Επίσης, πολλοί και βασικοί πελάτες μας βρίσκονται στη Γερμανία και στις χώρες της Benelux, χώρες με ιδιαίτερα καλή οικονομία και ανοδική τροχιά”, ανέφεραν στο Capital.gr οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι της Olympia Electronics, Δημήτριος Λακασάς και Νικόλαος Αρβανιτίδης.

Παρ’ όλες τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που έχουν οι παραπάνω χώρες, η Olympia Electronics κατάφερε να εξάγει σε αυτές το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της και τα προϊόντα της έχουν επιλεχθεί στα μεγαλύτερα έργα τους.

Σημαντικοί πελάτες της εταιρείας είναι οι πολυεθνικές Honeywell, Carrier και Voltex.

Σημειώνεται ότι η νέα επένδυση των 3,5 εκατ. ευρώ αφορά συγκεκριμένα την κατασκευή δύο νέων ορόφων, με νέες αυτοματοποιημένες μηχανές παραγωγής, smart factory και ψηφιακό μετασχηματισμό και Industry 4.0.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η περσινή χρονιά έκλεισε με τζίρο 21 εκατ. ευρώ για την Olympia Electronics, ενώ οι προβλέψεις της διοίκησης για φέτος κάνουν λόγο για κύκλο εργασιών 23 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία είχε εμφανίσει το 2021 πωλήσεις 20,09 εκατ. ευρώ, έναντι 16,26 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, και καθαρά κέρδη 3,17 εκατ. ευρώ, από 1,91 εκατ. ευρώ το 2020.

Το success story

Η Olympia Electronics A.E. ιδρύθηκε το 1979 από τους Νικόλαο Λακασά και Παναγιώτη Αρβανιτίδη. Το 1981 εντάχθηκε στην παραγωγή φωτισμού ασφαλείας και το 1985 άρχισε να κατασκευάζει συστήματα πυρανίχνευσης. Μεταξύ του 1990 και του 1999 η Olympia Electronics αυξάνει τα προϊόντα της σε εννέα κατηγορίες, ενώ καταφέρνει να παραμείνει κυρίαρχη στην αγορά. Τα χρόνια που ακολουθούν λαμβάνει πολλά βραβεία και διακρίσεις, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, για τις επιτυχείς και καινοτομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αυτήν τη στιγμή, η Olympia Electronics αποτελεί τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα και μία από τις δέκα μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ απασχολεί πάνω από 200 εργαζόμενους.

Πρόσφατα, η εταιρεία, για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της, προχώρησε στην αγορά και στελέχωση νέων εγκαταστάσεων στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, στο κτίριο του Porto Center. Οι νέες εγκαταστάσεις αφορούν υποδομές Έρευνας & Ανάπτυξης για προγραμματιστές (software developers) και ηλεκτρονικούς (embedded engineers).

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι η ύπαρξη εσωτερικού τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) όπου απασχολείται περίπου το 15% του ανθρώπινου δυναμικού της. Είναι από τις ελάχιστες επιχειρήσεις του κλάδου που διαθέτουν οργανωμένο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Η εταιρεία, προσανατολισμένη στον εξωστρεφή της χαρακτήρα εδώ και πολλά χρόνια, έχει καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό και οι εξαγωγές της αποτελούν πλέον το 65% του κύκλου εργασιών της.

Τα μεγάλα projects

Με μότο της το "Πιστεύουμε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα”, η Olympia Electronics δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, το τμήμα R&D ανέπτυξε προϊόντα κατάλληλα για τη ναυτιλία. Έτσι, η εταιρεία παράγει προϊόντα Φωτισμού Ασφαλείας, Συστήματα Πυρανίχνευσης, Συστήματα Ανίχνευσης Αερίων, Συστήματα Συναγερμού και Ελέγχου, Ηλεκτρονικούς Θερμοστάτες χώρου, προϊόντα Φωτισμού ασφαλείας και Πυρανίχνευσης για τη Ναυτιλία.

Με τα… "made in Greece” προϊόντα της, η Olympia Electronics έχει συμμετάσχει σε μεγάλα projects τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Φρανκφούρτης, της Λισαβόνας και της Ντόχα, εμπορικά κέντρα και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, το Γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης", ουρανοξύστες (Icon Tower στη Λεμεσό, Usce Towers στο Βελιγράδι), το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου, η Εθνική Πινακοθήκη, ακόμη και η… πίστα Formula 1 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της εταιρείας, το R&D αναπτύσσει μεγάλα projects, συστήματα CBS (Central Batteries Systems), τα οποία είναι διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα φωτισμού ασφαλείας και καλύπτουν τις ανάγκες μεσαίων και μεγάλων κτιρίων (π.χ. ουρανοξύστες), καθώς και νέο ηλεκτρονικό σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο θα είναι επίσης κατάλληλο για μεγάλες εφαρμογές (π.χ. αεροδρόμια). Tο R&D της εταιρείας επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες αιχμής και αναπτύσσει τις καινοτόμες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Al - Artiticial Intelligence).

"Οι προκλήσεις δεν σταματούν και πάντα θέτουμε στόχους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Ο πρωτεύων στόχος μας είναι να παραμείνουμε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου μας στον ελλαδικό χώρο, να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς στις 72 χώρες που εξάγουμε και να εισχωρήσουμε παράλληλα και σε νέες αγορές”, κατέληξαν οι κ.κ. Λακασάς και Αρβανιτίδης.

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου