Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Διγενή Αιγινίου την δεκαετία του 1960

ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ : Η ΠΡΏΤΗ ...  ΜΑΣ ΑΝΑΦΟΡΆ !

Το Γιώργου Καρανικόλα 

Για πρώτη φορά θ' ασχοληθούμε σήμερα με τον Διγενή Αιγινίου, έστω και περιληπτικά καθώς μέχρι τώρα αναφερόμασταν μόνο επιγραμματικά ως  σωματείο, που μαζί με τον συμπολίτη Εθνικό το  1972 συννενώθηκαν και προέκυψε ο Αιγινιακός . 

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Διγενή, απαρτίζονταν από γηγενείς παίκτες  Ντόπιους και Θρακιώτες και την δεκαετία του 1960 παρουσίαζε έντονη δραστηριότητα και συμμετέχοντας σε πολλές φιλικές αναμετρήσεις εντός και εκτός έδρας και ιδίως σε γιορτινές μέρες έδινε πάντα το παρόν του στην Κεντροδυτική Μακεδονία .

Έδρα είχε το Δημοτικο γήπεδο Αιγινίου και τα γραφεία του αρχικά βρισκόταν στο οίκημα, που στεγάζεται σήμερα ο Πολιτιστικός σύλλογος Αιγινίου " ΔΗΜΗΤΡΑ " και στη συνέχεια στου κ. Νίκου Παυλίδη στον ισόγειο χώρο .

Στον προεδρικό θώκο του Διοικητικού συλλόγου θήτευσαν οι κ.κ. Γιάννης  Γεωργιάδης και ο δάσκαλος Στέφανος Ηλίδης, που διετέλεσε μετέπειτα στην προεδρία του Αιγινιακού ( και οι δύο δεν βρίσκονται εν ζωή ) και ο Μιχαήλ Ηλιάδης  .

Προπονητής για ένα χρονικό διάστημα ήταν ο Θεσσαλονικιός κ. Μαγουλάς, που πριν ήταν βοηθός προπονητή του Ηρακλέους. 

Με τη φανέλα του Διγενή αναδείχθηκαν αρκετοί αξιόλογοι ποδοσφαιριστές ανάμεσα τους ορισμένοι, που μεταπήδησαν αργότερα στον νεοσύστατο Αιγινιακό  όπως ο Σάββας Αχλατλής, ο Χρήστος Τριανταφυλλίδης ( και οι δύο προαναφερθέντες έκαναν μεγάλη καριέρα στον Αιγινιακό ), ο αείμνηστος Μανωλάκης Μιχαηλιδης, ο Βάσος Κρουσταλλόπουλος,  ο Γιώργος Μυλοβιανός κ.α. .

Αλησμόνητος παραμένει στην μνήμη των παλαιότερων ο φιλικός αγώνας Διγενή - Εθνικού ( 0-2 ), την ημέρα εορτασμού των τριών ιεραρχών, αλλά δεν γνωρίζω το έτος της διεξαγωγής του (Αν και προσπάθησα να το μάθω ρωτώντας  κάποιους αγωνιζόμενους  ποδοσφαιριστές, εν του δεν κατέστη δυνατόν ), στο Δημοτικο γήπεδο, που

 " μύριζε ... μπαρούτι " και τον παρακολούθησε πλήθος κόσμου από όλο το Αιγίνιο και τη γυρω περιοχή .

Η μετέπειτα εξέλιξη του Αιγινιώτικου ποδοσφαίρου ήταν διαφορετική και ακόμα πιο ελπιδοφόρα και παραγωγική, αφού  κυριάρχησε το ενωτικό πνεύμα και η σοφή ρήση " ισχύς εν τη ενώσει " με την δημιουργία του ισχυρού Αιγινιακού, που γρήγορα μεγουλούργησε, έχοντας στην πλούσια ιστορία του σπουδαίες διακρίσεις στο Πανελλήνιο, μέχρι τώρα ! .

Περισσότερα για τον Διγενή συντομα ...

Αρχείο : Γιώργου Καρανικόλα 

Ο Διγενής Αιγινίου σε πλήρη σύνθεση :

Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά  : 

Χρήστος Πατίδης ( Έφορος ποδοσφαίρου),

Θωμάς  Κωτσιόπουλος, Γιώργος Μυλοβιανός, Βασίλης Τσεκούρας, Αστέριος Αργυρόπουλος, Στρατιώτης, που υπηρετούσε στη Μονάδα της Μεθώνης, Κυριάκος Βλανίδης ( Γενικός αρχηγός  ) 

Καθήμενοι από αριστερά : Γιώργος Δαφνής, Σάββας Αχλατλής , Μανόλης Μιχαηλίδης, Δημήτριος Λοτζιανιώτης Προδρομίδης ( Βουτσάς, Έφορος ιματισμού),  Κώστας Μυλοβιανός ( Αλμπέρτο), Παναγιώτης Κρουσταλλόπουλος .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου