Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Προφεστιβαλική εκδήλωση Ε.Π.Μ. "Οι γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές της Αλεξάνδρειας"

Το βράδυ, 24 Μαίου,οι φίλοι της παράδοσης βίωσαν μια πρωτότυπη πολιτιστική εμπειρία, στα πλαίσια των " Εαρινών Ημερών Μουσών"  της Εστίας Πιερίδων Μουσών , με θέμα «0ι γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές της Αλεξάνδρειας».

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην πλέον αντιπροσωπευτική φορεσιά της Μακεδονίας, τη ρουμλουκιώτικη, που όλες οι χορεύτριες λατρεύουν να φορέσουν σε παράσταση.

Την παρουσίαση έκανε ο πλέον ειδικός μελετητής της, κος Αχιλλέας Τσιάρας από τη Μελίκη Ημαθίας.

Με ζωντανά μοντέλα δύο όμορφες κοπέλες, ο κ Τσιάρας και ο βοηθός του έντυσαν μία ανύπαντρη και μία νιόπαντρη Ρουμλουκιώτισσα, αναλύοντας όλους τους συμβολισμούς που έφερε κάθε κομμάτι υφάσματος και κάθε πλουμιστό στολίδι, από την κοινωνία του περασμένου αιώνα.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια και ο χρόνος που διέθεταν για την διαδικασία του ντυσίματος, μας κατέπληξαν και αναπόφευκτα κάναμε τη σύγκριση με τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής μας.

Η αυθεντικότητα και η μαγεία της διαδικασίας τόνισαν τη σημασία της ενδυμασίας και όχι μόνο των βημάτων του χορού, σε κάθε  παράσταση και αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και πανηγυριών.

Ευχαριστούμε τον κ.Αχιλλέα Τσιάρα και όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της μοναδικής εκδήλωσης.



Το Δ.Σ. της Εστίας Πιερίδων Μουσών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου