Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Στην Κατερίνη συνεδρίασε η Επιτροπή Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της ΚΕΔΕ

Στο δημαρχείο Κατερίνης, φιλοξενήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της ΚΕΔΕ. Τα μέλη της Επιτροπής, υποδέχθηκε ο πρόεδρός της Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής περιελάβανε σημαντικές εισηγήσεις από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος, Κλίματος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργο Κρεμλή, τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Στάθη Σταθόπουλο, καθώς και από τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των μελών της Επιτροπής στην Κατερίνη, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία των τριών προσκεκλημένων, που όπως είπε, με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους, θα απαντήσουν σε πολλές από τις αγωνίες των Δήμων που σχετίζονται με χωροταξικά ζητήματα.

Στην τοποθέτησή του, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Κλιματικής Ουδετερότητας, σημειώνοντας πως στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια, είναι αυτό να αποτελέσει μια βασική προϋπόθεση, στην έγκριση χρηματοδότησης των έργων που σχεδιάζουν οι δήμοι.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος, Κλιματικής και Κυκλικής Οικονομίας Γιώργος Κρεμλής, τόνισε ότι η κυκλική οικονομία είναι το μοντέλο που θα επιταχύνει τη χώρα μας, προς την ενεργειακή μετάβαση. Αναφερόμενος στις ΑΠΕ χαρακτήρισε αναγκαία τη δημιουργία χωροταξικών για ΑΠΕ.

Ο κ. Κρεμλής, συνεχάρη το δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο «για τις πρωτοβουλίες που έλαβε, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του Δήμου Κατερίνης», τονίζοντας ότι άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, ήδη δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς νησιωτικούς και μη δήμους.

Στη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου, στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ώστε να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση δημοτικών έργων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου. Ο κ. Σταθόπουλος, δέχθηκε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα επιλέξιμα έργα και τους βασικούς άξονες χρηματοδότησης που έχει θέσει το Πράσινο Ταμείο.

Τα μέλη της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της ΚΕΔΕ, ενημερώθηκαν για τις παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης στο Δήμο Κατερίνης, από τον αντιδήμαρχο Δόμησης. Ο κ. Γιώργος Νταντάμης, παρουσίασε επιγραμματικά το βραβευμένο σχέδιο του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του δικτύου πεζοδρόμων και πλατειών του Κέντρου Κατερίνης, τις προθέσεις του δήμου για την πολεοδόμηση της έκτασης των δύο πρώην στρατοπέδων της Ανδρομάχης, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο αξιοποίησης του πρώην Εργοστασίου Εμποτισμού του ΟΣΕ στο Σ.Σταθμό και την μετατροπή του σε Τεχνόπολη.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ETAPAS που υλοποιεί ο Δήμος Κατερίνης στο πλαίσιο του Προγράμματος HORIZON 2020. Η παρουσίαση έγινε από την Ευγενία Τελμετίδου, επιστημονικό σύμβουλο του Δήμου Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου