Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης για τη συνολική της δράση

 - Η απονομή έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Το Βραβείο Παιδικής/Νεανικής Βιβλιοθήκης «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» για τη συνολική της δράση,  απονεμήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, από τον Οργανισμό Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Το βραβείο, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χθες Κυριακή 2 Απριλίου - ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, στην αίθουσα "Γιάννης Μαρίνος", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρέλαβε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης,  Γιάννης Νταντάμης, ο οποίος ανέφερε: 

«Αποτελεί τιμή για τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, η  διάκριση  για το παιδικό της τμήμα και τη συνολική της δράση. Σας ευχαριστούμε θερμά για την αναγνώριση. Καταφέραμε μέσα σε μόλις 3 χρόνια να ανοίξουμε τη βιβλιοθήκη στην πόλη και στην κοινωνία της Κατερίνης, σε όλα τα παιδιά χωρίς καμία διάκριση. Ανακαινίστηκε πλήρως η βιβλιοθήκη, καθώς και το παιδικό τμήμα. Δημιουργήσαμε από το μηδέν ένα αναγνωστήριο κόσμημα. Έναν πολυχώρο - πόλο έλξης, χώρο Παιδείας & Πολιτισμού. Η διάκριση ανήκει σε όλους όσοι εργάστηκαν με πάθος για το σκοπό αυτό».

Με δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη «μεταμόρφωση» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ όπως ανέφερε: «Με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της προσβασιμότητας όλων στα αγαθά του πολιτισμού, της γνώσης και της πληροφορίας αναβαθμίσαμε σε όλα τα επίπεδα τη Βιβλιοθήκη μας. Η νέα αυτή διάκριση αποτελεί ύψιστη τιμή και επιβράβευση των προσπαθειών μας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές, σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και εργαζόμενους του Δήμου μας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το βραβείο συνοδεύεται και από έπαθλο - βιβλίων αξίας 500 ευρώ, από τις Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.  


Επιπλέον, στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα βραβεία για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση βιβλίων έκδοσης 2022.

❖ Απονεμήθηκαν τα διπλώματα στις υποψήφιες για το Διεθνές Βραβείο HCAA 2022 Μαρία Παπαγιάννη (για τη συγγραφή) και Ίριδα Σαμαρτζή (για την εικονογράφηση).

❖ Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιες για το Διεθνές Βραβείο HCAA 2024 Αγγελική Δαρλάση (για τη συγγραφή) και Κέλλυ Ματαθία-Κόβο (για την εικονογράφηση).

❖ Απονεμήθηκαν τα διπλώματα για την αναγραφή των έργων τους στους Τιμητικούς Πίνακες της ΙΒΒΥ 2022, στην Ελένη Πριοβόλου (για τη συγγραφή), στη Φωτεινή Τίκκου (για την εικονογράφηση), στην Αργυρώ Πιπίνη (για τη μετάφραση) και αντιστοίχως στις Εκδόσεις Καστανιώτη, στις Εκδόσεις Ίκαρος και στις Εκδόσεις Πατάκη.

❖ Τιμήθηκαν οι εκδότες - αθλοθέτες του Ελληνικού  Τμήματος της ΙΒΒΥ για την έμπρακτη στήριξή τους: Εκδόσεις Άγκυρα, Εκδόσεις Διάπλους, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Εκδόσεις Μίνωας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη.

Την Κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός (Πρόεδρος επιτροπής), Κατερίνα Δερματά, Phd «Κοινωνική-Συναισθηματική Νοημοσύνη και Εικονογραφημένο Βιβλίο» (Πάντειο Παν/μιο), Μa στην Πολιτιστική Διαχείριση (Οπτικός Πολιτισμός και Παιδί), Εκπαιδευτικός, Θανάσης Κοτσοβός, Βιβλιοθηκονόμος, Υπεύθυνος στην Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαρία Κουρκουμέλη, ΜSc “Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά Και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας” (Παν/μιο Αιγαίου),  Εκπαιδευτικός, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Γραφίστρια-Εικονογράφος, Υποψήφια HCAA 2024, Ραλλού Σάρρου, Μa «Ψυχοπαιδαγωγική της Ανάγνωσης, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό» (Ε.Κ.Π.Α.), Μέλος της Ομάδας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), Εκπαιδευτικός, Ελίτα Φώκιαλη, PhD στη Διαμεσική Αφήγηση (Ε.Κ.Π.Α), MSc "Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικο" (Παν/μιο Αιγαίου), Πτυχίο Πολιτικής  Επιστήμης (Πάντειο Παν/μιο), Εκπαιδευτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου