Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Εκδήλωση ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων στους Δήμους της Πιερίας

-Η ημερίδα έγινε από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας στο Δημαρχείο Κατερίνης

Για τον σχεδιασμό ανάπτυξης του δικτύου των καφέ κάδων στους Δήμους, την οριοθέτηση των περιοχών που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σταδιακά, τον υφιστάμενο εξοπλισμό και το διαθέσιμο προσωπικό για την υλοποίηση του προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, καθώς και για τα τεχνικά στοιχεία υλοποίησης (συχνότητα αποκομιδής, πλύσιμο κάδων, καθαρότητα υλικών κ.α.), ενημερώθηκαν αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των τριών δήμων της Πιερίας, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Δημαρχείο Κατερίνης, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας. 

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων  - εργαστηρίων του προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, που έγινε από στελέχη του Φο.Δ.Σ.Α και  της ΕΠΤΑ Α.Ε. Όπως είναι γνωστό, ο  σχεδιασμός έχει στο επίκεντρό του,  την σταδιακήλειτουργία καφέ κάδωνγια τη συλλογή βιοαποβλήτων (οργανικά απορρίμματα που προέρχονται από την κουζίνα οικιών και επαγγελματικών χώρων, καθώς και υπολειμμάτων κλαδέματος κήπων και πάρκων), ενώ την ευθύνη για την αποκομιδή θα έχουν οι δήμοι. Τα βιοαπόβλητα, θα τα διαχειρίζεται ο  Φο.Δ.Σ.Α., ο οποίος έχει εξοπλίσει τους 37 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας με καφέ κάδους και απορριμματοφόρα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο εξοπλισμός έχει φτάσει σε όλους τους Δήμους, ενώ σταδιακά η συλλογή βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους, θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε όλα τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις εστίασης.

Από τα μέσα του 2021 έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, το οποίο σύντομα θα αναπτυχθεί πλήρως από τους δήμους. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, το έτος 2023 είναι έτος ορόσημο, καθώς η συλλογή ξεχωριστά των βιοαποβλήτων γίνεται υποχρεωτική, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει αυστηρά πρόστιμα (1.000 ευρώ για νοικοκυριά και έως 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις εστίασης ή συναφών επαγγελμάτων), που δεν εφαρμόζουν ορθή διαχείριση «βιοαποβλήτων κουζίνας». 

Τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο εκπροσώπησε στην ενημερωτική συνάντηση,το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φο.Δ.Σ.Α. -αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κυριακίδης, ενώ παρέστησαν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Καθαριότητας. «Η ολοκληρωμένη και ορθή διαχείριση των βιοαποβλήτων, αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη. Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και στον δημότη», δήλωσε ο κος Κυριακίδης. 

Όπως διευκρινίστηκε η διαχείριση βιοαποβλήτων στο Δήμο Κατερίνης έχει ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Ανδρομάχης και την τοποθέτηση κομποστοποιητών στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και στο Γηροκομείο της Μητρόπολης, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ καφέ κάδοι τοποθετήθηκαν και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και 3ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Κατερίνης.

Τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, εκπροσώπησε στην ημερίδα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Πατσιαρίκας, ενώ τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας,  Κώστας Παραλυκίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου