Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Τα γενέθλια του κορυφαίου του Πιερικού ποδοσφαίρου

 Με αφορμή τα ογδοηκοστά πρώτα γενέθλια του κορυφαίου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε διαχρονικά το ποδόσφαιρο της Πιερίας, του Πολυχρόνη Φουλίδη, το ορθό του επιθέτου είναι Φωλίδης, δέχθηκε στην οικία του την επίσκεψη ευχών και αναμνήσεων από τον συντονιστή της ομάδας πρωτοβουλίας συλλογής και  καταγραφής της ιστορίας του Πιερικού αλλά και της ίδρυσης του αθλητικού μουσείου Κατερίνης, Δημητρίου Αδαμόπουλου και του επίσης σημαντικού παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, Πέτρου Πουρπουτίδη.

  Ο Πολυχρόνης Φουλίδης γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου 1941, πρωτοεμφανίστηκε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της Κατερίνης, αγωνιζόμενος στον προπομπό του Πιερικού, τον Όλυμπο. Αποτέλεσε αμέσως με τη δημιουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πιερικού το έτος 1961, βασικό ποδοσφαιριστή και ηγέτη της ενδεκάδας οδηγώντας την σε περίλαμπρη αγωνιστική πορεία και αθλητικές επιτυχίες, αποδεκτές και σεβαστές από όλο το Ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

  Στη συνάντηση η συγκίνηση περίσσεψε, η θύμηση ταξίδεψε στο χθες, οι αναμνήσεις ξεχωριστές, η αναπόληση διανθισμένη με στιγμές ανεξίτηλες στο χρόνο.

  Οι κ. Αδαμόπουλος και Πουρπουτίδης παρέδωσαν στον αποκαλούμενο αιώνιο αρχηγό του Πιερικού, αδημοσιεύματα κείμενα εφημερίδων της εποχής, την προσωπική του αγωνιστική εικόνα με τις συμμετοχές, τα τέρματα που σημείωσε, τα στατιστικά της διαδρομής του, με έμφαση στο δημοσίευμα εφημερίδας των Αθηνών στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, όπου εκθειάζετε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και τιτλοφορήθηκε χαρακτηριστικά: «Φουλίδης, ο Πελέ της Ελλάδος». Το δημοσίευμα αυτό σε πλαίσιο κάδρου το απένειμε ο Δημήτρης Αδαμόπουλος. 

  Όλα αυτά καταγράφηκαν και προσφέρθηκαν από το μοναδικής αξίας πολύτιμο αρχείο των συλλεκτών αδελφών Νικολάου και Δημητρίου Ξενίδη. 

  Για την ιστορία, το πρώτο παιχνίδι του Πολυχρόνη ήταν μεταξύ Πιερικού-Ολύμπου Κατερίνης (1-9-1961), το πρώτο γκολ το σημείωσε στη συνάντηση Πιερικού-Αναγέννησης Γιαννιτσών (1-10-1961) και ολοκλήρωσε την καριέρα του στις 11 Φεβρουαρίου  1973 στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Οι συμμετοχές του 356, τα γκολ 84 από τα οποία τα 53 στο πρωτάθλημα της α΄ εθνικής κατηγορίας. 

  Ο Πολυχρόνης και η σύζυγος του Μαίρη, ευχαρίστησαν τους ανθρώπους τόσο για την ευχετήρια επίσκεψη, όσο και για τη μέριμνα που επιδεικνύουν στο να μείνει ζωντανή η ιστορία του Πιερικού, με τον πρώτο να δηλώνει: 

«Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή και ικανοποίηση που και σήμερα απολαμβάνω μετά από τόσα χρόνια του σεβασμού και της αγάπης του φίλαθλου κόσμου της Πιερίας. Με συγκινούν για τα αισθήματά τους και επιθυμώ για μια ακόμα φορά να τους ευχαριστήσω.»

  Το ξεχωριστό της συνάντησης, κάτι που το ζήτησε από το δίδυμο των επισκεπτών ο δεκαεξάχρονος εγγονός ο νεότερος Πολυχρόνης, να βρεθεί βίντεο ώστε να δει αγωνιζόμενο τον παππού του.Παρακαλεί να υλοποιηθεί η επιθυμία του με το να του αποσταλεί αν  υπάρχει σχετικό βίντεο στο προσωπικό αρχείο συλλεκτών ή συντοπιτών μας φιλάθλων.

  Στο κατευόδιο από τον Πέτρο Πουρπουτίδη. «Γειά σου Φουλιδάμπα» όπως  ήταν η συνήθης προσφώνηση στον Πολυχρόνη Φουλίδη από τους ποδοσφαιριστές της εποχής, προσωνύμιο που εξέφραζε τον σεβασμό στον πρώτο των πρώτων. 

  Χρόνια πολλά διαχρονικέ ηγέτη που σημάδεψες την αθλητική συνέχεια της Κατερίνης. 

    Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου