Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Σε εορταστικό κλίμα η Κατερίνη

- Το αδιαχώρητο στο «Μουσείο Χριστουγέννων»

- «Η νύκτα των ευχών» στην πλατεία Μακεδονίας

- Κάλαντα &αναβίωση εθίμων

Η εορταστική περίοδος κορυφώνεται και οι εκδηλώσεις του Δήμου Κατερίνης και του Επιμελητηρίου Πιερίας, προσθέτουν τις απαραίτητες «πινελιές» στην κίνηση της αγοράς και στην ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων. 

Μουσική, Κάλαντα, Χορός, Αναβίωση Εθίμων, δραστηριότητες για παιδιά και ενηλίκους, με σημείο αναφοράς το «Μουσείο Χριστουγέννων», συμβάλλουν στην εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν όσο η αντίστροφη μέτρηση για τον ερχομό του νέου χρόνου πλησιάζει.

«Παραμυθένιο σκηνικό» στην καρδιά της πόλης

Ένα παραμυθένιο σκηνικό ξετυλίγεται καθημερινά μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων επισκεπτών του «Μουσείου των Χριστουγέννων» από κάθε γωνιά της χώρας. Το Κέντρο Τεχνών “Εννέα Μούσες” (πρώην οικία Τσαλόπουλου στην συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου – Ίωνος Δραγούμη) έχει μεταμορφωθεί σε έναν εντυπωσιακό χώρο που υποδέχεται μικρούς και μεγάλους. Ο Άη Βασίλης ως φιλόξενος οικοδεσπότης, οι βοηθοί του - τα ξωτικά, ο Μάγειρας του Μουσείου που περιμένει τα παιδιά για ένα διαδραστικό εργαστήρι και πολλές ακόμη εκπλήξεις, προσφέρουν μία έντονη βιωματική εμπειρία στον επισκέπτη.

Το Μουσείο είναι επισκέψιμο για όλους κάθε μέρα από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ο Άγιος Βασίλης θα ξεναγεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους καθημερινά: 10:00 π.μ. έως 13:00 και 18:00 έως 21:00, Παραμονή Πρωτοχρονιάς: 11:00 έως 15:00 & 17:00-19:00 Ανήμερα Πρωτοχρονιάς: 12:00-15:00 &17:00-20:00. Είσοδος: Ελεύθερη. 

Εκατοντάδες φαναράκια στον ουρανό της Κατερίνης 

Οι ευχές μικρών και μεγάλων δημοτών συναντήθηκαν ψηλά στον ουρανό της Κατερίνης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Εκατοντάδες φαναράκια σε ένα μοναδικό υπερθέαμα στόλισαν τον ορίζοντα με το φως τους και δημιούργησαν ένα μοναδικό και εντυπωσιακό σκηνικό. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο με τον συντονισμό του συλλόγου «ΧΟΡΟΣΤΑΤΕΣ»,αναβίωσε το έθιμο «ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ», που σύμφωνα με την παράδοση συνιστά ανάμνηση της φωτιάς που άναψαν οι βοσκοί στη φάτνη του Θείου βρέφους. Μουσική, χορός και κέρασμα φασολάδας σε όλους ακολούθησε αμέσως μετά το άναμμα της φωτιάς. Επιπλέον, το μουσικό σχήμα «Κρουστόφωνο» μετέφερε με ήχους και μελωδίες εορταστικό κλίμα στον πεζόδρομο και σε κεντρικούς δρόμους της Κατερίνης. Χαιρετισμό στη διάρκεια των εκδηλώσεων απεύθυναν ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Γιάννης Νταντάμης και η Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δ. Κατερίνης, Παρθένα Μακρίδου - Παρτσαλίδου.


Τα κάλαντα των Χριστουγέννων άκουσε ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος

Στο Δημαρχείο Κατερίνης χριστουγεννιάτικες μελωδίες & παραδοσιακά κάλαντα άκουσε παραμονή Χριστουγέννων, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, από μέλη χορωδιών κα συλλόγων. Μέσα σε μία όμορφη εορταστική ατμόσφαιρα, ο Δήμαρχος, αντάλλαξε ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία και χαμόγελα.

Επιπλέον, παραδοσιακά κάλαντα Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΧΟΡΟΣ & ΤΕΧΝΗ» με ζωντανή ορχήστρα (Πεζόδρομο), μουσικό σχήμα με «Χάλκινα», η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης κ.α.


Επίσης, από την Θρακική Εστία αναβίωσε στον αύλειο χώρο του συλλογου, η «Γουρουνοχαρά», που γινόταν παραδοσιακά στις αυλές των σπιτιών την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου η κάθε οικογένεια έφτιαχνε τις τσιγαρίδες, ψημένα κομμάτια χοιρινού λίπους. Η εκδήλωση, εξελίχθηκε σε ένα δυναμικό γλέντι, με χορό, κρασί και παραδοσιακά εδέσματα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, «στις ράγες» του Δημοτικού πάρκου Κατερίνης βρίσκεται «Ο Μουτζούρης», το Χριστουγεννιάτικο Τρενάκι, που συνεχίζει τα δωρεάν δρομολόγια του, σκορπίζοντας χαρά στους μικρούς δημότες και επισκέπτες.

Ο «Μουτζούρης» θα κινείται καθημερινά έως τις 06 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Πάρκο, κατά τις ώρες : 11:00 π.μ. έως 18:00.

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022:ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΧΟΡΟΣ & ΤΕΧΝΗ» – Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες μοντέρνου χορού & μουσικοκινητικές δραστηριότητες – ώρα 18:00 – πλατεία Ελευθερίας

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022: Ελάτε να παίξουμε βόλευ με τα παιδιά του Αίολου ντυμένα Αγιοβασιλάκια – πλατεία Ελευθερίας –ώρα 17:30 &Συγκρότημα Paranue – ομάδα κρουστών – πεζόδρομοι και πλατείες – ώρα 18:00 με 21:00

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022:Θρακική Εστία Κατερίνης – Παραδοσιακό δρώμενο «Ντιβιτζήδες& Καμήλες» – ώρα 12:00(Αφετηρία Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης – Πεζόδρομος Μ.Αλεξάνδρου)

Ξυλοπόδαρος – FacePainting για τα παιδιά– ώρα 18:00 με 21:00&Ποντιακή Θεατρική Σκηνή – έθιμο «Μωμόγεροι» – πεζόδρομος – ώρα 19:00  (πεζόδρομοι και πλατείες)

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022:Συγκρότημα Χάλκινα – ώρα 11:00 με 14:00&Μασκότ και μπαλονοκατασκευές για τα παιδιά – 11:30 με 14:30(πεζόδρομοι και πλατείες).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου