Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Αικατερίνεια: «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ» με το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro

Επετειακή συναυλία

Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 20:30, Δημοτική Κοινότητα Κορινού - Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μουσική σύνθεση Δημήτρη Μηνακάκη

Κείμενα: Τζιμάρας Τζαννάτος

Διδασκαλία, Διεύθυνση: Ανθή Γουρουντή

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Παπακώστας

Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro τιμώντας την μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής, προσκεκλημένο του Οργανισμού Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) του Δήμου Κατερίνης παρουσιάζει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αικατερίνεια 2022» την επετειακή «Μικρασιατική σουίτα» το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 20:30 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δημοτικής Κοινότητας Κορινού σε διδασκαλία και διεύθυνση της μαέστρου Ανθής Γουρουντή.

Με αφετηρία τα  παραδοσιακά  τραγούδια της Μικράς Ασίας σε επεξεργασία για μικρό ορχηστρικό σύνολο και Μικτή χορωδία από τον διακεκριμένο συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη και σε κείμενα του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Τσιμάρα Τζαννάτου  και σκηνοθεσία του  Λευτέρη Παπακώστα.

Μαζί με το Libro Coro  συμπράττουν: το μουσικό σύνολο Quarto Syllabus Ensemble, οι  ηθοποιοί Μαρία Καρακίτσου,  Τρύφωνας Ζάχαρης, ο τενόρος Φωτιάδης Αλέξανδρος,  και ο perfomer Σπύρος Μ. Παπαδόπουλος. Την φωνητική προετοιμασία έχει η Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα, την κίνηση επιμελείται η Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου και την σκηνική αντιμετώπιση ο Σπύρος Γκέκας. Βοηθοί σκηνοθέτη Κατερίνα Παρισσινού, Μικαέλα Δανά. 

Quarto Syllabus Ensemble

Βιολί:Ζήσιμος Σουλκούκης, Σταυρούλα Μέντη.

Βιόλα: Στέφανος Ρουντίν Μήλα

Τσέλο: Κλεοπάτρα Δαρδάλη  Πιάνο: Μαρία-Καλλιόπη Γκόλγκαρη 

Η ταυτότητα της παράστασης

Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας αλλά και οργανικούς παραδοσιακούς σκοπούς των παραλίων της Ιωνίας, ο Δημήτρης Μηνακάκης συνθέτει ( πρωτότυπο έργο) την Μικρασιατική σουίτα. Αντιμετωπίζει με φρεσκάδα τα παραδοσιακά ακούσματα και με τρυφερότητα αναδημιουργεί βασισμένος στις μουσικές από τις χαμένες πατρίδες. Το Φωνητικό σύνολο LIBRO CORΟ με τη σύμπραξη κουαρτέτου εγχόρδων και πιάνου αποδίδει με ευαισθησία τους ήχους και τα αρώματα από τα παράλια του Αιγαίου. Δραματουργικά τώρα παρουσιάζεται, με πρωτότυπα κείμενα του Τσιμάρα Τζανάτου, ο βίος ως η περιπέτεια ενός ανθρώπου (ο Τραγουδιστής), που με μόνο εργαλείο του τον λόγο και το τραγούδι, καταγράφει την από τόπο σε τόπο περιπλάνηση της ζωής, με αφετηρία τη Σμύρνη του 1922. 

Μια υπαρξιακή αναζήτηση του εαυτού και του κόσμου , μέσω του τόπου που θα γίνει πατρίδα του και Κόσμος. Παράλληλα παρακολουθούμε την πορεία μιας γυναίκας ( η Γυναίκα), ένα δραματικό πρόσωπο, που φέρει το άχθος της προσφυγιάς αλλά και αυτής της ίδιας της ζωής, σαν εγγενές σισύφειο χρέος στην τραγωδία του ανθρώπου να επιβιώσει. Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα ενώσουν τους κόσμους τους, μέσα από αποχωρισμούς, συναντήσεις, θριάμβους και καταστροφές, σε ένα μέλλον που θα αποκτήσει το βάρος της Ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού Η χορωδία -αρχαίος χορός- τραγουδά την αγάπη τη χαρά και τη μνήμη, νανουρίζει ,απαλύνει τον πόνο και εύχεται….. Η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μηνακάκη διαθλά μέσα από το πρίσμα των δυτικών μουσικών οργάνων το φως της παραδοσιακής μουσικής της Μικρασίας φτιάχνοντας ένα νέο, σύγχρονο, ηχητικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου