Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Απάντηση του δημάρχου Κατερίνης σε επιστολή του μέλους της Ε.Ο.Δ.ν.Πιερίας, Ηλ. Τσολακίδη

Αγαπητέ Ηλία,

Λυπάμαι που επέλεξες αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας αν και γνωρίζεις πως σε καμία απολύτως στιγμή της συνεργασίας μας όλα αυτά τα χρόνια δεν «έκλεισα» την πόρτα μου στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης.

Δεν υπήρξε καμία αυστηρή προσωπική εντολή μου για κανέναν δημότη ή φορέα αυτού του τόπου.

Από την πρώτη στιγμή έδειξα τη διάθεση συνεργασίας και ανταποκρίθηκα σε ΟΛΕΣ τις προσκλήσεις, προτάσεις, ιδέες της Εθελοντικής Ομάδας. Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου και όχι μόνο το στήριξε ο Δήμος και εγώ προσωπικά με όλες μας τι δυνάμεις.

Είμαι σήμερα υποχρεωμένος να απαριθμήσω κάποιες από αυτές ενδεικτικά,  αφού εσύ επέλεξες αυτό το δημόσιο διάλογο για να γνωρίζουν  οι δημότες:

1. Κατασκευή WC, σύνδεση με δίκτυο αποχέτευσης, αγωγός ομβρίων στον Καπνικό Σταθμό

2. Διαμόρφωση από την είσοδο του Καπνικού Σταθμού έως το εσωτερικό με κατασκευή ράμπας και κυβόλιθους

3. Διαμόρφωση πάρκινγκ πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου με καθαρισμό και χαλικόστρωση

4. Παγκάκια που ζητήθηκαν για τις ανάγκες της Εθελοντικής Ομάδας

5. Προμήθεια εορταστικών εδεσμάτων, κεράσματα για παιδιά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου Χωριού

6. Αγορά ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό από τα Πάρκινγκ

7. Χρηματοδότηση για την εκτύπωση των βιβλίων που αφορούσαν το Διαγωνισμό Διηγήματος από το Δήμο Κατερίνης.

8. Απολυμάνσεις στις εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού στην περίοδο της πανδημίας από το Δήμο Κατερίνης.

9. Συνεργασία για διάθεση τροφίμων στην Εθελοντική Ομάδα και διανομή τροφίμων επίσης στην περίοδο της πανδημίας.

10. Αερόστατα και υλικά παιδικών κατασκευών  

11. Κάλυψη ήχου για τις εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου Χωριού

12. Υπηρεσίες πρασίνου από την αντίστοιχη Αντιδημαρχία για την Ανθοκομική Εκθεση

13. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολύμπου μουσική εκδήλωση το καλοκαίρι του 2022 με χρηματοδότηση από το Δήμο Κατερίνης.

 Όταν μου τέθηκε από εσένα το αίτημα να εντάξω την Εθελοντική Ομάδα σε χρηματοδότηση, προκειμένου να καλύψουμε με ετήσιο κόστος 20.000 ευρώ τη λειτουργία της κοινωνικής κουζίνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ξεκίνησα τη διαδικασία.

Και πάλι οι υπηρεσίες του Δήμου (Πολιτική Προστασία) με ερώτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζήτησε οδηγίες για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί.

Βασική προϋπόθεση ήταν η ένταξη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης στο εθνικό μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν οι Δήμοι να χρηματοδοτήσουν εθελοντικές οργανώσεις είναι η πιστοποίησή τους μέσω του εθνικού μητρώου. Κριτήριο που δεν πληρούσε η Εθελοντική Ομάδα.

Μάλλον τότε αποφάσισες να στρέψεις τα βέλη σου εναντίον της Διοίκησης.   

 Δεν είχα ποτέ τη διάθεση να μπω σε έναν δημόσιο διάλογο απαριθμώντας τι έκανε και τι δεν έκανε ο Δήμος Κατερίνης για να στηρίξει το έργο σας. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ ότι με μια δημόσια επιστολή εγκαλείς αυτή τη διοίκηση ότι δεν βοήθησε με όλες της τις δυνάμεις.

 Δεν θα ήταν για μένα πρόβλημα να απαριθμήσω και τους πόρους που διατέθηκαν, και τις εργασίες που έγιναν με συνεργεία του Δήμου, ακριβώς γιατί σέβομαι το έργο και την προσφορά της Εθελοντικής Ομάδας που είναι αναγνωρισμένη και σπουδαία. Όπως σέβομαι όλους τους ανθρώπους που αγκάλιασαν τις δράσεις της (ένας εξ αυτών περήφανα λέω ότι ήμουν εγώ και η οικογένειά μου) και προσφέρουν το χρόνο τους για τους συμπολίτες μας που έχουν οποιαδήποτε ανάγκη.

Δεν θα το κάνω όμως, γιατί διακρίνω την οργή σου, με τον απαξιωτικό σου λόγο και αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό μου. Την δημόσια κριτική δεν τη φοβήθηκα υπηρετώντας επί σειρά ετών στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Κλείνοντας, θα σου ζητήσω, να μην αποκαλείς «γραφιάδες» συνεργάτες μου, είναι μειωτικοί χαρακτηρισμοί που δεν αξίζουν για κανέναν εργαζόμενο που κάνει τη δουλειά του.  Πολλοί εξ αυτών εξάλλου εργάστηκαν και συνεργάστηκαν μαζί σου για να φέρουμε σε πέρας πολλές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις.

Έχω  υποχρέωση-χωρίς υπενθύμιση- να λάβω υπόψη μου όλες τις προτάσεις φορέων και συλλόγων που θα γίνουν ενόψει των Χριστουγέννων, όμως δεν πιστεύω ότι η συνεργασία μας μπορεί να έχει οποιαδήποτε ελπίδα επιτυχίας με τον επικεφαλής μιας εθελοντικής ομάδας που με χαρακτηρίζει εκδικητικό. 

Λυπάμαι για τη δημόσια αντιπαράθεση που επέλεξες.

Αναμένω (μόλις ηρεμήσεις) το προσωπικό σου τηλεφώνημα.

Κώστας Κουκοδήμος

Δήμαρχος Κατερίνης


Είχε προηγηθεί το παρακάτω μήνυμα:

Προς τον Δήμαρχο Κατερίνης, κ. Κώστα Κουκοδήμο

Κατερίνη, 14 Νοεμβρίου 2022

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Εδώ και πολύ καιρό, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ", με αυστηρά προσωπική σου εντολή, όπως μαρτυρούν στενοί σου συνεργάτες, τελεί σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει αποκλειστεί από κάθε είδους κοινωνικές και  πολιτιστικές εκδηλώσεις,  καθώς και από συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων του Δήμου Κατερίνης.

Έχεις φτάσει μάλιστα  σε σημείο να δώσεις εντολή να μην προσκαλείται η ομάδα μας σε συσκέψεις για την προστασία του Περιβάλλοντος, σε κρίσιμες συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας και να εξαιρείται ακόμη και από δημόσιες συζητήσεις, όπως αυτή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Δήμαρχε, μπορεί ο εκδικητικός σου χαρακτήρας να σε οδηγεί να τιμωρείς με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο μια ομάδα πολιτών-εθελοντών, επειδή τόλμησε να ασκήσει δημόσια κριτική στο έργο σου και να διαφωνήσει με κάποιες από τις πολιτικές σου αποφάσεις.

Όμως, ως δήμαρχος όλων των πολιτών της Κατερίνης, δεν έχεις το δικαίωμα να αγνοείς και να παραγκωνίζεις μια ομάδα που εδώ και δύο δεκαετίες παράγει τεράστιο κοινωνικό έργο και προβάλλει την πόλη της Κατερίνης και γενικότερα τον τόπο μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δήμαρχε, έχεις την επιλογή να αγνοήσεις αυτή την επιστολή ή και να δώσεις εντολή στους λαλίστατους γραφιάδες σου να «μας βάλουν στη θέση μας».  

Σου προτείνουμε, όμως, να μην ανοίξεις τον ασκό του Αιόλου και να ζυγίσεις προσεκτικά την πρότασή μας. 

Με αυτή την ανοιχτή επιστολή επιλέξαμε να σου υπενθυμίσουμε την υποχρέωσή σου −ως δημάρχου όλων των Κατερινιωτών−, να λάβεις σοβαρά υπόψη σου και να δείξεις έμπρακτα το ενδιαφέρον σου για ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας, «Το 9ο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου», το οποίο φέτος φιλοξενεί 44 εθελοντές, νέες και νέους από 9 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, και προβάλλεται σε όλες τις πλατφόρμες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν τούτου, σχεδόν το σύνολο των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Πιερίας (4.500 μαθήτριες και μαθητές μέχρι στιγμής) έχουν προγραμματίσει να επισκεφτούν το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Φλέμινγκ.

Σου προτείνουμε, λοιπόν, να δώσεις τόπο στην οργή και, ως έμπειρος και υπεύθυνος πολιτικός, ως πρώτος πολίτης αυτής της πόλης, να στηρίξεις με όλες σου τις δυνάμεις τις εορταστικές εκδηλώσεις του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, δείχνοντας σε όλους μας τη σύνεση και την ανωτερότητά σου.

Θα ήταν κρίμα να χαθεί ακόμη μια ευκαιρία για την πόλη, που τόσο την έχει ανάγκη.

Αναμένω το προσωπικό σου τηλεφώνημα.

Για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ"

Ηλίας Τσολακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου