Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Η «η ισχύς εν τη ενώσει», για τους ελαιοπαραγωγούς του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨

 Καλούν τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Πιερίας να ενωθούν μαζί ώστε να απολαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές της αγοράς.

Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχνολόγος Γεωπόνος 

Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ σηματοδότησε μια νέα εποχή για το Πιερικό ελαιόλαδο. Η άτυπη ομάδα πιστοποιημένων ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας έχοντας μικρή παραγωγή ελαιολάδου, μετατόπισε το κέντρο βάρους προς την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής. Έδωσε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην μαζικής παραγωγής, πέτυχε βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, διασφαλίζοντας παράλληλα μία από τις υψηλότερες τιμές ελαιολάδου (5 ευρώ/κιλό για τον ελαιοπαραγωγό). Κατάφερε να είναι ο πλέον κατάλληλος εκφραστή της παράγωγης «premium» ελαιολάδου και να μπορεί να φέρει στην ετικέτα του το ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ «Ισχυρισμό Υγείας- Ηealth Claim» δηλαδή ότι η κατανάλωσή του προστατεύει την υγεία μας. Φέτος η ομάδα στοχεύει όχι μόνο να διατηρήσει την πρωτιά στην τιμή του ελαιολάδου που παράγει αλλά και να ανοίξει την πόρτα εισόδου και σε μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Πιερίας. 

Η πιστοποιημένη ποιότητα έδωσε το βασικό πλεονέκτημα στο ελαιόλαδο της Πιερίας ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨. Η παραγωγή ελαιοκάρπου υψηλής ποιότητας εξαρτάται από την εφαρμογή στους ελαιώνες της ομάδας του φιλοπεριβαντολογικά προγράμματα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Ο.Δ.). Εδώ και λίγες μέρες οι ελαιοπαραγωγοί της ομάδας έχουν ολοκληρώσει τις καλλιεργητικές φροντίδες με βάση τις οδηγίες του επιβλέποντος γεωπόνου του προγράμματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Ο.Δ.), κ. Αθανάσιο Κατσαμήτα και οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν την ώρα να ξεκινήσουν την συλλογή της ελιάς. Όπως φάνηκε από τις επιτόπιες επισκοπήσεις μαζί με τον οργανωτή της πιστοποιημένης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας κ. Βασίλειο Γκριμούλα, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου είναι καλύτερη από πέρσι, ποσοτικά και ποιοτικά. 

Φέτος στόχος είναι να ανεβάσουν τις ποσότητες που μπορούν να διαθέσουν στην αγορά. Ευνοϊκό σημάδι είναι οι πρώιμες επαφές που έχουν άνθρωποι του εμπορίου ελαιολάδου με την ομάδα και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν. Είναι αρκετοί, μικροί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί στην Πιερία, που εφαρμόζουν ορθές πρακτικές και παράγουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο το οποίο δυστυχώς χάνεται ως χύμα και στην ανωνυμία, χωρίς να μπορούν οι παραγωγοί του να πάρουν την χρηματική υπεραξία που έχει.

Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, οι ελαιοπαραγωγοί της ομάδας του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα, να δεχτεί στους κόλπους της μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς, αντιπαρέχοντας την ελληνική πραγματικότητα, στην οποία η ανάµνηση των συνεταιριστικών πρακτικών των προηγούμενων δεκαετιών επιδρούσε αποθαρρυντικά σε κάθε προσπάθεια συνεργασίας των παραγωγών .

Η άτυπη ομάδα πιστοποιημένων ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας αποτελεί μια διέξοδο για μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ελαιολάδου, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ελαιόλαδο με γευστικά και υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά και θέλουν το ελαιόλαδό τους να πωλείται σε μια αξιοπρεπή τιμή, τέτοια η οποία ανταποκρίνεται στην υψηλή ποιότητά του και να καλύπτει το κόστος παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου