Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΤΑ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΠΛΑΤΩΝ»

  Συνεχίζοντας τις δράσεις μετά και την φετινή επιτυχή ολοκλήρωση της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, ο φορέας του θεσμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ», υλοποίησε ένα ακόμα εκπαιδευτικό δρώμενο με αναφορά το θέατρο και την τέχνη της φωτογραφίας.

  Το πρωινό της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2022, η αντιπροσωπεία των ανθρώπων των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ»  επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια «ΠΛΑΤΩΝ» της Κατερίνης, όπου στο πλαίσιο των ανταλλαγών του προγράμματος Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κινητικότητα των μαθητών-φοιτητών, πεντακόσιοι περίπου μαθήτριες και μαθητές από την Πολωνία ενημερώνονται τούτες τις ημέρες σε θέματα Ελληνικής παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού.

  Η παρουσία του φορέα των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» στην σχολική μονάδα, είχε χαρακτήρα ενημέρωσης και διδασκαλίας στην Αγγλική γλώσσα, με αναφορά στη σημειολογία της σκηνής και της εικόνας.  

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

  Ο πρόεδρος των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» καθηγητής Πανεπιστημίου Δρ Αθανάσιος Μπίντας, στην τετράωρη διάλεξή του σε μεγάλη μερίδα Πολωνών εκπαιδευομένων,  ανέπτυξε τα περί του θεσμού της Διεθνούς Νεανικής Δράσης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού και κυρίως την υφή του θεάτρου, το οποίο μαζί με τη φιλοσοφία και ποίηση, αποτελούν τον κοινό δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών και των πνευματικών συνειδήσεων.

  Επιγραμματικά ο κ. Μπίντας, σταχυολόγησε από την «ποιητική» του Αριστοτέλη στο κατά ποιόν και ποσόν των μερών της τραγωδίας, ενώ στη συνέχεια σκιαγράφησε τη σχέση του αρχαίου με το σύγχρονο θέατρο, αλλά και τα συμπεράσματα που ανάγονται ταυτολογώντας μια αρχαία παράσταση. 


  Στην κατακλείδα της διάλεξής του στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες προεκτάσεις του αρχαίου δράματος σε σχέση με το σήμερα.  

  Ακολούθησε πρακτική εφαρμογή της θεωρίας σε ανοικτό χώρο.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Ένα εξ ίσου σημαντικό γκρουπ της μαθητικής κοινότητας από τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, ενημερώθηκε επί τετράωρο πάντα ως εκπαιδευτική δομή στην τέχνη της φωτογραφίας. 

  Εισηγητής του ενδιαφέροντος θέματος ο συνεργάτης των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ», Δημήτριος Γατσιός-Πεσερίδης, γραφίστας και φωτογράφος, πτυχιούχος της σχολής τεχνών ήχου και εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον κλάδο γραφικών τεχνών-πολυμέσα, καθώς και σχολής φωτογραφίας. 

  Ο κ. Γατσιός-Πεσερίδης εστίασε την εισήγησή του στο περίγραμμα των ασκήσεων της φωτογραφίας και στην τεχνική γνώση του αντικειμένου, με γνώμονα τις βασικές αρχές και τις τεχνικές της, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο. 

  Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να προβούν σε πρακτική άσκηση στον αύλειο χώρο του Εκπαιδευτηρίου, των όσων διδάχτηκαν περί την φωτογραφία από τον Δημήτριο Γατσιό-Πεσερίδη. 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ «ΠΛΑΤΩΝ»

  Με αφορμή την εκπαιδευτική συνεργασία των δύο πλευρών, ο διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «ΠΛΑΤΩΝ» Κατερίνης, Ανέστης Παπαδόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες στους ανθρώπους των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» για τις τόσο σημαντικές τους διδασκαλίες γύρω από το αρχαίο κυρίως θέατρο, ως μαθήματα Ελληνικών και μυθολογίας, αλλά  και την τέχνη της φωτογραφίας.

  Επισήμανε ότι η σχέση αυτή θα έχει συνέχεια με θεματολόγιο πάντα τον πολιτισμό και την εκπαιδευτική δράση. 

  Το πρόγραμμα της ημέρας περιελάμβανε και Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό. Τζένη Γρατσούνα.

  Τέλος για μια ακόμα φορά στο ρόλο του συντονισμού της πρωτοβουλίας που ικανοποίησε στο έπακρο την Πολωνική σχολική αποστολή, είχε η υπεύθυνη οργάνωσης των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ», εκπαιδευτικός Μυράντα Παππά.  

   Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου