Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Α.Μ.Σ. ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Η ομάδα που πάντα … αποβλέπει ψηλά

   Οι γενοκτονίες και ο ξεριζωμός των Ελλήνων  του Πόντου και της Μικράς Ασίας, έναν περίπου αιώνα πριν, οδηγούν τον Ελληνισμό σε νέα γη, στην ελεύθερη πατρίδα. Η Κατερίνη και η Πιερία γενικότερα, μεταξύ άλλων περιοχών, υποδέχονται το προσφυγικό στοιχείο.

  Εγκαταλείποντας την πατρογονική τους εστία, το Βατούμ, σημειολογικά τον  «Βαθύ Λιμένα» της αρχαιότητας, εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν τη μυθική Κολχίδα, μέρος των προσφύγων εγκαθίσταται σε συνοικία της Κατερίνης, στα νότια της μικρής πόλης, την οποία επονομάζουν  Βατάν που σημαίνει «Χαμένη Πατρίδα».

  Την απόγνωση και τον πόνο του ξεριζωμού απαλύνει η πάλη για ζωή. 



  Η συνοικία πέρα των άλλων αναζητά και τον αθλητικό της εκφραστή. Το έτος 1978 δημιουργεί τον Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο «Ο ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ» Κατερίνης. Το θεωρούν και δικαίως άλλωστε, το καμάρι τους.

  Ο «ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ» με κορυφαία στιγμή στην σαράντα τετράχρονη διαδρομή του, την παρουσία την περίοδο 2012-13 στην δεύτερη εθνική κατηγορία, έπαιζε και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της Πιερίας και ευρύτερα. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  «Αξιοποιούμε ποδοσφαιρικά τα παιδιά της συνοικίας, αλλά και ευρύτερα και ως μια οικογένεια με συνοχή, αγάπη και σεβασμό, πρωταγωνιστούμε στο πρωτάθλημα της Ένωσης, διαβλέποντας πάντα σε μεγαλύτερες κατηγορίες» επισημαίνει ο εκ των στυλοβατών του συλλόγου και πρόεδρος την τελευταία δέκα-εξαετία, Γεράσιμος Ποτουρίδης.

  Συνεχίζοντας ο κ. Ποτουρίδης: «Θα τερματίσει πρώτο, σε ένα πρωτάθλημα που δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει, όποιο σωματείο θα έχει διάρκεια, καλό υλικό και ικανό προπονητικό τιμ. Χωρίς να περιαυτολογώ θεωρώ ότι είμαστε οι καλύτεροι, μαζί με την Αναγέννηση Κολινδρού και τον Αιγινιακό. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε δίπλα μας και τους φιλάθλους μας που θα περιμένω εφέτος να είναι περισσότεροι. Η σχέση μας με το Δήμο Κατερίνης και την Ε.Π.Σ. Πιερίας είναι άριστες. Επίσης ιδιαίτερα ευχαριστώ τους χορηγούς μας, με πρώτο τον Παναγιώτη Μετενίδη του Εξπρές Μάρκετ και τους πρώην προέδρους μας, Αθανάσιο Κατσιαμήτα και Αλέξανδρο Κουτσή που είναι διαρκώς δίπλα μας.»


Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ

  Στη διάρκεια του ρεπορτάζ βρέθηκε στο γήπεδο του «ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΥ» ένας εκ των σημαντικότερων ποδοσφαιριστών της δεύτερης μεγάλης ομάδας του Πιερικού, την δεκαετία του ΄70. Ο Χαράλαμπος Παντελιάδης, γνωστός για το ποδοσφαιρικό του ταλέντο, αλλά και ως αθλητής που ξεχώριζε για το ήθος. 

  Τον ρωτήσαμε για τις διαφορές του ποδοσφαίρου του σήμερα με την εποχή του. 

Η απάντηση: «Στα χρόνια της δικής μου καριέρας οι ατομικές πρωτοβουλίες των ποδοσφαιριστών ήταν περισσότερες. Σήμερα δεν βλέπεις ενέργειες αθλητών που προσπαθούν να σπάσουν τη ζώνη, αλλά απλά εκμεταλλεύονται τον χώρο. Σ αυτά τα χρόνια διαπιστώνουμε γρήγορο και συνεχές τρέξιμο, δύναμη, κίνηση με μια η πάσα.  



  Όσο για τις προσωπικές διαδρομές στην κίνηση και την ταχύτητα των αθλητών στα εγχώρια και ξένα πρωταθλήματα, οι ποδοσφαιριστές του σήμερα διανύουν περίπου τρία και παραπάνω χιλιόμετρα σε σύγκριση με εμάς.

  Τώρα στο γιατί έχει τελματώσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό οφείλεται ότι στο πρωτάθλημα αγωνίζονται πολλοί ξένοι, κάτι που αναγκάζει τον ομοσπονδιακό προπονητή να καλεί τους Έλληνες που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού.» 

  Αναμφίβολα σημαντική η άποψη του Χαράλαμπου Παντελιάδη. 

Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 

  Επικεφαλής των προπονητών του «ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΥ» για τρίτη συνεχή χρονιά είναι ο Γιώργος Ποτουρίδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και ΟΥΕΦΑ Α΄.  Συνεργάτες, οι επίσης προπονητές, Αναστάσιος Ιωαννίδης, Χρήστος Τερζίδης και Αντώνης Τσικαδέρης. 

  Την ανδρική ομάδα προπονεί ο Γιώργος Ποτουρίδης και μαζί με τους υπόλοιπους τις ομάδες Ακαδημία «ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 1978» και τις ομάδες μικρών ηλικιών, ήτοι  U-8,

U-10, U-12, U-14 και U-16.

  Αναλύοντας τη λειτουργική φιλοσοφία του συλλόγου, ο Γιώργος Ποτουρίδης, αναφέρει: «Και φέτος αποβλέπουμε στην πρωτιά και μόνον. Το θετικό πρόσημο του «ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΥ» είναι η ιστορία μας, το μεράκι των διοικούντων, οι οργανωμένες εγκαταστάσεις που προσελκύουν τα παιδιά και η σοβαρότητα με την οποία διεπόμαστε και προχωρούμε. 

  Η επιτυχία θα έλθει με άριστο οικογενειακό κλίμα, πειθαρχία, ταπεινότητα και διάρκεια. Το μόνο που με φοβίζει και το απεύχομαι είναι οι τραυματισμοί.»



  Προβληματισμένος ο προπονητής για την αργοπορία έναρξης των πρωταθλημάτων της Ε.Π.Σ. Πιερίας, στο οποίο ο «ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ» αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία, είπε: «Δεν είναι εγωιστικό αλλά είμαστε το φαβορί. Θεωρώ θα πρωταγωνιστήσουν ακόμα ο Δίας Δίου, η Αναγέννηση Κολινδρού και ο Αιγινιακός. Ο τόπος μας διαθέτει πολλά ταλέντα, Τα φρενάρουν οι ανάγκες των νέων για την μόρφωσή τους, οι σχολικές υποχρεώσεις και δυστυχώς δεν διαπιστώνω να έχουν τα νιάτα μεράκι όπως η δική μου γενιά. Απλά επαναπαύονται στο εύκολο και δεν προσπαθούν ιδιαίτερα.   

  Ο «ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ» αποτελεί μια κυψελίδα ανάδειξης ικανών ποδοσφαιριστών. Είναι γνωστό ότι πολλοί αθλητές μας διέπρεψαν σε ομάδες της χώρας και του εξωτερικού. Αναφέρω τους, Γιαννούλη, Σκλιοπίδη, Στούμπο, Λαζαρίδη, Βασιλειάδη.

  Είναι επίσης αξιοσημείωτο η συνεργασία μας με τους φορείς της πολιτείας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Εύχομαι να αρχίσει σύντομα το πρωτάθλημα και να το απολαύσουμε όλοι μαζί» κατέληξε ο προπονητής Γιώργος Ποτουρίδης. 

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ «ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 1978»

  Η ποδοσφαιρική ομάδα Ακαδημία «ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 1978» αποτελεί μέλος της ευρύτερης οικογένειας του συλλόγου. Συμμετέχει στη δεύτερη κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πιερίας, αξιοποιεί το νεαρότερο ηλικιακά ανθρώπινο υλικό και δίνει την ευκαιρία σε αθλητές να εντρυφήσουν, να αποκτήσουν εμπειρίες και να γνωρίσουν καλύτερα το ποδόσφαιρο μέσα από τις αγωνιστικές διαδικασίες.

  Η ομάδα διέπεται και με διοικητική αυτοτέλεια, με πρόεδρο τον Ανδρέα Παγούρα. Στη δήλωσή του ο κ. Παγούρας επισήμανε ότι η Ακαδημία είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια. Εντάσσει τα παιδιά από τα πρώτα τους βήματα στην φιλοσοφία και στις αρχές της ομάδας και πέρα από την καλή γνώση του ποδοσφαίρου, τους δίνει την ευκαιρία να αθληθούν και να ζήσουν μακριά από τους κινδύνους της σύγχρονης εποχής. 

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης - Γιώργος Κουκουλιάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου