Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Πρόταση του Προέδρου Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, Δ.Αδαμόπουλου, για ίδρυση προσφυγικού και αθλητικού μουσείου

Στο πλαίσιο συνεργασίας τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας (ΣΑΣΑ) με τον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτριος Αδαμόπουλος, μίλησε στην τελευταία εκδήλωση των Μικρασιατών, στον αύλειο χώρο τού Αρχοντικού Τσαλόπουλου, στην Κατερίνη. Ήταν μια εκδήλωση με την οποία έκλεισε η διοργάνωση (σειρά παρουσιάσεων και δράσεων) για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022). 

Ο κ. Αδαμόπουλος στην ομιλία του έκανε λόγο για άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, Αναστάσιο Μπογιατζή, καθώς και τα μέλη τού Διοικητικού Συμβουλίου που παραχώρησαν ειδικό χώρο στον ΣΑΣΑ για να τιμηθεί «το εκστρατευτικό σώμα της ένδοξης Ελληνικής Χωροφυλακής», αφού 4.000 από τους Χωροφύλακες που είχαν μεταβεί στη Μικρά Ασία για τη διατήρηση της έννομης τάξης, δεν επέστρεψαν στην Πατρίδα. 

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Αδαμόπουλος, μόνο από την Ανωτέρα Διοίκηση Χωροφυλακής Σμύρνης, 1.000 και πλέον Χωροφύλακες άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μικρά Ασία. Θυσιάστηκαν προστατεύοντας τους ελληνικούς πληθυσμούς. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αδαμόπουλος πρότεινε τη δημιουργία «προσφυγικού μουσείου» στον χώρο όπου σήμερα στεγάζεται το μουσικό σχολείο (αφού βεβαίως το σχολείο μεταστεγαστεί σε νέο χώρο, όπως έχει προβλεφθεί). Επίσης, έκανε λόγο για ενοποίηση όλου του χώρου «ΚΕΓΕ ΔΗΜΗΤΡΑ» με μεταστέγαση του ΟΚΑΝΑ λόγω ακαταλληλότητας εντός αυτού (γραφείο επί τής οδού Τερζοπούλου). Επιπλέον, αναφέρθηκε σε αξιοποίηση όλου αυτού του χώρου με σκοπό την ίδρυση «αθλητικού μουσείου» κλπ. τονίζοντας όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ενεργοποιηθεί ομοσπονδία όλων των συλλόγων της Πιερίας. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας προσέφερε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας ένα σπάνιο βιβλίο που αναφέρεται στον Όλυμπο. Ήταν ένα ευχαριστήριο δώρο για τη συνεργασία των δύο φορέων. 

Το βιβλίο «Όλυμπος», σε β’ έκδοση του 1972, δεν υπάρχει πια. Είναι ένα βιβλίο που συνέγραψε ο Ηλίας Νικόπουλος ο οποίος τράβηξε και τις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται. 

Το εν λόγω βιβλίο προλογίζει ο Μικρασιάτης συγγραφέας - λογοτέχνης και μέλος τής Ελληνικής Ακαδημίας Αθηνών, Ηλίας Βενέζης, ο οποίος, σε μια φωτογραφία εμφανίζεται μαζί με τον Χρήστο Κάκαλο και δύο χωροφύλακες. 

Αυτή την ιστορική φωτογραφία, που τραβήχτηκε από το Λιτόχωρο και με θέα τον Όλυμπο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων φρόντισε να γίνει σε μεγέθυνση και να είναι αποτυπωμένη σε ειδικό, πολυτελές και ανθεκτικό υλικό. Και στη συνέχεια, δώρισε τη φωτογραφία αυτή στον Πρόεδρο των Μικρασιατών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Αδαμόπουλος πρότεινε στον κ. Μπογιατζή να πραγματοποιηθεί και μια κοινή συνεδρίαση των δύο Διοικητικών Συμβουλίων «για σχεδιασμό δράσεων 2023», πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου