Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

  Με αφορμή ανυπόστατα δημοσιεύματα περί απαξίωσης, απρεπούς συμπεριφοράς και δικτατορικών αποφάσεων της διοίκησης της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και ιδιαίτερα της προέδρου σε βάρος της χορωδίας του συλλόγου, παραθέτουμε την παρακάτω απάντηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο.

  Κατ’ αρχήν το διοικητικό συμβούλιο ουδέποτε αμφισβήτησε τον πολυσήμαντο ρόλο της χορωδίας καθώς βέβαια και όλων των τμημάτων (εφορείες) της Εστίας, που αποτελούν τον κορμό του παραγωγικού έργου του συλλόγου μας στον πολιτιστικό ιστό του τόπου μας, αλλά και ευρύτερα. Όλες οι εφορείες υλοποιούν την βασική καταστατική κατευθυντήρια αναφορά ότι: «η Ε.Π.Μ. Κατερίνης είναι Σωματείο πνευματικού, πολιτιστικού και κοινωφελούς σκοπού, που αποβλέπει στην ανέλιξη του Πιερικού χώρου». Γι αυτό οφείλουν να λειτουργούν σε συνεργασία με το ΔΣ, να συνεισφέρουν στο κοινό ταμείο και να μην λειτουργούν εις βάρος των άλλων ομάδων και του συλλόγου γενικότερα.

  Δυστυχώς ο μαέστρος, κ. Ευθύμιος Μαυρίδης, τον τρέχοντα χρόνο επέλεξε μια αποσχιστική πορεία μη σεβόμενος τον λειτουργικό  ρόλο της διοίκησης, τις υποχρεώσεις που απορρέουν σε επίπεδο εργασίας και με ιδιότυπο μένος καταφέρεται με απαξιωτικό και μειωτικό τρόπο κατά του προσώπου της προέδρου Στέλλας Τζιτζιλή, η οποία αποτελεί μάλιστα την πρώτη γυναίκα που τιμά και κοσμεί τον προεδρικό θώκο στην εξηνταοκτάχρονη διαδρομή του συλλόγου. 

  Τα διοικητικό συμβούλιο δεν ζήτησε τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από τον κ. Μαυρίδη, από το να υποβάλλει εγκαίρως τις προτάσεις του για τις συναυλίες, να τηρηθούν οι εργασιακές υποχρεώσεις και να δηλώσει τους μουσικούς για να ασφαλιστούν όπως προβλέπει η νομοθεσία. Κάτι που δεν έπραξε μη σεβόμενος τις εύλογες και νομότυπες αποφάσεις του ΔΣ του συλλόγου οι οποίες του είχαν  υποβληθεί και εγγράφως.

  Αποκορύφωμα της αυθαιρεσίας του, η παρουσία του με μερίδα χορωδών από τον κορμό της χορωδίας της Εστίας στην φετινή εκδήλωση στην Πύδνα της Αυγουστιάτικης φεγγαράδας που επί σειρά ετών διοργάνωνε η ΕΠΜ.  Συγκεκριμένα του ζητήθηκε να υποβάλλει τη λίστα των μουσικών για να ασφαλιστούν και να γνωστοποιήσει το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Εις μάτην περιμέναμε την απάντησή του. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να αποσύρουμε τη συμμετοχή μας ως Ε.Π.Μ. Κατερίνης σεβόμενοι το όνομά μας και την εργατική νομοθεσία.

  Ως είθισται με το τέλος της Αυγουστιάτικης συναυλίας και μέχρι τον Οκτώβριο, η χορωδία διακόπτει τις δραστηριότητες της και επανακάμπτει με προγραμματισμό για τις επόμενες εκδηλώσεις. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι με την παράδοση μιας εφορείας ο εκάστοτε έφορος υποχρεούται να παραδώσει τα κλειδιά και ότι άλλο διοικητικό υλικό έχει στην κατοχή του. Αυτό ζητήθηκε και από την κ. Ηλιάδου, πρώην έφορο της χορωδίας, η οποία παρέδωσε μέρος των κλειδιών της δηλώνοντας μας ότι ο κ. Μαυρίδης αρνείται να παραδώσει τα κλειδιά που αυτός κατείχε, χωρίς φυσικά να έχει κανένα δικαίωμα, εφόσον είχε λήξει η σύμβαση εργασίας μαζί του!

  Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Μαυρίδης κάλεσε για πρόβα τους χορωδούς την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Εστίας, χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως ως όφειλε τη διοίκηση. Πως είναι δυνατόν να καλεί σε  πρόβα χωρίς να έχει προηγουμένως ασφαλιστεί με βάση την κείμενη νομοθεσία; Αυτός που διατυμπανίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι όλα γίνονται σύννομα.

Καλούμε τον κ. Μαυρίδη να σταματήσει να επιδεικνύει συμπεριφορά ασυμβίβαστη με τους σκοπούς και το πνεύμα της Ε.Π.Μ. Κατερίνης και να αμαυρώνει το όνομα και την ιστορία της Εστίας Πιερίδων Μουσών διασπείροντας ανακρίβειες προς τα ΜΜΕ και το κοινό της Πιερίας. Μπορεί να είναι ένας εξαίρετος καλλιτέχνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και διοικητικό ρόλο.

Ο κ. Μαυρίδης αδυνατεί να κατανοήσει ότι υπεύθυνος και υπόλογος είναι η διοίκηση, εκλεγμένη δημοκρατικά από τα μέλη του σωματείου και κάθε μέλος οφείλει να συμμορφώνεται στις αποφάσεις της.

Η Διοίκηση αποτελείται από εθελοντές χωρίς κανένα οικονομικό ή άλλον συμφέρον, και έχει όλη την καλή διάθεση να επικοινωνήσει με τα μέλη κάθε ομάδας. Για πρακτικούς και μόνο λόγους, αυτό έχει προγραμματισθεί να γίνει τον Σεπτέμβριο για τα μέλη της χορωδίας.

Ας μην διαστρεβλώνει την αλήθεια λοιπόν ο κ. Μαυρίδης προβάλλοντας τον εαυτό του ως «θιγμένο» και ας μην προσπαθεί να προκαλέσει αγανάκτηση και εμπάθεια ξεσηκώνοντας  τους χορωδούς, τους οποίους δεν ενημέρωσε ποτέ σωστά ως όφειλε. Είναι επίσης αδιανόητο και προσβλητικό να τοποθετείται λέγοντας ότι αυτός αγαπάει και υπηρετεί την Εστία με περισσή από εμάς διάθεση προσφοράς. 

 Η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης είναι ένας σύλλογος με μακρόχρονη ιστορία αλλά και μέλλον, όσο και αν ορισμένοι τον πολεμούν και τον συκοφαντούν, αυτός θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί το έχει ως υποχρέωση στους δημιουργούς του και στους συνεχιστές του.

                                          Για το Δ.Σ.

                  Η Πρόεδρος                            Η Γενική Γραμματέας

                Στέλλα Τζιτζιλή                      Παναγιώτα Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου