Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Η όμορφη Πιερία, ο Δίας, ο Όλυμπος και τα ...διόδια

 Κατόπιν μελέτης, διαβουλεύσεων και εξέτασης του προϋπολογισμού και των συνθηκών, το καλύτερο μέρος για διακοπές ήταν στην Πιερία. Συνδύαζε άριστα τη θάλασσα για τα παιδιά με τις ωραίες αμμουδερές παραλίες για τα παιχνίδια τους και τα ρηχά νερά για ασφαλή μακροβούτια χωρίς να χρειάζεται οι γονείς να είναι υπ’ ατμόν.

Από την άλλη, το βουνό των θεών, πρόκληση για τους μπόμπιρες να ανακαλύψουν τα μυστικά παλιότερων κόσμων και να δουν από πού ο Ερμής πέταγε με το φτερωτό του άλογο, από ποια πηγή έπινε το νερό του ο Δίας και πού ραδιουργούσε η  Ήρα. Πηγή γνώσης και πληροφόρησης για όσους ενδιαφέρονταν, γενικά και ειδικά. Διακοπές πακέτο για κάθε γούστο και ανάγκη.

Η μετακίνηση θα γινόταν οδικώς κι έτσι το μπάτζετ των διακοπών θα αναβαθμιζόταν, αφού δεν θα χρειάζονταν χρήματα για το καράβι, με τα εισιτήρια να έχουν γίνει πλέον απαγορευτικά, άνω δηλαδή των 60-70 της κλίμακας ευρώ.

Φόρτωσε ο οικογενειάρχης το όχημα με τα σχετικά, έβαλε μέσα την οικογένεια και φούλαρε το ντεπόζιτο βενζίνη, από τη φθηνή, για να φτουρήσει.

Καμαρωτός-καμαρωτός βγήκε στην Εθνική Οδό και με τις μουσικές στη διαπασών οδήγησε μέσα στην πόλη μέχρι τα πρώτα διόδια. Σήμα ότι η οικογένεια εγκατέλειψε το κλεινόν άστυ και γύρισε ο διακόπτης σε κατάσταση «διακοπές».

Σηκώθηκε η μπάρα, είπε ευχαριστώ και αφού παρέλαβε την απόδειξη χωρίς ανταπάντηση, πάτησε το γκάζι, με σεβασμό, στα όρια ταχύτητας και στην κατανάλωση καυσίμου περισσότερο. Τα παιδιά ρωτούσαν για τον τόπο, την παραλία, το βουνό και για τον όμορφο και φαρδύ δρόμο που σε κάθε ευκαιρία επισήμαινε ο μπαμπάς, που εκτελούσε χρέη οδηγού, ότι είναι πιο σύγχρονος και πιο γρήγορος απ’ ό,τι στο παρελθόν με λιγότερες στροφές και, τσουπ…, μια πινακίδα που προειδοποιούσε ότι έρχονταν διόδια.

Πλήρωσε το αντίτιμο, σηκώθηκε η μπάρα και δώσ’ του πάλι πήρε δρόμο στον νέο φαρδύ δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και αδιάλειπτης οδήγησης με τις καθαρογραμμένες διαχωριστικές, τα πάρκινγκ και τις μπαριέρες.

Τα παιδιά ρωτούσαν για τον  Άρη τον θεό του πολέμου και τον  Ήφαιστο που τιθάσευσε τη φωτιά και το σίδερο ώσπου, τσουπ…, τα επόμενα διόδια.

Στάση ξανά, αντίτιμο για να σηκωθεί η μπάρα και άντε ξανά-μανά τα ίδια μέχρι την Κατερίνη.

Και κάπως έτσι το μπάτζετ των διακοπών βούλιαξε στις συμπληγάδες των διοδίων και στη φωτιά που άναψαν οι τιμές των καυσίμων σαν στην κλίνη του Προκρούστη, κι ας ήταν σε άλλη Εθνική Οδό.

Οπως και οι μυθικοί θεοί ορίζονταν από τις Μοίρες που έκοβαν, ανέβαζαν και έμπλεκαν τις ζωές των θνητών χωρίς να μπλέκονται οι θεοί.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου