Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Καύσωνας σήμερα, κεραυνοί, αστραπές και καταιγίδες απο αύριο

 Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα στη χώρα, με τον υδράργυρο να «χτυπά» κόκκινο με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 21/08, ωστόσο αναμένεται να σημειωθεί αστάθεια σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Ορισμένες προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμη και για χαλαζόπτωση ωστόσο τα φαίνομενα θα είναι τοπικά. 

Χθες οι μέγιστες θερμοκρασίες στη χώρα ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς, με τις θερμότερες περιοχές να εντοπίζονται στην Αργολίδα, στη Λακωνία και στη Φθιώτιδα. Η υψηλότερη μέγιστη καταγράφηκε στο Άργος, με 40.6 °C.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας

Την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (στις περισσότερες περιοχές η μέγιστη τιμή της στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου), ενώ ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία, θα είναι άστατος.

Ο καιρός σήμερα

Σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες, ενώ η θερμοκρασία θα μικρή πτώση, κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Από το μεσημέρι στα ορεινά ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης όμβρων στα βορειοδυτικά ορεινά. Επιδείνωση θα παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 34-36, στην Ήπειρο από 18 έως 34 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 19 έως 38-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 33 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 21 έως 35 βαθμούς, ενώ τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 36-37 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21-08-22

Στα βόρεια προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες, στη Μακεδονία όπου τα φαινόμενα πιθανώς να είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα κεντρικά ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο νότιο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές στα βόρεια και τη νησιωτική Ελλάδα θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 22-08-22

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Σποράδες και πιθανώς την Κρήτη και το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου