Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Επιδοτούνται όλες οι κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τον Ιούλιο

Οριζόντια θα είναι η κάλυψη όλων από τον Ιούλιο ενώ επιδοτούνται όλες οι κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όρια στη μηνιαία κατανάλωση.

Οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις με επιδότηση σε όλες τις κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο στη μηνιαία κατανάλωση ενέργειας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης κατά της ενεργειακής κρίσης. 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας τον Ιούλιο θα δοθεί επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλα τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική δραστικής μείωσης τιμών, διευρύνοντας, με εντολή του πρωθυπουργού τη στήριξη στους καταναλωτές τον Ιούλιο.

Πρόκειται για ένα σύστημα «οριζόντιας κάλυψης χωρίς εξαιρέσεις. Επιδοτούμε όλες τις κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όρια στη μηνιαία κατανάλωση, απορροφώντας έως και το 84% των αυξήσεων».

Οι επιδοτήσεις ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 300 εκατ.

Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής - Μέτρα στήριξης 722 εκατ. τον Ιούλιο

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το κόστος των μέτρων στήριξης τον Ιούλιο ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 300 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιούνιο.

«Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια το πραγματικό κόστος της ενέργειας. Από τον Αύγουστο αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, και οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, προσέθεσε ο Κώστας Σκρέκας, με το νέο πλαίσιο «οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο αζημίως».

Τα ποσά των επιδοτήσεων

Ο υπουργός επανέλαβε σε εκείνο το σημείο ότι από τον Ιούλιο επιδοτούνται όλες οι κατοικίες ανεξαρτήτως κατανάλωσης, με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), απορροφώντας έως και το 100% των αυξήσεων.

Επιπλέον, αυξάνεται η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές, με 192 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ για τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση θα φτάσει τα 213 ευρώ τη μεγαβατώρα (έως και 90% απορρόφηση της αύξησης).

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη και μοναδική χώρα που έχει συστήσει Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Μέχρι τον Ιούλιο η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα 5 δισ. για την ενεργειακή κρίση» είπε.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που σαρώνει τα νοικοκυριά» σε όλη την Ευρώπη, καθώς παρατηρούνται «αλματώδεις αυξήσεις στην ενέργεια». Ταυτόχρονα, τόνισε, υπάρχει μια ακόμα «απολύτως αρνητική εξέλιξη» που είναι η «μείωση παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι αυξάνεται η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στα αγροτικά τιμολόγια δίνεται επιδότηση 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου