Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Νεοκαισάρεια: Ανακαλύπτοντας τη Ζωή που Υπήρχε Πριν από Εκατομμύρια Χρόνια στα Χωριά της Μακεδονίας

 Περάσαμε μια μέρα με την ομάδα της καθηγήτριας Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελίας Τσουκαλά, από τα χέρια της οποίας έχει περάσει η προϊστορική ζωή της Μακεδονίας.

Η εικόνα, γνωστή στις ανασκαφές. Δύο ομπρέλες θαλάσσης κολλημένη η μία δίπλα στην άλλη, κάποιες καρέκλες από κάτω, φορητά ψυγεία. Και μία ομάδα ατόμων που σκάβουν, σκουπίζουν και εξερευνούν. Όλα γίνονται σε έναν λόφο, κοντά στη Νεοκαισάρεια Πιερίας. 


Μία ακόμη περιοχή της Μακεδονίας που αναδεικνύει τη ζωή που υπήρχε πριν εκατομμύρια χρόνια. Πήγαμε την ώρα που η ομάδα της καθηγήτριας Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ευαγγελίας Τσουκαλά, «σήκωνε» το νέο εντυπωσιακό εύρημα. Τα πλευρά και ένα τμήμα χαυλιόδοντα του δεύτερου Μαστόδοντα που ανακαλύφτηκε στην περιοχή. Ο Μαστόδοντας είναι προϊστορικό προβοσκιδωτό και θεωρείται πρόγονος του ελέφαντα.


Είναι συναρπαστικό μόνο που σκέφτεσαι ότι σε εκείνον τον δασικό δρόμο της Νεοκαισάρειας πριν επτά εκατομμύρια χρόνια περπατούσαν οι τεράστιοι Μαστόδοντες. «Θα προτιμούσα να ζούσα τότε. Η παλαιοντολογία είναι μαγική επιστήμη», λέει στο VICE η Ευαγγελία Τσουκαλά. Έχει ταυτιστεί σε όλη της τη ζωή με τις ανασκαφές και τις σπουδαίες ανακαλύψεις. Και μπορεί να μας λέει ότι στη Νεοκαισάρεια θα είναι η τελευταία της ανασκαφή, όμως δεν την πιστέψαμε. Ακόμη και ως ομότιμη θα εξακολουθεί να σκάβει και να ανακαλύπτει. Αναδεικνύοντας τον πλούτο των απολιθωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου