Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Τη χρήση ποδηλάτου προωθεί μέσω του ΣΒΑΚ ο Δήμος Κατερίνης

- Στις 04 Ιουνίου (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα- 03/06 - Ποδηλάτου), ο Δήμος υποστηρίζει τη δράση της Ποδηλατικής Απόδρασης Πιερίας

- Εξασφάλιση χρηματοδότησης για προμήθεια 48 κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων

Τη βιώσιμη μετακίνηση & τη χρήση ποδηλάτου για τους δημότες, στο  πλαίσιο και του υπό εκπόνηση Σχέδιου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, προωθεί ο Δήμος Κατερίνης.

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, πρόσφατα ο Δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 379.256 ευρώ, για προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων. Πιο συγκεκριμένα: για δωρεάν, καθημερινή χρήση για τις μετακινήσεις των πολιτών 48 ηλεκτρικών ποδηλάτων (τρία εκ των οποίων για ΑμεΑ), καθώς εγκρίθηκε η πρόταση  χρηματοδότησης στην πράξη “Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας”.

Παράλληλα, ο Δήμος Κατερίνης σχεδιάζει:

•Σύστημα δωρεάν χρήσης κοινόχρηστων ποδηλάτων& πατινιών

•Νέους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων &πατινιών

•Επέκταση του Δικτύου ποδηλατοδρόμου

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κατερίνηςυποστηρίζει και ενθαρρύνει τη δράση της Ποδηλατικής Απόδρασης Πιερίας «Ποδηλατοβόλτα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου», με αφετηρία &αναχώρηση (Σάββατο 04 Ιουνίου & ώρα 19:00),την Πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό την Παραλία.

Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Από το 2018 ο ΟΗΕ έχει ορίσει την 3η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου. Σύμφωνα με την διακήρυξη του ΟΗΕ, το ποδήλατο είναι ελευθερία, διασκέδαση, κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία, κάνει καλό στον ένα και μοναδικό πλανήτη μας.Το ποδήλατο είναι δημοφιλές και πρακτικό, μας εξασκεί και δεν μας μεταφέρει μόνο στο σχολείο, στα μαγαζιά και στη δουλειά,αλλά μας οδηγεί και προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

Στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου γιορτάζουμε αυτή τη σπουδαία δύναμη και υπογραμμίζουμε τη σημασία των μεταφορών χωρίς μηχανή για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου 2022  του ΟΗΕ είναι να εκτιμήσουμε τη μοναδικότητα, τη μακροζωία και την ποικιλομορφία του ποδηλάτου, το οποίο χρησιμοποιείται για περισσότερα από 200 χρόνια.

Επίσης, τονίζεται ότι η  καθημερινή αστική μετακίνηση με ποδήλατο βελτιώνει την ανθρώπινη υγεία και ταυτόχρονα συμβάλλει στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που οφείλονται στη μηχανοκίνητη κυκλοφορία.

Το ποδήλατο είναι ένα εύχρηστο, περιβαλλοντικά φιλικό και οικονομικό μέσο, ιδανικό για καθημερινές αστικές μετακινήσεις. Υιοθετώντας απλά μέτρα ασφάλειας και τηρώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, μπορεί κανείς να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ατυχήματος και να μετακινηθεί με ποδήλατο ευχάριστα, με ασφάλεια και άνεση. Το ποδήλατο είναι όχημα και η μετακίνηση με αυτό εμπίπτει στους κανόνες του Κώδικα Οδικής Ασφάλειας [ΚΟΚ] (Ν.2696/1999, ΦΕΚ 57/Α/23.03.1999). Ειδικοί κανόνες για τους οδηγούς ποδηλάτων αναφέρονται στο Άρθρο 40 του ΚΟΚ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου