Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Τέλος η μάσκα από σήμερα: Τι αλλάζει, πού παραμένουν υποχρεωτικές

 Αναστέλλεται από την Τετάρτη (1 Ιουνίου) το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αν και υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε κάνει ανακοινώσεις στα μέσα Απριλίου για την άρση μέτρων. Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις αφορούσαν το πώς θα κάνουμε Πάσχα, αλλά και τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα self test, ενώ δεν είχε ληφθεί ακόμα απόφαση για τις μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει πως οι όποιες αποφάσεις για τις μάσκες θα ληφθούν και θα έχουν ισχύ από τις αρχές Ιουνίου, έχοντας ήδη δηλώσει πως δεν θα χρησιμοποιούνται οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από μερικές εξαιρέσεις.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδρίασε για το κρίσιμο ζήτημα και έκρινε πως μπορούν να γίνουν αλλαγές ως προς τη χρήση τους.

Μάσκα: Πού παραμένει υποχρεωτική

Η μάσκα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη:

Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίζουμε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

Τέλος η μάσκα σε σχολεία και πανεπιστήμια: Οι εξαιρέσεις

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας για τις μάσκες σε σχολεία και πανεπιστήμια:

«Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, ανακοινώνει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.

Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19. Καλή ολοκλήρωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους εξετάσεων και ευχαριστίες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξαιρετική συνεργασία».

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass.<p>

www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου