Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

«Μελωδίες του Ελληνισμού της άλλης πλευράς του Αιγαίου» - Συναυλία στο πλαίσιο των «ΕΑΡΙΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΥΣΩΝ»

 -Κυριακή 29 Μαΐου & ώρα 19:30 - Ανοικτό θέατρο δημοτικού πάρκου

«Μελωδική» εκδήλωση μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης &Πλαταμώνος, ο Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) και η Εστία Πιερίδων Μουσών. 

 Η εκδήλωση με τίτλο: «Μελωδίες του Ελληνισμού της άλλης πλευράς του Αιγαίου», εντάσσεται στο πλαίσιο των Εαρινών Ημερών Μουσών 2022 και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου & ώρα 19:30, στο ανοικτό θέατρο του δημοτικού πάρκου Κατερίνης.

Συμμετέχουν: 

ο Βυζαντινός χορός και η Παραδοσιακή Χορωδία-Ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω», το Εργαστήρι της Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μουσικό Σχήμα «Οι Μελωδοί της Παράδοσης» και το Χορευτικό Τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων.  Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι, Δημοτικά Παραδοσιακά Τραγούδια και Έντεχνα Ελληνικά Τραγούδια με σχετικό περιεχόμενο.

Τιμή στη Μικρασιατική Καταστροφή

Με αφορμή την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ιερά μας Μητρόπολη τιμά τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με ένα πλούσιο καλεντάρι μνήμης και γνώσης και σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς. Συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις με μια ιδιαίτερη συναυλία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής με σκοπό να τιμήσουμε τα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας με τα οράματα, τις αξίες και τα υψηλά ιδανικά  και αφετέρου να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τις μελωδίες του Ελληνισμού της άλλης πλευράς του Αιγαίου».

Μελωδική εκδήλωση Μνήμης

Όπως τόνισεο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος: «Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων «Εαρινές Ημέρες Μουσών» είναι αντάξιο της πολύχρονης ποιοτικής διαδρομής της Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών. Η συναυλία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής,100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή τιμά τις μνήμες και τον πολιτισμό των αλησμόνητων πατρίδων μας. Συγχαίρω όλους τους συντελεστές, για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση και είμαι βέβαιος, ότι, δημότες και επισκέπτες θα παρακολουθήσουν με πραγματικό ενδιαφέρον, μία όμορφη - μελωδική εκδήλωση».

Όπως σημείωσεο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Γιώργος Τσιαλός: «Με μεγάλη χαρά ο Οργανισμός Πολιτισμού στηρίζει έμπρακτα και φέτος τις «Εαρινές Ημέρες Μουσών», ένα λειτουργικό πολιτιστικό θεσμό, ανοιχτό στην κοινωνία, που δίνει δημιουργικό βήμα έκφρασης στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό. 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή τιμούμε με την συγκεκριμένη εκδήλωση - καθώς και με άλλες που σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα στον Δήμο μας - τους Μικρασιάτες, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα μεταλαμπαδεύοντας κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες».

Τιμή στις αλησμόνητες πατρίδες

Τέλος, η πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Στέλλα Τζιτζιλήανέφερε:«Η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης-Εταιρεία Πιερικών Μελετών δηλώνοντας παρούσα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας με τον θεσμό των Εαρινών Ημερών Μουσών, φέτος αποτίει  φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες. Τιμή στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, που ξεριζώθηκαν, πόνεσαν, αλλά και πάλεψαν με την ελπίδα μιας νέας ζωής. 100 χρόνια έχουν περάσει. Ασύλληπτη πάντα η καταστροφή. Ας μην αφήσουμε την λήθη να σκεπάσει την μνήμη τους. Τους το οφείλουμε!»

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου