Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Γρηγόρης Ταρενίδης Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

   Σε κάθε μικρή ή μεγάλη κοινωνία, κάποιοι άνθρωποι πρωτοπορούν και αναμφίβολα αποτελούν τα πρότυπα για πολλούς άλλους.

  Η φυσικοθεραπεία που  μεριμνά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων ατόμων  αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή πόνους εξαιτίας κάποιας πάθησης, τραυματισμού ή και καθιστικής ζωής, είναι τελικά επιστήμη ή τέχνη. Αναμφίβολα και τα δύο.

  Πρωτοπόρος σε αυτό το κοινωνικό αγαθό, στην πόλη της Κατερίνης ο ογδοντάχρονος σήμερα φυσιοθεραπευτής, Γρηγόρης Ταρενίδης. Μένει ορφανός από πατέρα στη ζοφερή εμφυλιοπολεμική Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τη μητέρα του μαζί με τα άλλα πέντε αδέλφια του Γρηγόρη, να εγκαταλείψουν την Ξάνθη και να εγκατασταθούν πλέον στην Κατερίνη.   

  Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη σχολή φυσικοθεραπείας στην πόλη Koblenz της Γερμανίας, λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας το πρώτο στην Πιερική πρωτεύουσα, φυσικοθεραπευτήριο, μάλιστα ένα από τα πρώτα στην Ελληνική επικράτεια.

  «Αντιμετώπισα αμφισβήτηση στο ξεκίνημα της καριέρας μου από ιατρούς, δήθεν για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος. Και αυτό λόγω έλλειψης  ενημέρωσης για το νεοσύστατο κλάδο της φυσικοθεραπείας. Δικαιώθηκα μέσω της δικαστικής οδού, αλλά κυρίως από την αγάπη του κόσμου που δεχόταν τις υπηρεσίες μου σε Πιερία και Λάρισα. Την δεκαετία 1970-80 υπήρξα παράλληλα φυσικοθεραπευτής δυο ομάδων, του Πιερικού και της Α.Ε. Λάρισας» επισημαίνει ο καλοσυνάτος και συμπαθής, Γρηγόριος Ταρενίδης. Διευκρινίζει ακόμα ότι την ίδια περίοδο αρνήθηκε πρόταση συνεργασίας του ΠΑΟΚ γιατί απλά προτίμησε την Κατερίνη.

  Ως ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, ο κ. Ταρενίδης αναζητώντας τις εξελισσόμενες καινοτομίες στην επιστήμη του εισάγει το έτος 1980 για πρώτη φορά το μηχάνημα soft laser για φυσιοθεραπευτική χρήση, ενώ παρακολουθεί σειρά σεμιναρίων στη χώρα μας και στο εξωτερικό και διδάσκει ως καθηγητής σε σχολές του κλάδου, δημιουργώντας και καινοτόμες ευρεσιτεχνίες-βοηθήματα στην παροχή των θεραπειών.

  «Τη διετία 1988-90 ένα σοβαρό προσωπικό τροχαίο ατύχημα με αναγκάζει να περιορίσω το λειτούργημα μου. Στάθηκα όμως όρθιος και συνέχισα να εργάζομαι μέχρι τη συνταξιοδότησή μου. Σήμερα μαζί με την αγαπημένη μου σύζυγο, Ελένη, καμαρώνω για τα έξι εγγόνια μου και τα τρία μου αγόρια που υπηρετούν το χώρο της υγείας, τον καρδιολόγο Παναγιώτη, τον φυσικοθεραπευτή Σταύρο και τον οδοντίατρο Κωνσταντίνο. Μου χαρίζουν πραγματική ευτυχία.» τονίζει ο Γρηγόρης Ταρενίδης.

  Ο πρωτοπόρος και εμβληματικός μας Γρηγόρης, ο πρύτανης της Πιερικής  φυσικοθεραπείας, δηλώνει ακόμα ότι νοιώθει ιδιαίτερη τιμή και τεράστια ικανοποίηση για την αναγνώριση και εκτίμηση του κόσμου προς το πρόσωπο του.

  Δικαίως απολαμβάνεις κ. Ταρενίδη την αγάπη των συντοπιτών μας γιατί τα δείγματα γραφής σου ήταν άριστα.

  Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου