Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Talent scouting Greece: Η χρησιμοποίηση του 18χρονού Χρήστου Καρανάτσιου μας εξέπληξε ευχάριστα


 Χρήστος Καρανάτσιος 

Η προσοχή μας φέτος επικεντρώνεται στις Β' ομάδες εις ό,τι αφορά την Super League 2, μια και αποτελεί το ιδανικό (τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο) project ανάδειξης νέων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, που έμεναν "αγκιστρωμένοι" στις Κ19.

Σε γενικότερες γραμμές οι περισσότερες ομάδες ξέχωρα από τις Β', στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, πάσχουν από σύνδρομα απαρχαιωμένων πρακτικών και νοοτροπιών, συνήθη φαινόμενα στην Ελλάδα. Το να εμπιστεύεται  μια ομάδα σε αυτό το επίπεδο ένα παιδί 18 χρονών, επί μονίμου βάσεως και ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, χωρίς περιστροφές και εκπτώσεις, είναι δε ένα γεγονός τελείως ασυνήθιστο και...κουφό, αν λάβουμε υπόψη την στενόμυαλη και κοντόφθαλμη συμπεριφορά των διοικήσεων των ομάδων στην Β' Εθνική. 

Για αυτό και η ακατάπαυστη χρησιμοποίηση του 18χρονού Χρήστου Καρανάτσιου (04/02/2004 η ημ. γέννησης) στον Πιερικό, μας εξέπληξε ευχάριστα, και ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε το ότι οι Κατερινιώτες δίνουν την δική τους μάχη για την παραμονή. Ο νεαρός χαφ είναι ίσως η μοναδική περίπτωση σε ολόκληρη την Super League 2, συμπεριλαμβανομένου και των Β' ομάδων, που στα 18 του έχει καταγράψει γεμάτη σεζόν και αποτελεί βασική μονάδα στο ενεργό ρόστερ της ομάδας του. Κάτι που φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε.

Ο Καρανάτσιος που έλκει την καταγωγή του από την ποδοσφαιρομάνα Πιερία και πιο συγκεκριμένα από τον οικισμό του Αγίου Σπυρίδωνα, έζησε μέχρι σήμερα ένα ποδοσφαιρικό ταξίδι σαν παραμύθι. Δεν είναι άλλωστε και λίγο πράγμα να βρίσκεσαι από την μιά στην άλλη, από τα αλώνια του Γ' τοπικού στην Super League 2. Στην ακαδημία Γιώτσα ήταν που έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία 5 ετών, και μέσω αυτής "απογαλακτίστηκε" και αναδείχθηκε, με highlight τις τρομερές επιδόσεις του στο Γ' τοπικό με 23 γκολ και 14 ασίστ και φέροντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού, σε ηλικία μόλις 15 ετών. Επιδόσεις που ήταν το εφαλτήριο για την περαιτέρω ανέλιξη του, με το τμήμα scouting του Πιερικού να προβαίνει σε μια σπουδαία "ανακάλυψη". Ο Άρχοντας του Βορρά ενέταξε τον Καρανάτσιο στο δυναμικό του στις αρχές του 2021, αρχικά προορίζοντας τον για την Κ19, και έπειτα από την πάροδο 4 μηνών ανεβάζοντας τον στην πρώτη ομάδα. Στην ηλικία των 17 πήρε μια πρώτη γεύση από το απαιτητικό επίπεδο της Football League, καταγράφοντας τις πρώτες του 4 συμμετοχές με την ομάδα-κόσμημα της Πιερίας. Μια δυνατή εμπειρία που σύντομα θα έμελλε να μετεξελιχθεί σε κάτι που προηγουμένως φαινόταν άπιαστο, με τον Πιερικό να προβαβιβάζεται στην επαυξημένη μορφή της Super League 2. Εκεί λοιπόν που ένας "ψύχραιμος" παρατηρητής θα περιμένε ότι ο Καρανάτσιος θα περιοριζόταν στην καλύτερη σε δεύτερο ρόλο ή θα στελέχωνε την Κ19 για να "ψηθεί", ο μέσος του Πιερικού προέβη σε μια ηχηρή, έμπρακτη διάψευση. Όχι μόνο δεν έψαξε να "τρυπώσει" στο ρόστερ, αλλά "μπήκε" μέσα μέχρι τα μπούνια. Η αρχή έγινε την πρώτη αγωνιστική απέναντι στην Ξάνθη με τον Πιερικό να αποσπάει εντός έδρας ισοπαλία από ένα φαβορί για την άνοδο, και από τότε καθιερώθηκε, καταγράφοντας μέχρι σήμερα 17 συμμετοχές και 2 γκολ (ένα απέναντι στην Καβάλα και ένα απέναντι στα Τρίκαλα).

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο ώριμος, συγκροτημένος τρόπος παιχνιδιού του, οι ανεπτυγμένες νοητικές του ικανότητες και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του είναι αυτά τα στοιχεία που, πέρα από την θέληση και την σκληρή δουλειά, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη του. Ο Καρανάτσιος δύναται να αγωνιστεί ως 8άρι και 10άρι, κεντρικός και επιτελικός μέσος, με την ίδια ευχέρεια. Κυριότερα ατού του είναι η ταχύτητα με και χωρίς τη μπάλα στα πόδια, η ταχύτητα σκέψης και αντίδρασης, ενώ ειναι δυναμικός, μπουκαδόρος και εκρηκτικός. Δεν του αρέσει να παίζει αποκλειστικά safe και για αυτό και διακρίνεται, θέλει να δοκιμάζει να κάνει τη διαφορά και το κάτι παραπάνω. 

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι επίσης, ότι έχουμε να κάνουμε με άλλη μια περίπτωση νεαρού ποδοσφαιριστή που ανέβηκε γοργά τα σκαλοπάτια και βρέθηκε από τα χαμηλά στα ψηλά. Όπως έχουμε υπογραμμίσει ξανά, τίποτα δεν είναι αδύνατο στο ποδόσφαιρο, φτάνει να μην ξενερώνουμε και να μην τα παρατάμε και η στρογγυλή θεά θα μας επιβραβεύσει. Η παραμονή του Πιερικού στην κατηγορία είναι για εμάς ένα πολύ επιθυμητό σενάριο, όχι μόνο γιατί έτσι θα μπορέσει ο Καρανάτσιος να αναπτύξει περαιτέρω τις δεξιότητες του και να φτάσει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, αλλά και για 2 ακόμη λόγους. Διότι, αφ'ενός η ανάδειξη του θα φέρει σαν ντόμινο το "ξεψάχνισμα" της ποδοσφαιρικά καρπερής Πιερίας για αντίστοιχους Καρανάτσιους, και αφ'ετέρου θα είναι ποδοσφαιρική δικαιοσύνη αν ο Πιερικός που δεν ακολουθεί τις μυωπικές συνταγές των άλλων ομάδων, αλλά βλέπει μακροπρόθεσμα και ορθολογικά, ανταμειφθεί για αυτή του την τακτική.

Talent scouting Greece / Ανιχνευτής ταλέντων Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου