Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Το SeaWay Festival παρουσιάζει το SISTRON / αρχαίο ελληνικό & παραδοσιακό παιχνίδι για πρώτη φορά στην Παραλία Κατερίνης, 16-20 Απριλίου

Το SISTRON (ΣΕΙΣΤΡΟΝ) - Κέντρο Έρευνας & Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού καιΠαραδοσιακού Παιχνιδιού-, που αντλεί την έμπνευσή του από το Παιδί και το Παιχνίδι, παρουσιάζεται  για πρώτη φορά στην Παραλία Κατερίνης, στο πλαίσιο του SeaWayFestivalπου διοργανώνεται παράλληλα με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα OPTIMISTU 13, στις 16-20 Απριλίου, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚΑΤ.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης και την εταιρεία OpenWaysEvents&Travelκαι παρουσιάζει εκθέματα – μπαζάρ / φεστιβάλ φαγητού / πολιτιστικά – αθλητικά δρώμενα. 

Στο πλαίσιο του SeaWayFestival, το SISTRΟN παρουσιάζει το τρίπτυχο «Έκθεση – Δράση – Εργαστήριο Παιχνιδιών»:

• Έκθεση παιχνιδιών που σχετίζονται με τη γέννηση του ανθρώπου, την παιδική του ηλικία, την ενηλικίωσή, αλλά και με την παιγνιώδη διάθεση που τον διακρίνει στην ενήλικη του ζωή. Πρόκειται για μια έκθεση την οποία πλαισιώνουν με ευαισθησία και απόλυτο σεβασμό στην παράδοση παιχνίδια-αντικείμενα από το 2000 π.Χ. έως τη δεκαετία του΄70. Τα εκθέματα αποτελούν πιστές ανακατασκευές, φιλοτεχνημένες σύμφωνα με αναφορές σε αρχαία συγγράμματα και απεικονίσεις σε αρχαιολογικά ευρήματα. Έχουν κατασκευαστεί με φυσικά υλικά κι όπου αυτό είναι δυνατόν αναγράφεται η αρχαιοελληνική ονομασία τους. 

• Παιχνίδι-Δράση  όπου συμμετέχουν ενεργά τα παιδιά παίζοντας αρχαία και παραδοσιακά παιχνίδια υπό την καθοδήγηση μουσείο-παιδαγωγών.Επιλέγονται παιχνίδια, όπως κρικηλασία (τσέρκι), πεντάλιθα, αμάδες, νιανιάς, μπαλί, κεραμιδάκια, συρμάτινα αυτοκινητάκια, φούρκες (ξυλοπόδαροι) κ.ά  που τα  συναρπάζουν και  κινητοποιούν κι όλους όσους έρθουν παρέα τους.


• Eργαστήρι Παιχνιδιών TOYSLABόπου οι επισκέπτες δημιουργούν, με ανακυκλώσιμα υλικά, τηλέφωνα, πάνινες κούκλες, στόχους (παιχνίδι δεξιοτεχνίας) κ.ά.Τα εργαστήρια καλλιεργούν την ιδέα του χειροποίητου, μεταλαμπαδεύουν γνώση και τεχνική, διαμορφώνουν αισθητικά κριτήρια και  προάγουν την αναγκαιότητα της επαναχρησιμοποίησης υλικών και της μείωσης του αποτυπώματος τους στο φυσικό περιβάλλον. 


Πρόγραμμα Sistron στο SeaWay Festival:

Σάββατο 16 /04/2022 

Έκθεση 


Κυριακή 17 /04/2022 

11πμ – 1μμ :

Έκθεση 

Εργαστήρι ToysLab

Δράση : Παιχνίδια δεξιοτεχνίας / ισορροπίας (Τσέρκι, Γκλίτσα, Φούρκες κ.ά.)

5μμ-7μμ:

Έκθεση 

Εργαστήρι ToysLab

Δράση : Παιχνίδια δράσης με τόπι (Μπαλί, Κεραμιδάκια,Νιανιάς κ.ά.)


Δευτέρα 18/04/2022

11πμ – 1μμ :

Έκθεση 

Εργαστήρι ToysLab

Δράση : Παιχνίδια επιτραπέζια (Οστομάχιον, Εννιάρα, Τριάρα κ.ά.)

5μμ-7μμ:

Έκθεση 

Εργαστήρι ToysLab

Δράση : Παιχνίδια Ιλίγγου (Ίυγγα, Σβούρα, Γιο-γιο, Στεφάνι κ.ά.)


Τρίτη 19/04/2022

11πμ – 1μμ :

Έκθεση 

Εργαστήρι ToysLab

Δράση : Παιχνίδια δράσης με τόπι (Μπαλί, Κεραμιδάκια,Νιανιάς κ.ά.)

5μμ-7μμ:

Έκθεση 

Εργαστήρι ToysLab

Δράση : Παιχνίδια επιτραπέζια (Οστομάχιον, Εννιάρα, Τριάρα κ.ά.)


Τετάρτη  20/04/2022

11πμ – 1μμ :

Έκθεση 

Εργαστήρι ToysLab

Δράση : Παιχνίδιαδράσης με τόπι (Μπαλί, Κεραμιδάκια,Νιανιάς κ.ά.)

5μμ-7μμ:

Έκθεση 

Εργαστήρι ToysLab

Δράση : Παιχνίδια τύχης (Αστράγαλοι, Πεντάλιθα, Ζάρια κ.ά.) 


ΕΙΣΟΔΟΣ

Η έκθεση και οι δραστηριότητες θα γίνονται στο χώρο του φεστιβάλ και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Σημειώνεται ότι θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας από τον COVID-19 (μάσκες, πιστοποιητικά, αντισηπτικά, αποστάσεις). Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η είσοδος σε ενήλικες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ τα παιδιά πρέπει να δείχνουν self-test για την είσοδό τους στο χώρο. 

Πληροφορίες: culture@openways.gr

#seawayfestival

#openways

#nokat

#olympusriviera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου