Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Βάλλεται η φετινή θερινή τουριστική σεζόν σε Πιερία και Χαλκιδική λόγω της ρωσο-ουκρανική σύρραξης

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βάλλεται η φετινή θερινή τουριστική σεζόν σε Χαλκιδική και Πιερία λόγω της ρωσο-ουκρανική σύρραξης. Οι ακυρώσεις κρατήσεων αλλά και οι σχεδόν ανύπαρκτες προκρατήσεις τόσο από την ουκρανική όσο και από τη ρωσική πλευρά έχει φέρει μεγάλο προβληματισμό στις επιχειρήσεις. 

Τα μέτρα και αντίμετρα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε., εξάλλου, όπως το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τα ρωσικά αεροσκάφη επιτείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, όπως και η ήδη συντελούμενη νέα αύξηση στα ήδη ακριβά τιμολόγια της ενέργειας που επιφέρει η πολεμική αντιπαράθεση των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος των ξενοδόxων της Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης αναφέρει ότι υπάρχει μούδιασμα στην αγορά, όλοι είναι επιφυλακτικοί και σοκαρισμένοι. Τα μείζονα θέματα για τα ξενοδοχεία της περιοχής μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Η επιβράδυνση και η διστακτικότητα στις κρατήσεις, και η ανησυχία για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την τιμή του ρεύματος, που ήδη είναι πολύ ακριβότερο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «Σίγουρα αυτό είναι ένα θέμα, που φαλκιδεύει-πριονίζει όχι πια μόνο τα κέρδη, αλλά πλέον την ίδια τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων», τονίζει ο κ. Τσιτλακίδης, σύμφωνα με τον οποίον είναι άκρως απαραίτητη η λήψη μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από πλευράς κυβέρνησης. Στο μεταξύ, ενώ πριν το ξέσπασμα του πολέμου, όπως αναφέρει, υπήρχε μια ομαλή ροή ενδιαφέροντος και κρατήσεων από τις αγορές αυτές, τώρα έχουν παγώσει.

Από την άλλη στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον ταμία της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γιάννη Λασπά, φέτος τέτοια εποχή θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν προκρατήσεις από την Ουκρανία, αλλά αυτές είναι… άφαντες, ενώ δεν υπάρχουν κρατήσεις ούτε από τη Ρωσία. Βέβαια ούτε το 2021 (πέρυσι) υπήρχε μεγάλο ρεύμα διανυκτερεύσεων στη Χαλκιδική από Ρωσία λόγω των μέτρων για την πανδημία Covid-19, αλλά το 2019 η ρωσική ήταν η μία από τις πέντε κύριες αγορές που «αιμοδότησαν» την τουριστρική κίνηση της Χαλκιδικής, όπως συνέβη και πολλές άλλες χρονιές στο παρελθόν. Η απόφαση, εξάλλου, από πλευράς της Ε.Ε. να μπλοκάρει επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών SWIFT προκαλεί προβλήματα πληρωμής για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις εάν κάποιοι Ρώσοι αποφασίσουν όντως να έρθουν στην Ελλάδα λ.χ. την Άνοιξη.

Προκρατήσεις επί του παρόντος για τη Χαλκιδική υπάρχουν από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Εκείνο που δεν παλεύεται, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Λασπάς, είναι το θέμα της ακρίβειας λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, που επιτείνεται από τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη και όπως τονίζει «θα χρειαστούμε την απόλυτη στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, δεν “βγαίνουμε” με τις ισχύουσες τιμές του ρεύματος».

www.flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου