Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Δήμος Κατερίνης: Προχωρούν οι διαδικασίες δημιουργίας οργανωμένου οικισμού προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά

- Η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης μελέτης σηματοδοτεί την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου

- Με τηλεδιάσκεψη οι εργασίες της 2ης Επιτροπής Συνεργασίας του Προγράμματος «Κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση των Ρομά»

Η σύμβαση της μελέτης του έργου «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ  ‘ΠΕΛΕΚΑ’ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ»,που υπεγράφη πρόσφατα από τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο και από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, τέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών  της 2ης Επιτροπής Συνεργασίας του Προγράμματος «Κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση των Ρομά» του Χ.Μ. ΕΟΧ, περιόδου 2014-2021. 

Ειδικότερα, τις εργασίες, οι οποίες διεξήχθησαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και αφορούν το έργο:  «Προσωρινή μετεγκατάσταση οικισμού Ρομά στην περιοχή Πέλεκα του Δήμου Κατερίνης στα πρότυπα κοινωνικής κατοικίας»από πλευράς Δήμου Κατερίνης συντόνισε ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Κώστας Λιακόπουλος, ενώ συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν,ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Νορβηγίας, εκπρόσωποι του Γραφείου Χρηματοδοτικού Οργανισμού ΕΟΧ, εκπρόσωποι - μέλη της Επιτροπής Συνεργασίας. Επίσης, 25 εμπειρογνώμονες και διαμεσολαβητές της νεοσύστατης ομάδας δράσης, οργανώσεις πολιτών Ρομά κ.ο.κ. 

Ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Κατερίνης Κώστας Λιακόπουλος μετέφερε στους συμμετέχοντες το χαιρετισμό του Δήμαρχου Κώστα Κουκοδήμου και όπως τόνισε: «Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική». Παράλληλα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κο Σταμάτη, τις κυρίες Κουμαλάτσου, Στάικου, Πλατανάκη, καθώς και τα στελέχη του Δήμου και πιο συγκεκριμένα: την κα Σαμαλή και τον κο Φωτίου. Επιπλέον, τον τεχνικό σύμβουλο Αλέξανδρο Δημούτση, τον ειδικό συνεργάτη Ηρακλή Καρπούζακ.α.«Η μετεγκατάσταση της κοινότητας Ρομά, συνιστά μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας, καθώς συνδέεται άμεσα με την αρμονική ένταξη των μελών της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Κατερίνης» σημείωσε ο κος Λιακόπουλος.

Στη διάρκεια των εργασιών έγινε σύντομη αποτύπωση της συντελεσθείσας προόδου του προγράμματος,αναφορά προγραμματισμού ενεργειών κ.α.Όπως επισημάνθηκε:η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης μελέτης του έργου σηματοδοτεί την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής 56 οικίσκων, για την κοινωνική ένταξη και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης των 330 περίπου Ρομά της Κατερίνης.

Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε από την κα Κατερίνα  Σαμαλή, συντονίστρια του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δ.Κατερίνης, σε ενέργειες που δρομολογήθηκαν το 2021 και σε όσες προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2022, που όπως τόνισε «ωριμάζουν τις οικογένειες για τη μετεγκατάσταση στο νέο οικισμό».

Όπως είναι γνωστό, ο συνολικός προϋπολογισμός ύψους 7 εκ.ευρώ χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ - Ισλανδία, Λιχτενστάιν και  Νορβηγία) και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Εντωμεταξύ, δρομολογούνται και τα προγραμματισμένα Έργα Υποδομής που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Τα συγκεκριμένα έργα είναι συμπληρωματικά και υποστηρικτικά της Προκαθορισμένης Πράξης με προϋπολογισμό 2.700.000 ευρώ και σχετική απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Στο έργο συμμετέχει ως Διεθνής Εταίρος και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) ο οποίοςαποτελεί βασικό συνομιλητή της ΕΕ για θέματα Ρομά και παρέχοντας υποστήριξη και τεχνογνωσία για την υλοποίησή του.

Γενικότερα, πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ένταξης των κοινοτήτων Ρομά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις 15 χώρες που ωφελούνται από τις επιχορηγήσεις του ΕΟΧ περιόδου 2014 – 2021. Πέρα από το προκαθορισμένο έργο στον Πέλεκα, περιλαμβάνει και τη Σύσταση Ομάδας Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά (Task Force supporting Roma inclusion and empowerment), καθώς και τρεις μικρές επιχορηγήσεις, που επικεντρώνονται ως εξής:

1. Ενδυνάμωση νέων και γυναικών Ρομά

2.Προώθηση και υποστήριξη παιδιών Ρομά σε παιδικές κατασκηνώσεις

3.Μικρής κλίμακας παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση και τη στήριξη των Ρομά σε τοπικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου