Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Σοκολάτα: 6 λόγοι να την τρώμε χωρίς ενοχές

 Καιρός να αφαιρέσουμε από τη λίστα των ένοχων απολαύσεων τη σοκολάτα καθώς εάν την καταναλώσουμε συνετά, χωρίς δεύτερες σκέψεις, θα απολαύσουμε τόσο τη γεύση όσο και τα οφέλη της στην υγεία.

Ο «απαγορευμένος» καρπός για τις περισσότερες γυναίκες δεν είναι φυσικά το μήλο – που έδωσε η Εύα στον Αδάμ -, αλλά μια πιο γλυκιά, ένοχη απόλαυση, η σοκολάτα. Και αυτό διότι αρκετές γυναίκες, σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, νιώθουν περισσότερες ενοχές όταν τρώνε σοκολάτα σε σύγκριση με τους άντρες.

Ωστόσο, οι ενοχές που συχνά κατακλύζουν τις γυναίκες, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, φαίνεται ότι μπορούν να πυροδοτήσουν περισσότερα προβλήματα όπως μικρότερη απώλεια βάρους και ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Επιπλέον ούτε η ψυχική υγεία των γυναικών ήταν σε καλύτερη κατάσταση καθώς ήταν δυσαρεστημένες με την εικόνα του εαυτού τους.

Όχι πια μια ένοχη απόλαυση 

Αν όμως αναπτύξετε μια υγιή σχέση με τη σοκολάτα και έχετε τον έλεγχο του πόσο και πότε την καταναλώνετε, μπορείτε να επωφεληθείτε! Ειδικότερα, η μαύρη σοκολάτα έχει αναδειχθεί σε διατροφικό θησαυρό, με πληθώρα αντιοξειδωτικών, όπως η φλαβανόλη, που δρα ενάντια στη φλεγμονή και τις κυτταρικές βλάβες και:

Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Καταπολεμά τον σακχαρώδη διαβήτη, μιας και η επικατεχίνη ενδυναμώνει τα κύτταρα και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της ινσουλίνης.

Υποστηρίζει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας και τη μνήμη.

Απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις, αυξάνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα του οξυγόνου που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μειώνει το άγχος

Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο πιο ευεργετικές και οι φλαβονόλες, με τα περισσότερα οφέλη να συσχετίζονται με τη μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας 70%.

Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και ημικρανιών.

Επομένως, μετατρέψτε την ενοχή σε μια κανονική και φυσιολογική κατάσταση, όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι. Στην πραγματικότητα, εάν απαγορεύσετε στον εαυτό σας ορισμένα τρόφιμα, η λαχτάρα σας γι’ αυτά θα είναι μεγαλύτερη σύμφωνα με τους ειδικούς και θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε υπερφαγικά επεισόδια.

ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου