Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Αλλάζει ο καιρός, έρχονται νεφώσεις και βροχές

 Με σχεδόν ανοιξιάτικο καιρό είμαστε τα τελευταία 24ωρα καθώς δεν έχουμε βροχές, ούτε και κρύο με τον υδράργυρο το μεσημέρι να αγγίζει σε πολλές περιοχές τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου. Όμως αυτό το σκηνικό δεν θα κρατήσει και πολύ και ο καιρός σύντομα θα επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή καθώς είμαστε στις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα έχουμε αλλαγή του σκηνικού από τα Φώτα καθώς η θερμοκρασία θα πέσει, οι βροχές θα επιστρέψουν και οι άνεμοι στα πελάγη θα γίνουν ξανά αισθητοί. Ιδιαίτερα άστατος μάλιστα θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο.

Κλέαρχος Μαρουσάκης

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη «ένα πεδίο υψηλών πιέσεων» όπως ονομάζεται στην μετεωρολογία εμποδίζει τις ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια να κινηθούν προς τη χώρα μας, σχηματίζοντας ένα ατμοσφαιρικό βουνό και το γεγονός αυτό μας χαρίζει την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται προσοχή το πρωί και αργά τη νύχτα στις ομίχλες που δημιουργούν συνθήκες περιορισμένης ορατότητας. «Αυτές οι θερμές αέριες μάζες συνδυάζονται με πιο ψυχρές με αποτέλεσμα έτσι να δημιουργούνται αυτά τα χαμηλά νέφη στην επιφάνεια του εδάφους που δημιουργούν την ομίχλη» εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης.

Και αύριο (σήμερα) Τετάρτη ο καιρός θα κυλήσει με παρόμοιο καιρό και την Πέμπτη ανήμερα των Θεοφανείων θα έχουμε κάποιες πιο έντονες βροχές κυρίως στα δυτικά. Το ατμοσφαιρικό βουνό όπως λέγαμε στην αρχή δεν θα αντέξει και πολύ και από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο θα έχουμε νέα κακοκαιρία. «Θα πάμε σε πιο συμβατό καιρό για την εποχή με βροχοπτώσεις, πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη».

Σάκης Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου η ηλιοφάνεια που χαρακτηρίζει τα τελευταία 24ωρα θα δώσει τη θέση της σε αρκετές συννεφιές και κάποια ασθενή τοπικά φαινόμενα από την Τρίτη.

Οι συννεφιές θα είναι πιο πυκνές στα δυτικά, στα ανατολικά της χώρας καθώς και στην Κρήτη. Όσο βαδίζουμε προς το τέλος της βδομάδας θα έχουμε επιδείνωση του καιρού με βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το τέλος της εβδομάδας.

ΠΕΜΠΤΗ 06-01-2022

Στη δυτική χώρα, την Κρήτη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές

και από αργά το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και στα βορειοανατολικά έως 8 μποφόρ. Βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα έχουν ένταση 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-01-2022

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο όπου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα καθώς και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Γρήγορα στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ηπειρωτικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 08-01-2022 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-01-2022

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές, θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ηπειρωτικά.

www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου