Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Αλλάζουν τα μέτρα απο 3 Ιανουαρίου - Τι θα ισχύσει τα γήπεδα

 Υπό τη σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η επιτροπή θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.

Οι αποφάσεις για νέα μέτρα θα ληφθούν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί, επίσης, σήμερα, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό. Η επιβολή νέων μέτρων εκτιμάται ότι είναι μονόδρομος και αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι το αν θα εφαρμοστούν αυτή την εβδομάδα, δηλαδή πριν την Πρωτοχρονιά ή από τις 3 Ιανουαρίου.

Σήμερα το πρωί, στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας του πρωθυπουργού με μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αναλυτική ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα και τα τελευταία δεδομένα γύρω από την Όμικρον. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο ως την Τετάρτη.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων προκαλούν αυξημένη ανησυχία, καθώς εκτιμούν ότι στα μέσα του επόμενου μήνα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 20.000. Προβλέψεις που καθιστούν απαραίτητη τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων τύπου lockdown άμεσα, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι.

Τα σενάρια

Το πρώτο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να αποφασίζει νέο πλαίσιο λειτουργίας των εστιατορίων με μουσική, των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης για αυτή την εβδομάδα, πριν την γιορτή της Πρωτοχρονιάς, καθώς αυτοί είναι οι χώροι στους οποίους θα επικρατήσει συνωστισμός. Ο σχεδιασμός που έχει ήδη συζητηθεί είναι η λειτουργία τους να σταματά στις 23:00 ή στις 24:00 τα μεσάνυχτα.

Εφόσον υπάρξει αυτός ο περιορισμός, τότε τα συγκεκριμένα καταστήματα ουσιαστικά οδηγούνται σε αναστολή της λειτουργίας, και υπάρχει ο φόβος ότι η αλλαγή του χρόνου θα γίνει μαζικά και ανεξέλεγκτα σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους ή και σε μαζικότερα ρεβεγιόν σε σπίτια. Παράμετρος που θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Επιπλέον συζητείται και η μείωση των θαμώνων ανά τετραγωνικό μέτρο όπως και η απαγόρευση ορθίων στους χώρους αυτούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν σημαντικό να ολοκληρωθεί ομαλά η εορταστική περίοδος και τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν από τις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο ο καταλύτης των αποφάσεων θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι εισηγήσεις για μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου

Έτσι, αν τα παραπάνω μέτρα των περιορισμών σε εστίαση και διασκέδαση δεν εφαρμοστούν ως τις 31 Δεκεμβρίου, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου.

Τα επιπλέον μέτρα τα οποία εισηγούνται οι ειδικοί στην κυβέρνηση για εφαρμογή μετά την Πρωτοχρονιά είναι:

-Αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, στους οποίους σήμερα έχουν πρόσβαση με αρνητικό rapid test.

-Αυξημένο testing για την προσέλευση στην εργασία μετά τις γιορτές.

-Επέκταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 20% που ισχύει σήμερα στο 50% ή και 60%.

-Επιστροφή στα θρανία επίσης με αυξημένο testing.

-Κατάργηση των σχολικών εκδρομών.

-Λειτουργία των γηπέδων με λιγότερους ή και θα καθόλου θεατές τα γήπεδα.

-Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

-Στο τραπέζι επανέρχεται δυνατά και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είτε με ηλικιακά κριτήρια (να κατέβει το όριο από τα 60 στα 50 έτη), είτε με βάση τη συννοσηρότητα, δηλαδή να επεκταθεί σε πολίτες με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.

Προς… έξοδο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σε αυτή τη δύσκολη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει άλλη μια περίοδο χάριτος, 3 μηνών, στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς… Από την αναστολή εργασίας σήμερα, εφόσον δεν κάνουν το εμβόλιο εντός τριμήνου, θα οδηγηθούν σε οριστική έξοδο από το Ε.Σ.Υ..

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι νομικοί της κυβέρνησης ετοιμάζουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Όσον αφορά στη θωράκιση του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη συμφωνήσει με τις ιδιωτικές κλινικές για παραχώρηση από τις 3 Ιανουαρίου, 300 νέων κλινών Covid, αλλά και για επιπλέον συνδρομή ιδιωτών γιατρών.

Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. «Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει η κ. Γκάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.

Πηγή: newsit.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου