Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Κάτω Όλυμπος Παλιός Παντελεήμων - Λίμνη Κατή Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς Ολύμπου καλεί τα μέλη και τους φίλους του, για πεζοπορία στον Κάτω Όλυμπο, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022, στην διαδρομή: Παλιός Παντελεήμων - Λίμνη Κατή.

Αφετηρία και ώρα αναχώρησης:Ο χώρος στάθμευσης του πολυκαταστήματος Μασούτης ( περιοχή νέας εφορίας) με ώρα αναχώρησης 08.00 πμ . Φροντίστε να είστε εκεί τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουμε έγκαιρα. Όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, μοιραζόμαστε τα έξοδα κίνησης.Χαρακτηριστικά διαδρομής

Μήκος διαδρομής: περίπου 8 χιλιόμετρα, σύνολο 8+8=16Συνολική  Διάρκεια:  6 ώρεςΑνάβαση: 772 μέτρα. Κατάβαση: 37 μέτρα.Βαθμός Δυσκολίας : 2 ( κλίμακα 1-5) Η προσέγγιση της αφετηρίας γίνεται από ασφαλτόδρομο. Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων εκ των οποίων 12,6 χλμ σε μονοπάτι και 3,4 χιλιόμετρα χωματόδρομο με υψομετρική κλίση (ανηφόρα) 772 μέτρα. 

Η διάρκειά της είναι 3 ώρες. Η διαδρομή απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και δεν ενδείκνυται για αρχάριους και παιδιά

Αρχηγοί ανάβασης : το ΔΣ

Πληροφορίες: 6973 804 843Εξοπλισμός :Μποτάκια πεζοπορίας, Μακρύ παντελόνι ή κολάν πεζοπορίας, Σακίδιο πεζοπορίας ,Δύο μπλουζάκια, Ένα φλις ή μια φούτερ ζακέτα, Μπουφάν αδιάβροχο, σκούφο , γάντια  1,5 λίτρο νερό , Σνακ (σοκολάτες-παστέλια).

Κόστος συμμετοχής στη πεζοπορία – συνδρομή: Το κόστος συμμετοχής για τα μη μέλη είναι 5 ευρώ με την αντίστοιχη υπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης. Για όποιον επιθυμεί να γίνει μέλος του ΕΟΣ Βροντούς Ολύμπου, η ετήσια συνδρομή είναι 15 ευρώ (αφού συμπληρώσει και την αντίστοιχη αίτηση εγγραφής στο σύλλογο και την υπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης). 

Επίσης παρακαλούνται τα παλιά μέλη, των οποίων η συνδρομή έληξε να φροντίσουν να την ανανεώσουν.Για να επιβιώσει ο σύλλογος που όλοι αγαπάμε !!!

Υ.Γ Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας η λόγω καιρικών συνθηκών.

Γενικές πληροφορίες και ιστορικά στοιχειά για την διαδρομή :

Μια φοβερή διάσχιση είναι αυτή θα πεζοπορήσουμε αυτήν την Κυριακή . 

Βλέπετε το Θεϊκό αυτό βουνό, ο Όλυμπος προσφέρει απλόχερα συγκινήσεις,ομορφιά και περιπέτεια . Μια διαδρομή που ξεκινάει από δάση άγριας καστανιάς και καταλήγει σε οξυές και έλατα. "Δεν περπατάς στην Ελλάδα...μπα αποκλείεται"... αυτό το συναίσθημα έχεις όταν περπατάς στηνσυγκεκριμένη περιοχή. Πρωτόγνωρες σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα ξεχειλίζουν το μυαλό σου. Αν δεν έρθεις να το περπατήσεις εσύ που ενδιαφέρεσαι, δεν μπορείς να καταλάβεις για ποιον λόγο εκφράζουμε αυτές τις σκέψεις , ακολουθήσουμε στις διασταυρώσεις. Η θέση πήρε το όνομα τηςαπό την ομώνυμη βρύση του «Κατή». Το δε όνομα της, σημαίνει Τούρκος δικαστής (κατής). Σύμφωνα με την παράδοση καταπώς λένε, κάποιος Τούρκος δικαστής που δίκαζε τις υποθέσεις των κατοίκων των χωριών αυτώνκάθισε να ξαποστάσει στην βρύση. Εκεί πέρα πέθανε πίνοντας από το παγωμένο νερό της βρύσης. Από κει και η ονομασία «Κατή». Σ΄ αυτή τη θέση βρίσκεται εδώ και τριάντα χρόνια η ορεινή τεχνική λίμνη «Η λίμνη του Κατή». Μια λίμνη άγνωστη για τους περισσότερους, μιας και δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 (1997) μετά την ανύψωση αναχώματος, κατασκευή φράγματος από απλό σκυρόδεμα και εκχωμάτωση. Αποτελεί ένανιδιαίτερο προορισμό για εκείνον τον επισκέπτη, που θέλγεται από την ομορφιά της φύσης.

Οι αναβάσεις/πεζοπορίες οργανώνονται με γνώμονα την ασφάλεια των συμμετεχόντων και πάντα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ορειβασίας.Ιδιαιτέρως δίδεται έμφαση:

α. Στην ατομική ευθύνη.Ο καθένας που συμμετέχει θα πρέπει να γνωρίζει ότι η δραστηριότητά του αυτή γίνεται σε περιβάλλοντα άγνωστα, όπου πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και η δυνατότητα εξωτερικής βοήθειας μπορεί να μην είναι διαθέσιμη, γι αυτό με δική του ευθύνη αποφασίζει τη συμμετοχή του σε κάθε ανάβαση/πεζοπορία.

β. Στο ομαδικό πνεύμα.Ακριβώς επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες απαιτείται συντροφικότητα και αλληλοβοήθεια από τα μέλη της ομάδας. Να είναι έτοιμα να συμβιβαστούν, ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους και τις ικανότητες όλης της ομάδας. Οι ενέργειες του καθενός δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω του ούτε και τοπεριβάλλον. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης/πεζοπορίας όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του αρχηγού, να είναισυνεργάσιμοι, η συμπεριφορά τους συντροφική και πολιτισμένη και να συμβάλουν στην ενότητα της ομάδας. 

Σε περίπτωση διαφωνιών ο αρχηγός έχει το δικαίωμα να ματαιώσει την ανάβαση/πεζοπορία και άπαντες οι συμμετέχοντες πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφασή του. Εάν ο αρχηγός κρίνει πως κάποιοι παράγοντες, π.χ. οι καιρικές συνθήκες, δεν συντελούν στην ομαλή και ασφαλή ολοκλήρωση της ανάβασης/πεζοπορίας, μπορεί να ακυρώσει ολόκληρη την ανάβαση/πεζοπορία ή το υπόλοιπο της ανάβασης. Η απόφασή του γίνεται άμεσα δεκτή από όλους και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου