Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Δήμος Κατερίνης: Στη ΔΕΘ το σημαντικό έργο που επιτελείται για τους Ρομά της περιοχής του Πέλεκα

 

- Στο επίκεντρο η παρουσίαση του Παραρτήματος Ρομά

Το σημαντικό έργο του Οργανωμένου χώρου της Προσωρινής Μετεγκατάστασης στα πρότυπα Κοινωνικής κατοικίας παρουσιάστηκε στην εκδήλωση των EEAandNorwayGrants στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την περασμένη Δευτέρα.Τον Δήμο Κατερίνης εκπροσώπησε η Κατερίνα Σαμαλή, Συντονίστρια του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας και ο Γιάννης Καραγκούνης, Διαμεσολαβητής.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε το έργο PDP 2 “Integratedpilotsocialhousingrelocationscheme for Romainclusion”, το οποίο συνιστά μέρος του προγράμματος «Romainclusion and empowerment», που είναι σε εξέλιξη, καθώς έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες για τη δημιουργία του νέου οικισμού. Επιπλέον,  για την ανάπτυξη των υποστηρικτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για έργο υψίστης σημασίας, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα των Ρομά της περιοχής του Πέλεκα, αφού θα διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ενώ θα τους ενδυναμώσει, προκειμένου να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Η κα Σαμαλή τόνισε, ότι η επιτυχία αυτού του έργου θα αποτελέσει ένα σπουδαίο παράδειγμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, Και αυτό γιατί θα αναδείξει ότι η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά είναι εφικτή όταν εφαρμόζονται πρακτικές που συνδυάζουν την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή των Ρομά με υποστηρικτικά συνοδευτικά μέτρα.

Ο κος Καραγκούνης μετέφερε την προσωπική του εμπειρία, πώς από ωφελούμενος ενός προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης εξελίχθηκε σε εργαζόμενος του Δήμου Κατερίνης. Αποτελεί ένα απτό παράδειγμα ότι η κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι εφικτή.  

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:

•FrodeOverlandAndersen, Πρέσβης Νορβηγίας

•Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

•Αικατερίνη Σαμαλή, Συντονίστρια του Παραρτήματος Ρομά Δήμου Κατερίνης

•Ιωάννης Καραγκούνης, Διαμεσολαβητής 

•Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Δ/ντρια, SolidariyNow

•Κώστας Πατλιτζιάνας, Συντονιστής Προγράμματος ΚΑΠΕ

•JenniferClarke, Programme Director, Ίδρυμα Μποδοσάκη

•Χρυσούλα Κούρτελη, Προϊσταμένη ΕΥ—Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

•Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ιδρυτής της Human Rights 360

Διαχειριστής Προγράμματος είναι η Ειδική Υπηρεσία – Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. 

Εταίρος Διεθνής Οργανισμός: European Union Agency for Fundamental Rights (EU FRA) 

Πόροι ΕΟΧ: 5.500.000€, πόροι ΠΔΕ: 2.200.000€.

Δείτε απόσπασμα (video) από την εκδήλωση:

https://www.youtube.com/watch?v=LpFuvdHtUPc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου