Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Η φυγή της Μικρασιάτισσας μάνας έγινε γλυπτό, στην Κατερίνη (βίντεο)

 (Φωτ.: olympusmera.gr)

Με μια λιτή, αλλά γεμάτη συμβολισμούς εκδήλωση, το απόγευμα της Πέμπτης έγιναν στην Πλατεία Μικρασιατών στην Κατερίνη τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού που είναι αφιερωμένο στη Μικρασιάτισσα μάνα.

«Η Μικρασιάτισσα μάνα σε φυγή» είναι ο τίτλος του έργου του Νίκου Εξαδάκτυλου, από μάρμαρο Νέστου.

Το γλυπτό τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, μια δωρεά του Διονύση Πασχάλη, προέδρου του ομώνυμου ιδρύματος, ο οποίος έκανε πράξη τον διακαή πόθο των προσφυγικής καταγωγής κατοίκων της πόλης.

«Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω: Μια μεγάλη συγγνώμη. Οι ψυχές να βρουν τον τόπο τους, να ηρεμήσουν, να ησυχάσουν», αυτό ζήτησε κατά τη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αναστάσιος Μπογιατζής, 99 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Επίσης, τόνισε ότι η μάνα για τον μικρασιατικό ελληνισμό στο σύνολό του είναι η ηρωίδα, καθώς πήρε και το ρόλο του πατέρα και του αδερφού, που αν δεν σκοτώθηκαν πριν από έναν αιώνα, έμειναν για να στήσουν τη νέα τουρκική δημοκρατία στα περιβόητα τάγματα εργασίας.

Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως ανέφερε ο Αναστάσιος Μπογιατζής, ήταν να δημιουργηθεί ένα ορόσημο στην Κατερίνη, το οποίο να «υπηρετεί» τη μνήμη με διττό τρόπο: Να υπενθυμίζει σε όσους γνωρίζουν, να κάνει να αναρωτηθούν αυτούς που δεν ξέρουν τίποτα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια.

«Κάθε τέτοια προσπάθεια δίνει μια πνοή στη χώρα, δίνει μια έμπνευση. Διότι και θυμόμαστε και τιμούμε. Και όχι απλά τιμούμε την απώλεια, θυμόμαστε –και πρέπει να θυμόμαστε– ότι εκείνος ο προσφυγικός πληθυσμός ερχόμενος στη μητέρα πατρίδα έδωσε την πνοή της δημιουργικότητας χάρη στην οποία μπόρεσε η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες να δείξει τα σημάδια προόδου που δεν είχε δείξει ποτέ», είπε στο σύντομο χαιρετισμό του.

(Φωτ.: olympusmera.gr)

Το παρών έδωσαν και οι τρεις δήμαρχοι της Πιερίας, Κώστας Κουκοδήμος, Βαγγέλης Γερολιόλιος και Ανέστης Μανώλας, όπως και οι βουλεύτριες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Μάνη και Μπέττυ Σκούφα.

www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου