Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Ο διοργανωτής Κ. Χουρίδης, μιλά για το Φεστιβάλ, τους επίλεκτους μαχητές, τον στόχο και την επιλογή του ονόματος “Τημενίδαι”

 

4ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών “Τημενίδαι” την Κυριακή 11 Ιουλίου στο Β ΔΑΚ Κατερίνης 

Επίλεκτοι μαχητές θα συναντηθούν για μια ακόμη χρονιά στο Β ΔΑΚ Κατερίνης, στο 4ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών “ΤΗΜΕΝΙΔΑΙ” την Κυριακή 11 Ιουλίου στις 10 το πρωί. Το όνομα του Φεστιβάλ «Τημενίδαι» εμπνεύστηκε ο εκπαιδευτής και ιδρυτής του ΑΣ ΧΟΥΡΟΝ Κατερίνης Κωνσταντίνος Χουρίδης. To Φεστιβάλ αποτελεί θεσμό για τα μαχητικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες στην περιοχή μας.

Η επιλογή της λέξης «Τημενίδαι» για το Φεστιβάλ, όπως αναφέρει ο διοργανωτής, «μας συνδέει γεωγραφικά και ιστορικά» με τους προγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι ένα αφιέρωμα στη μνήμη των Ελλήνων προγόνων των Μακεδόνων του βασιλικού Οίκου των Αργεαδών από το Άργος της Πελοποννήσου της δυναστείας των Τημενιδών.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της διοργάνωσης Τημενίδαι ΧΟΥΡΟΝ; Ποιοι ήταν οι λόγοι;

Ως Έλληνας και φανατικός εραστής του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου και πολιτισμού , έχοντας μελετήσει την Ελληνική Ιστορία και έχοντας ψηλαφήσει το παρελθόν αυτού του ιερού τόπου, με το άλλοτε ακμαίο αρχαίο Δίον, με τους ναούς του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της αρχαίας Πέλλας και Βεργίνας, σκέφτηκα πως η Πιερία αποτελεί το ιδανικό μέρος για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ που τιμάει την ιστορία του τόπου. Αναλογιστείτε μόνο αυτό: ο Στρατηλάτης  Μέγας Αλέξανδρος τελούσε τις δεήσεις του στο ιερό του Διός πριν τη μεγαλειώδη εκστρατεία στα βάθη της Ανατολής, το όραμά του να ενώσει τους λαούς και να διδάξει το Ελληνικό πνεύμα στα γνωστά μονοπάτια του μεταξιού και μόνο η σκέψη σε αποθεώνει. Πήγα πιο πίσω όταν ανακάλυψαν οι προγονοί μου το γενεαλογικό μου δέντρο καθαρά ελληνικότατο ακμαίο Ιωνικό εμποτισμένο με φιλόξενο «Εύξεινο» ποντιακό ύδωρ και οξυγόνο ανεξίτηλο στον χρόνο. Κι εδώ λοιπόν ήταν το σημείο καμπή όπου η επιλογή της λέξης «Τημενίδαι» μας συνδέει γεωγραφικά και ιστορικά με τους προγόνους του Μ. Αλεξάνδρου. Θεωρώ ότι είναι ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μνήμη της δυναστείας των Τημενιδών, Ελλήνων προγόνων των Μακεδόνων του Βασιλικού Οίκου των Αργεαδών, από το Άργος της Πελοποννήσου.  Και ως ελάχιστο φόρο τιμής σε τούτη την γη την Ελληνική, τη Μακεδονική, τιμούμε τους προγόνους με το Φεστιβάλ «Τημενίδαι» ΧΟΥΡΟΝ όπου εγκαταστάθηκαν σε αυτά εδώ τα μέρη και ίδρυσαν τις ελληνικές πόλεις που σήμερα όλοι γνωρίζουμε.                                                                                   


Τι περιλαμβάνει το 4ο Φεστιβάλ Τημενίδαι ΧΟΥΡΟΝ;  Τι θα δουν οι επισκέπτες- φίλαθλοι;

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα πολεμικών τεχνών. Με μια σειρά επιδείξεων και ικανοτήτων όλοι οι αθλητές θα προσφέρουν ξεχωριστό θέαμα. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλα τα μαχητικά αγωνίσματα με αθλητές όλων των ηλικιών.

Πόσο δύσκολη είναι μια τέτοια διοργάνωση σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Κατερίνη;

Τίποτε δεν είναι εύκολο και τίποτε δεν είναι ανέφικτο. Απαιτείται συντονισμός πολλών ανθρώπων, όπως για παράδειγμα αθλητών, εκπαιδευτών, προμηθευτών, οργανωτικότητα και πάνω από όλα να έχεις εφοδιαστεί με αγάπη για αυτό που επιτελείς.

Ποιος είναι ο στόχος, το μήνυμα που θέλετε να δώσετε;

Στόχος είναι να αναδειχθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στις μαχητικές τέχνες που είναι καθαρός, με σεβασμό και ευγενή άμιλλα μεταξύ των αθλητών.  Οι αθλητές των μαχητικών αθλημάτων που μάχονται με ήθος και πειθαρχία, με αγωνιστικότητα και ευγενή άμιλλα. Τα μαχητικά αθλήματα είναι δυστυχώς παρεξηγημένα στον μέσο άνθρωπο και το φεστιβάλ έρχεται να αναδείξει την πραγματική αξία τους. Οι πολεμικές τέχνες ενώνουν. Κρατούν τους νέους συνεχώς στην εκμάθηση στην πειθαρχία. Στην ετοιμότητα. Στον στίβο μάχης που λέγεται ζωή! Αγώνες και φεστιβάλ μαχητικών αθλημάτων διεξάγονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, συνεπώς γιατί όχι και στην δική μας πόλη, την όμορφη Κατερίνη που αξίζει πολλά.

Το 4ο Φεστιβάλ Τημενίδαι ΧΟΥΡΟΝ έχει καταστεί πλέον θεσμός. Πώς νιώθετε ως ιδρυτής και πρωτεργάτης ενός εγχειρήματος που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και συνεχίζεται για 4η συνεχή χρονιά;

Ένα γεγονός δημιουργείται από τους συμμετέχοντες . Για να καταστεί δυνατή μια καινοτομία σ έναν τόπο όπου στροβιλίζουν ιδέες, ονόματα, ταμπέλες και πράγματα είναι απαραίτητη η δράση. Η διοργάνωση είναι καθαρά ελληνική. Σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών οφείλουμε να δίνουμε ευκαιρίες στα νέα παιδιά και  εφήβους που νιώθουν μαχητές με ιδιαίτερα προσόντα σε μια διοργάνωση που εκφράζει όλες τις πτυχές των μαχητικών αθλημάτων.  Χαίρομαι που υπάρχει ανταπόκριση κάθε φορά όλο και περισσότερη. Επίσης χωρίς την σημαντική στήριξη φίλων και επιχειρηματιών στο όλο εγχείρημα  δεν θα υλοποιούνταν. Το συναίσθημα της ικανοποίησης και η κριτική ανεβάζουν το γόητρο της διοργάνωσης.

Η  αναγνώριση που εισπράττει κανείς και ο σεβασμός ως κεντρικό πρόσωπο του  Φεστιβάλ με κάνει περήφανο, όχι μόνο ως εκπρόσωπο του ΑΣ ΧΟΥΡΟΝ, αλλά και ως οικοδεσπότη-συντονιστή που κατάφερα να εδραιώσω στην πόλη της Κατερίνης τον όρο «Φεστιβάλ Τημενίδαι ΧΟΥΡΟΝ» με την φιλοξενία εξαίρετων σχολών και δασκάλων  απ όλη την Επικράτεια και τους απίθανους μαχητές τους.

Το 4ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών “ΤΗΜΕΝΙΔΑΙ”

Το όνομα του Φεστιβάλ «Τημενίδαι» εμπνεύστηκε ο εκπαιδευτής και ιδρυτής του ΑΣ ΧΟΥΡΟΝ Κατερίνης Κωνσταντίνος Χουρίδης. Το όνομα ΧΟΥΡΟΝ του Συλλόγου πρεσβεύει το γενεαλογικό δέντρο μιας οικογένειας Ελλήνων μαχητών που διατήρησαν τη γνησιότητα τους στους αιώνες και τα ίχνη τους πρωτοεμφανίζονται τον 14ο αιώνα μ.Χ. Πιστεύεται ότι το τοπωνύμιο Νοχούρ της Βακτριανής αποτελεί κοιτίδα των Χουρόν, το οποίο ιδρύθηκε από τους τραυματισμένους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

To Φεστιβάλ αποτελεί θεσμό για τα μαχητικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες στην περιοχή μας. Η επιλογή της λέξης «Τημενίδαι» για το Φεστιβάλ, όπως αναφέρει ο διοργανωτής, «μας συνδέει γεωγραφικά και ιστορικά» με τους προγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι ένα αφιέρωμα στη μνήμη των Ελλήνων προγόνων των Μακεδόνων του βασιλικού Οίκου των Αργεαδών από το Άργος της Πελοποννήσου της δυναστείας των Τημενιδών.

Οι Αργεάδες Μακεδόνες, απόγονοι του Αργέα, κατάγονταν από τους Τημενίδες του Άργους και τον γενάρχη τους τον Ηρακλή, γιο του Δία, βασιλιά των Ολυμπίων. Οι Τημενίδες αποτελούσαν κλάδο των Ηρακλειδών, γένος στο οποίο ανήκαν και οι βασιλιάδες των Λακεδαιμονίων. Έτσι ερμηνεύεται η στενή σχέση των Μακεδόνων και Πελοποννησίων.

Ο Τήμενος ως Βασιλιάς του Άργους ήταν ιδρυτής της δυναστείας των Τημενιδών και πρόγονος του οίκου των Μακεδόνων. Οι απόγονοι του Τήμενου, Κάρανος και Περδίκκας, ήταν εκείνοι οι οποίοι έλαβαν χρησμό να ιδρύσουν το βασίλειό τους στις Αιγές (Βεργίνα).                                                           

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο, οι Τημενίδες (Ηρακλείδες) θεωρούνται οι πρόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Έβδομος πρόγονος του Αλεξάνδρου ήταν ο Περδίκκας.

Στην τραγωδία του μέγιστου τραγικού ποιητή Ευριπίδη, «Αρχέλαος», την οποία έγραψε όταν ήταν καλεσμένος στη βασιλική αυλή της Πέλλας, το 408 π.χ., ο Τήμενος συμβουλεύτηκε το μαντείο της Δωδώνης. Ο Ιερέας της Διώνης απάντησε ότι ο Δίας θα του έδινε ένα παιδί, το  οποίο θα έπρεπε να ονομάσει Αρχέλαο, τον ιδρυτή της Βασιλικής οικογένειας στη Μακεδονία.

Και ενώ επανέρχονται στις μνήμες μας όλα τα κατορθώματα και οι ήρωες των θρυλικών μαχών, καθώς και οι γιορτές των αρχαίων Ελλήνων, όπως τα Ολύμπια, τα Παναθήναια, τα Νέμεα, τα Πύθεια, με το σημερινό Φεστιβάλ βιώνουμε ξανά τη θρυλική ιστορία, με την παρουσία των κορυφαίων αθλητών του και επανασυνδεόμαστε με το παρελθόν ως Έλληνες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΥΡΙΔΗΣ

ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΣ ΧΟΥΡΟΝ 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ


Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Αθλητικό Σύλλογο ΧΟΥΡΟΝ Κατερίνης, μια φορά τον χρόνο (την 1η εβδομάδα του Ιουλίου) με τη στήριξη του Δήμου Κατερίνης, τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας Δήμου Κατερίνης και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών, τηρώντας τα πρωτόκολλα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την ασφαλή επανεκκίνηση του αθλητισμού.

www.pieriasocial.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου