Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Πιερία - Τουρισμός: Φόβοι για μείωση των επισκεπτών λόγω υπολειτουργίας των χερσαίων συνόρων

 

Μετ’ εμποδίων αρχίζει το καλοκαίρι για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού στη Θάσο, την Καβάλα και την Πιερία καθώς εκτός από την ανασφάλεια της νέας τουριστικής σεζόν και  τις αβέβαιες παρακρατήσεις χωρίς προκαταβολή έχουν να διαχειριστούν και τις απώλειες από την υπολειτουργία των  χερσαίων συνόρων της Νυμφαίας και των Ευζώνων που παραμένουν κλειστά από τις 23.00 ως τις 07.00 το πρωί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Το ΦΕΚ που έφτασε στα τελωνεία αναφέρει ότι μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουνίου οι ώρες εισόδου στη χώρα θα είναι από τις 07:00 έως τις 23.00, οπότε και θα εργάζονται τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Διάχυτη η απογοήτευση στη Θάσο

Το νησί της Θάσου βιώνει αποκλεισμό από επισκέπτες των ανατολικών Βαλκανίων, που αποτελούν και το κύριο μέρος των τουριστών,  από τον Μάιο οπότε και τέθηκε σε ισχύ αυτή η οδηγία. Η πολύωρη παραμονή των τουριστών στα σύνορα μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, λειτούργησε αποτρεπτικά για να πάρουν την απόφαση να ξεκινήσουν τις διακοπές τους .

 Οι ξενοδόχοι στη Θάσο τηρούν στάση αναμονής με τους περισσότερους να διστάζουν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους ακόμη και για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος καθώς βλέπουν τις όποιες προ κρατήσεις, που στο σύνολο τους είναι χωρίς προκαταβολή, να αφορούν  το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου.

Ταλαιπωρία στους Ευζώνους– Υπολειτουργεί η Κρυσταλοπηγή – 24ωρη διέλευση από Προμαχώνα

Οι εικόνες  με τις ουρές των αυτοκινήτων με τουρίστες που περιμένουν στα σύνορα των Ευζώνων  καθ όλη τη διάρκεια της  νύχτας για να μπουν σε ελληνικό έδαφος είναι μια πραγματικότητα. Κάθε ώρα της ημέρας  πάνω από 20 αυτοκίνητα περιμένουν σε κάθε πύλη εισόδου ενώ τις ημέρες αιχμής ο αριθμός αυτός υπερ-πολλαπλασιάζεται. Η κίνηση των οχημάτων τα Σαββατοκύριακα πριν από την πανδημία ξεπερνούσε τα 20.000, αριθμός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί με τις παρούσες συνθήκες, όπως αναφέρει ο διευθυντής του προϊστάμενος του τελωνείου Γιάννης Καρακασίδης.

Τα σύνορα των Ευζώνων έχουν ενισχυθεί μόνο  με αστυνομικούς ωστόσο μέχρι να αποκτήσουν την σχετική ευχέρεια για να αντεπεξέλθουν στην νέα  τους αποστολή θα χρειαστεί χρόνος, όπως εκτιμάται.

Από τις 07.00 το πρωί, όταν ανοίγουν ξανά οι πύλες  εισόδου, η ταλαιπωρία συνεχίζεται εξαιτίας των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε όλους, ακόμα και σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Μάλιστα οι τουρίστες που  περνούν χωρίς κόπο στη Βόρεια Μακεδονία,  εγκλωβίζονται στα ελληνικά σύνορα περιμένοντας να επανεξεταστούν τα έγγραφα τους για να μπουν στην Ελλάδα. Η αναμονή για ένα τουριστικό λεωφορείο φτάνει  τις πέντε ώρες!

Την ίδια ώρα  τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής  λειτουργούν από τις 08.00 ως τις 16.00 με όριο διελεύσεων τις 400. Οι υπόλοιποι διοχετεύονται σ τα σύνορα των Ευζώνων . Μοναδική πύλη εισόδου με 24ωρη λειτουργία είναι το τελωνείο του Προμαχώνα όπου επίσης παρατηρούνται ουρές αναμονής καθώς οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί και το προσωπικό δεν επαρκεί για την αμεσότερη διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Πλώρη για τα Αλβανικά παράλια βάζουν οι Σέρβοι τουρίστες

Οι Σέρβοι τουρίστες που αποτελούν την κύρια μάζα  επισκεπτών στην Πιερία δεν φτάνουν καν στον προορισμό τους με αποτέλεσμα οι κρατήσεις που δεν έχουν την μορφή προκαταβολής να χάνονται, όπως  αναφέρουν στην karfitsa ξενοδόχοι. Τα παράλια της νότιας Αλβανίας και ειδικά οι  Άγιοι Σαράντα αποτελούν τον τελικό προορισμό πολλών Σέρβων που ξεκινούν από τη χώρα τους για την Πιερία. Οι άρρητοι περιορισμοί της Αλβανίας αποτελούν αντικίνητρο για τους τουρίστες που ως γνωστόν δεν επιθυμούν την ταλαιπωρία.

«Ανησυχούμε για το μέλλον της τουριστικής σεζόν και για την φήμη που θα αποκτήσει η χώρα μας τουλάχιστον για τη διέλευση τουριστών από τα χερσαία σύνορα μας» αναφέρει στην Karfitsa, o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Επιστολές  διαμαρτυρίας των ξενοδόχων

Η ένωση ξενοδόχων Πιερίας μαζί με την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας Ημαθίας και Πέλλας έστειλαν επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία ζητούν 24ωρη λειτουργία του τελωνείου των Ευζώνων με σκοπό την ανά λεπτό εξυπηρέτηση κάθε επισκέπτη. Από την πλευρά του ο  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης  Παρασχούδης ζήτησε με επιστολή του να ανοίξουν τα σύνορα από τις 05.00 το πρωί ώστε οι τουρίστες να προγραμματίζουν να ταξιδέψουν νύχτα και να μπορούν να μπουν στο νησί νωρίς το πρωί με τα πρώτα καράβια από Κεραμωτή.

www.karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου