Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Οι εκδηλώσεις Mνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου στην Κατερίνη

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ  

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΤΟΥ  ΠΟΝΤΟΥ 

ΣΤΗΝ  ΚΑΤΕΡΙΝΗ (102η ΕΠΕΤΕΙΟΣ)

'Όπως είναι  γνωστό, με το Ν. 2193/1994 (Φ.Ε.Κ. 32Α/94) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Με το Π.Δ. 99/1994 (Φ.Ε.Κ. 78/Α 1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή.

Οι εκδηλώσεις Mνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης στην πόλη της Κατερίνης, σύμφωνα με  τα υπ' αριθμ. 36882 & 36891/17-05-2021 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών και το υπ' αριθμ. 286080(392)+286299(393)/18-05-2021 έγγραφο της Π.Κ.Μ., θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Μαΐου 2021.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ισχύουν (ΦΕΚ 1944/Β/13-05-2021) για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00, η τέλεση των Δοξολογιών στις έδρες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Περιφερειακών Ενοτήτων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και αντιστοίχως οι καταθέσεις στεφάνων με περιορισμένο αριθμό ατόμων και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Ως εκ τούτου:

Κατά τη φετινή επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το αναλυτικό πρόγραμμα ορίζεται ως εξής: 

α. Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου 2021.

β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α.,καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 23ης  Μαΐου 2021 μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

γ.Ομιλίες για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού, σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σε ημέρα και ώρα που θα καθορισθούν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

1. 'Ώρα 09:30' Στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.

 Την ομιλία θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας. 

2. 'Ώρα 10:45' Στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (επί της 19ης Μαΐου - απέναντι από το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης) θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Π.Ε.Πιερίας και Διοικητή της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε.Πιερίας και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Στεφάνια, επίσης, θα καταθέσουν εκπρόσωποι ποντιακών Σωματείων της Πιερίας καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, Συλλόγων και Σωματείων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο. (Ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας).

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός 'Ύμνος.

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, κατά την τέλεση των εκδηλώσεων επιτρέπεται η παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων, όπου και θα τηρηθεί το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, όπως ακριβώς ορίζεται με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ 488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

         3. 'Ώρα 20:00'  διοργανώνεται από τους Ποντιακούς Συλλόγους της Πιερίας Διαδικτυακή ομιλία με θέμα : ¨Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ¨ μέσω ZOOM. Ομιλητής: Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας  Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης.  

ΓΕΝΙΚΑ

-Η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας παρακαλείται για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων αποστάσεων, τάξης και κυκλοφορίας των οχημάτων στους χώρους των εκδηλώσεων με γνώμονα την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

-Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για τη διευθέτηση του χώρου στο Μνημείο της Πλατείας Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

-Το Συντονιστικό 'Όργανο των Ποντιακών Συλλόγων παρακαλείται να φροντίσει σε συνεννόηση με την Ι. Μητρόπολη για τα της Επιμνημόσυνης Δέησης και να ορίσει τελετάρχη για τις εκδηλώσεις Μνήμης.

-Τελετάρχης από τη Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ορίζεται ο κ. Αλέξιος Πουλικίδης και από το Δήμο Κατερίνης ο κ. Γεώργιος Μίχος.

-Εκπρόσωποι Νομικών προσώπων που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας στο τηλ. 2351351260-262 μέχρι την Παρασκευή 21-05-2021 και ώρα 14:00'(και να φροντίσουν για τα προς κατάθεση στεφάνια).

Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

        ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου