Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Σοφία Μαυρίδου: “Στηρίζουμε τον τουρισμό και τασσόμαστε υπέρ της ανάτασης της οικονομίας με ασφάλεια και μεθοδευμένες ενέργειες προώθησης του πολιτισμικού και τουριστικού πλεονεκτήματος της Πιερίας”.

 

Με αφορμή τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού και την ανάγκη επαναλειτουργίας και ανάτασης της οικονομίας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,  απηύθυνε προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη επιστολή, με την οποία ζητά να επανεξεταστεί το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Πιερίας προκειμένου αυτοί να επαναλειτουργήσουν με το διευρυμένο καθημερινό ωράριο που ισχύει για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας.  

Στην επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης τονίζει ιδιαίτερα την ύπαρξη ενός αξιόλογου τουριστικού και συγχρόνως πολιτιστικού προϊόντος, αναφερόμενη στους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πιερίας και στις συνεχείς και αδιάκοπες, εδώ και πολλά χρόνια, ανασκαφές, που διαρκώς αποκαλύπτουν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και βυζαντινά μνημεία ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. 

Όλα αυτά καθιστούν αναγκαία την ανάδειξή τους, ως αναπόσπαστων κομματιών της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και μπορούν να αποτελέσουν πηγή οικονομικής ανάσας για τον τουριστικό κλάδο που ομολογουμένως έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα τον καιρό της πανδημίας. 

 Για το λόγο αυτό η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την κοινή γνώμη αλλά και τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της περιοχής, επιμένει στην ανάγκη διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των πολυάριθμων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Πιερίας.

Όπως, μάλιστα, επισημαίνει στην επιστολή της προς την υπουργό η κα Σοφία Μαυρίδου: “Μια τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει έναυσμα αναζωογόνησης και επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού (θεματικού και γενικού), μετά από τον πολύμηνο αποκλεισμό, λόγω της υγειονομικής πανδημίας που βιώνουμε όλοι μας, ώστε να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα”.

 

ΘΕΜΑ : «ΕΠΙΣΤΟΛΗ της ΑντιΠεριφερειάρχη ΠΙΕΡΙΑΣ για τη Λειτουργία Αρχαιολογικών Χώρων & Μουσείων στην Πιερία»

 

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να καταδείξω την αναγκαιότητα της επανεξέτασης του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Πιερίας.

Είναι γνωστό πως η Πιερία έχει να επιδείξει εκπληκτική πυκνότητα σημαντικών αρχαιολογικών χώρων. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ανασκαφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ σε εκείνους που είναι γνωστοί από παλαιότερα, η ανεύρεση αρχαιοτήτων συνεχίζεται. Το περίφημο Δίον, ο προϊστορικός οικισμός του Μακρυγιάλου, η αρχαία και βυζαντινή Πύδνα, οι γειτονικές Λουλουδιές, τα αρχαία Λείβηθρα είναι από τους γνωστότερους επισκέψιμους αρχαιολογικούς τόπους του νομού.

Νοτιοδυτικά από το σημερινό Μακρύγιαλο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδος, που χρονολογείται στα 5.000 π.Χ.

Νότια του Μακρυγιάλου, η Πύδνα κατοικείται επί αιώνες. Δημιουργήθηκε στο τέλος της ύστερης εποχής του χαλκού και επεκτάθηκε κατά την πρώιμη εποχή του σιδήρου και την αρχαϊκή εποχή. Συνέχισε την πορεία της κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, φθίνοντας σταδιακά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Η βυζαντινή Πύδνα που μετά τον 6ο αιώνα ονομάσθηκε Κίτρος, ήταν η σημαντικότερη μεσαιωνική πόλη της Πιερίας. Έχουν ανασκαφεί ερείπια του κάστρου, με την ενδιαφέρουσα φρουριακή αρχιτεκτονική του, καθώς και ο μεσοβυζαντινός επισκοπικός ναός.

Ανάμεσα στις Αλυκές Κίτρους και στον Κορινό, στη θέση "Λουλουδιές" ανακαλύφθηκε πρόσφατα οχυρωμένος πρωτοβυζαντινός οικισμός που περιλαμβάνει  επισκοπικό μέγαρο, τάφους και εργαστήρια.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ανασκαφές που διενεργούνται στη Μεθώνη, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ΠΙΕΡΙΑΣ, (πρώην ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως σημαντικότατα ευρήματα, τα οποία «ξεδιπλώνουν» πτυχές της ιστορίας αυτής της ακμαίας πόλης. Ένα από τα ευρήματα με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική σημασία προέρχεται από το «Υπόγειο», μια υπόσκαφη κατασκευή, όπου βρέθηκαν 191 ενεπίγραφα αγγεία, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται τον ύστερο 8ο και τον πρώιμο 7ο αι. π.Χ. Πρόκειται για μια δυσερμήνευτη κατασκευή, πιθανόν αποθηκευτικού χαρακτήρα, η οποία λόγω στατικών προβλημάτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επιχώθηκε βιαστικά λίγο μετά το 700 π.Χ. με κάθε είδους υλικά (δηλαδή όστρακα, ξύλα, τμήματα λίθινων μητρών από μεταλλουργικές δραστηριότητες, σκωρίες χαλκού και σιδήρου, πήλινες χοάνες κατεργασίας χαλκού και χρυσού κ.ά.). Στο εσωτερικό του ‘Υπογείου’ βρέθηκαν αγγεία όλων των τύπων: αποθηκευτικά, μαγειρικά, εμπορικοί αμφορείς, αγγεία για το σερβίρισμα και την κατανάλωση υγρών και τροφής. Η προέλευσή τους ποικίλλει: τοπικά, κορινθιακά, αττικά, ευβοϊκά, κυκλαδικά, ιωνικά, αιολικά, αλλά και φοινικικά.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στήριξε από την πρώτη στιγμή την προβολή και ανάδειξη των ευρημάτων της Μεθώνης αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητά του.

Σε «Ταξίδι στη χώρα του Ορφέα», μεταφέρεται ο επισκέπτης στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων. Απευθύνεται σε όλες τις ομάδες κοινού (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, τουρίστες, ατομικούς επισκέπτες, οικογένειες με παιδιά, ομάδες υπερηλίκων), ενώ παρέχει φυσική και αισθητηριακή πρόσβαση για τα άτομα ΑμεΑ και ΑνΕΕΑ.

Το πάρκο επιχειρεί γνωστικά και βιωματικά την μυθολογική, ιστορική και αρχαιολογική μύηση του επισκέπτη στον ολύμπιο και παρολύμπιο χώρο καθώς και στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας, δεδομένου μάλιστα ότι οι καθημερινοί άνθρωποι της αρχαιότητας κατοικούσαν και αυτοί δίπλα στους θεούς στα χαμηλά υψώματα του Μακεδονικού Ολύμπου, με «την Φύση διηγείται το μύθο της».

Ως Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εκφράζοντας και το αίσθημα των εκπροσώπων πολιτικών, αυτοδιοικητικών, πολιτιστικών, παραγωγικών, αναπτυξιακών, επιχειρηματικών, τουριστικών, κοινωνικών και λοιπών φορέων της Πιερίας αλλά και της τοπικής κοινωνίας, παρακαλώ όπως επανεξετάσετε το ωράριο λειτουργίας όλων των αρχαιολογικών χώρων και του μουσείου της Βόρειας Πιερίας στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Πιερίας, μέσω και του ευρήματος της Μεθώνης, του Μακρυγιάλου και της Πύδνας, όπως και του Βιωματικού Πάρκου στα Λείβηθρα (στη Νότια Πιερία) [όπως περιγράφονται στην οικεία απόφασή σας (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1306/Β΄/02.04.2021)]. Μια τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει έναυσμα αναζωογόνησης και επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού (θεματικού και γενικού), μετά από τον πολύμηνο αποκλεισμό, λόγω της υγειονομικής πανδημίας που βιώνουμε όλοι μας, ώστε να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα.

 

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

 

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το αίτημά μας, ώστε με την έγκαιρη και κατάλληλη ρύθμιση, η επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και του μουσείου της Πιερίας (εγγραφές 40.6 έως 40.9 της σχετικής υπουργικής απόφασης, όπως αναφέρονται αντίστοιχα παρακάτω), ήτοι:

Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου

Ακρόπολη Αρχαίας Πύδνας

Επισκοπικό συγκρότημα στις Λουλουδιές

Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων

να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, λειτουργώντας δηλαδή απρόσκοπτα και καθημερινά στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, για να γνωρίσουν την επισκεψιμότητα και την αναγνωσιμότητα που αξίζουν.

Με εκτίμηση, 

Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΕΡΙΑΣ 

Σοφία Μαυρίδου

1 σχόλιο:

  1. Αξιότιμη σοφουλα εκτός των τουριστικών υπάρχουν και τα εξωτερικά. Δε στέλνεις κανα 2 3 στο μηχανολογικό. Έτσι να γίνει καμια δουλειά. Αντε ξυπνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή