Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Απολογισμός ΔΕΥΑΚ Δημιουργεί προοπτική, σχεδιάζει και υλοποιεί έργα

Πέρα από τα έργα που ολοκλήρωσε ή είναι σε εξέλιξη, η ΔΕΥΑΚ προετοιμάστηκε για την κατάθεση προτάσεων έργων προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ύψους άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης, έχει επιτύχει να αναμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία της, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη με τους πολίτες. 

Μετά από ενάμιση χρόνο, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης, όσο και στο σχεδιασμό, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., είναι μία διαφορετική δομή για το Δήμο Κατερίνης και πλέον υπάρχει προοπτική, όπως προκύπτει από τον απολογισμό της 19μηνης θητείας του απερχόμενου συμβουλίου.

Σε αυτό το διάστημα η ΔΕΥΑΚ ολοκλήρωσε συνολικά 11 σημαντικά έργα, τα 6 από αυτά με αυτεπιστασία.

Η κατασκευή αγωγού Φ110mm συνολικού μήκους 3χλμγια την μεταφορά πόσιμου νερού από τη νέα υδρευτική γεώτρηση του Α. Αγ. Ιωάννη προς την νέα υδρευτική δεξαμενή του Α. Αγ. Ιωάννη, η κατασκευή δικτύου ακαθάρτων υπό πίεση και τοποθέτηση φρεατίων παροχών με ειδικές κοπτικές αντλίες για την επίλυση του προβλήματος των beachbars στην Παραλία Κατερίνης, τα τοπικά δίκτυα ομβρίων πέριξ σχολικών μονάδων στις οδούς:  Οδυσσέα Ελύτη (Αγ. Άννα), Εκκλησίας Τιμίου Σταυρού, Ιμέρας και Μιλήτου και οι επεκτάσεις δικτύων ομβρίων επί των οδών Ιερομονάχου, επέκτασης Πλάτωνος, Μαυρογένους και Θαλή, αποτελούν μόνο κάποια από αυτά που σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, ακόμη 6 έργα είναι σε εξέλιξη και φάση ολοκλήρωσης όπως χλωριομετρήσεις και Εργαστηριακές Αναλύσεις για τον έλεγχο  του πόσιμου νερού στο Δήμο Κατερίνης, η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών ύδρευσης Δ.Ε. Κατερίνης και Δ.Ε. Παραλίας» (1.209.666,10 ευρώ – ΕΣΠΑ 2014-2020), η σύνταξη Γενικού Σχεδίου ύδρευσης (MasterPlan), η υλοποίηση Σχεδίου Ασφαλείας Νερού Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης, καθώς και η κατασκευή αγωγών μήκους 11,1 χιλιομέτρων για την μεταφορά νερού στην πόλη.

Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Κορινού, αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΔΕΥΑΚ. Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την υλοποίηση τέτοιων έργων και ήδη η Επιχείρηση διεκδικεί χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Κορινού.

Η ΔΕΥΑΚ μέσω των προτάσεων που κατέθεσε, διεκδικεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότηση για σειρά έργων που αφορούν αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης σε  Μοσχοχώρι, Π. Ελατοχώρι, Καλλιθέα και Φωτεινά. Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων έργων ξεπερνά τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ. 

Επίσης, διεκδικεί 920.000 ευρώ για παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων - «Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου 998,76kw στην Κατερίνη εκτός σχεδίου αρ. αγροτεμαχίου 2602», καθώς και την προμήθεια και εγκατάστασησυστήματος ελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών ύδρευσης στο εξωτερικό υδραγωγείο των Δημοτικών Ενοτήτων Κορινού, Πιερίων, Ελαφίνας και Πέτρας και στο εσωτερικό δίκτυο της πόλης Κατερίνης. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης πρότασης είναι 6.442.846 ευρώ.

Επιπλέον, με τεκμηριωμένα αιτήματα πέτυχε επιχορήγηση 378.333 ευρώ για την εκτέλεση εργασιών αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας, ενώ ετοίμασε πλήρεις φακέλους και υπέβαλε αιτήματα ενίσχυσης για τις θεομηνίες 2017 (ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ) και του 2019 (ύψους 600.000 ευρώ).

Οι τακτικές παρεμβάσεις αποτέλεσαν μέρος του σχεδιασμού κατά τους πρώτους 19 μήνες της διοίκησης. Η βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών όπως η αντικατάσταση των παλιών και η τοποθέτηση νέων βανών σε πιο πυκνά σημεία του δικτύου ύδρευσης σε συνδυασμό με το έργο της Τηλεμετρίας και του Τηλεχειρισμού θα δώσειοριστικό τέλος στις πολύωρες διακοπές υδροδότησης. 

Παράλληλα με την κατασκευή, το σχεδιασμό νέων έργων και την υποβολή μελετών, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ επικέντρωσε και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των προμηθευτών. Με χρηστή οικονομική διαχείριση και παρά τη μείωση των εσόδων λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, φάνηκε απολύτως συνεπής σε υποχρεώσεις της, καταβάλλοντας 11.714.053,58 ευρώ. Συγκεκριμένα εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις προς: 

Προμηθευτές: 5.452.505,64 ευρώ

ΔΕΗ: 2.202.087,76 ευρώ

Μισθοδοσία: 1.998.585,25 ευρώ

ΕΦΚΑ: 1.109.345,83 ευρώ

ΦΠΑ ΦΜΥ: 951.529,10 ευρώ

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΚ αναγνωρίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία στους δημότες μείωσε κατά 20% τα τέλη ύδρευσης, δίνοντας παράταση τεσσάρων μηνών στους οφειλόμενους λογαριασμούς χωρίς προσαυξήσεις.

ΔΕΥΑΚ και δημόσια υγεία

Αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα της ΔΕΥΑΚ από τον Μάρτιο του 2020 όταν και εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid στην χώρα μας, ήταν η προστασία της υγείας εργαζομένων και δημοτών.

Σε αυτό το διάστημα του ενός χρόνου και ειδικά στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των περιόδων απαγόρευσης κυκλοφορίας και περιορισμού μετακινήσεων (lockdown), ο στόχος ήταν «κανένας χωρίς νερό». Το σύνολο των εργαζομένων και ιδιαίτερα τα συνεργεία αποκατάστασης βλαβών ανταποκρίθηκαν σε μέγιστο βαθμό, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Παράλληλα, με χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΚ, από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2020 γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις των λυμάτων της Κατερίνης, για την παρακολούθηση της έκκρισης του ιικού φορτίου και την παρουσία του ιού SARS-CoV-2. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ. - Βιολογικός Καθαρισμός Κατερίνης) και αναλύονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Φαρμακολογίας Τμήμα Φαρμακευτικής – Εργαστήρια Βιολογίας Ανάπτυξης και Γενικής Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας).

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), που εδρεύει στην Κατερίνη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Κατερίνης και τη ΔΕΥΑ Κατερίνης.

Υποδειγματική η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Κατερίνης

Πέρα από την ανάλυση δειγμάτων για το ιικό φορτίο, συνεχίζεται η παρακολούθηση των προϊόντων της εξόδου του Βιολογικού με αυτόματα μηχανήματα που λαμβάνουν δείγματα και ενημερώνουν άμεσα για την τήρηση των συγκεντρώσεων των στοιχείων. Το προσωπικό κάνει περαιτέρω μετρήσεις, με σκοπό την διαρκή εναρμόνιση των εξερχομένων προϊόντων στα προβλεπόμενα όρια που έχουν καθοριστεί από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς τον τελικό αποδέκτη. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται υποδειγματική η λειτουργία και εξαιρετικά τα αποτελέσματα ελέγχων. Η εύρυθμη λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού Κατερίνης επιβεβαιώνεται και με σειρά αποτελεσμάτων αναλύσεων των αποβλήτων από το πιστοποιημένο συνεργαζόμενο εξωτερικό εργαστήριο

Στέργιος Μπουσνάκης: Δημιουργήσαμε προοπτική

«Κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία. Δημιουργήσαμε προοπτική. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε άμεσα στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις των καιρών, σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Στέργιος Μπουσνάκης.

Ο κ. Μπουσνάκης, ευχαρίστησε όλους τους «συνοδοιπόρους» του τους τελευταίους 19 μήνες. Τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα εκείνους στα σκάμματα αλλά και στα γραφεία, τους άμεσους συνεργάτες του, τον Αντιπρόεδρο Στάθη Κεραμιδιώτη και την Δημοτική Σύμβουλο Μίνα Πούλιου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους προμηθευτές της Επιχείρησης και ιδιαίτερα τους δημότες, τους οποίους, όπως τόνισε, «έχουμε καθήκον να υπηρετούμε. Ήταν πάντα συνεργάσιμοι και υπομονετικοί» είπε χαρακτηριστικά. 

Συνεχίζοντας, ευχαρίστηκε τους προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών κοινοτήτων για την συνεργασία, τους Αντιδημάρχους, που υποστήριξαν με τις Υπηρεσίες τους τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, τους συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τις υποστηρικτικές αποφάσεις τους, τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Νταντάμη, επικεφαλής της παράταξης με την οποία εκλέχτηκε, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου, που ποτέ δεν αρνήθηκαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Στέργιος Μπουσνάκης αναφέρθηκε στον «ιδιαίτερο ρόλο» του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου. «Ας μου επιτραπεί μια αναφορά επί προσωπικού: στη διάρκεια της περιπέτειάς μου με τον Covid 19 ήταν με μία λέξη συγκλονιστικός. Με συγκίνησε το ενδιαφέρον και η υποστήριξή του στην οικογένειά μου.

Υπηρεσιακά, σε επίπεδο Διοίκησης, σε όποιο θέμα ζητήθηκε η συνδρομή του, ανταποκρίθηκε με άμεσες παρεμβάσεις σε υπουργεία, κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας σε μέγιστο βαθμό τη λειτουργία μας. Η συνεργασία μας είναι υποδειγματική», κατέληξε ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης.

Ο αναλυτικός απολογισμός του Στέργιου Μπουσνάκη,δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Κατερίνης:

https://katerini.gr/2021/04/07/δημιουργεί-προοπτική-σχεδιάζει-και-υ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου