Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Η Ελλάδα ανακτά την θέση της στην Παγκόσμια Κοινότητα Αντιντόπινγκ

Φ. Μπαραλιάκος ως εισηγητής στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού για το αντιντόπινγκ

Εισηγητής στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού για το αντιντόπινγκ υπήρξε ο Φώντας Μπαραλιάκος, εκκινώντας με τις ομιλίες του τις συζητήσεις επί του Νομοσχεδίου τόσο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε αμφότερες τις τοποθετήσεις του τόνισε εξαρχής πως η ψήφιση του εν λόγω Σχεδίου Νόμου επιβάλλεται να τύχει ομοθυμίας και σύμπνοιας, καθώς εναρμονίζει την ελληνική έννομη τάξη με τον νέο, αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, της WADA.

Ακολούθως, ο Βουλευτής Πιερίας υπενθύμισε τις διαστάσεις νοσηρού κοινωνικού φαινομένου που προσέλαβε  το ντόπινγκ με την πάροδο των ετών και τις πολύκροτες περιπτώσεις ινδαλμάτων , που αποδείχθηκανφενάκη των απαγορευμένων ουσιών. «Από τους αθλητές της π. Ανατολικής Γερμανίας, τον Καναδό σπρίντερ Μπεν Τζόνσον μέχρι τον κορυφαίο ποδηλάτη ΛανςΑρμστρονγκ, η χρήση απαγορευμένων ουσιών αποτελεί ένα ένοχο μυστικό στον χώρο του υψηλού πρωταθλητισμού. Και, δυστυχώς, τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε ελληνικές αποστολές, τα οποία απογοήτευσαν την ελληνική κοινωνία πληγώνοντας το γόητρο του ελληνικού αθλητισμού», σημείωσε σε χαρακτηριστικό απόσπασμα του λόγου του. 

Δριμεία ήταν, εξάλλου, η κριτική που άσκησε ο Βουλευτής Πιερίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την τελματώδη κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει το θεσμικό πλαίσιο του αντιντόπινγκ κοντρόλ στην Ελλάδα επί των ημερών της. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε τρομακτικό κενό συμμόρφωσης της χώρας με τις θεσμικές προδιαγραφές των διεθνών προτύπων, το ΕΣΚΑΝήταν ανεπαρκές να υποστηρίξει τον ρόλο τουενώ το Εργαστήρι Ελέγχου Αντιντόπινγκ περιέπεσε σε τέτοια ανυποληψία και μη αναστρέψιμη κατάσταση ώστε απώλεσε την διαπίστευσή του. Μάλιστα, στην δευτερολογία του ο κ. Μπαραλιάκος καταλόγισε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκληματική ολιγωρία που σε μία Προολυμπιακή χρονιά έθεσε   σε κίνδυνο τη συμμετοχή των αθλητών μας στην κορυφαία αθλητική διόργάνωση.

Στη συνέχεια ο βουλευτής Πιερίας απαρίθμησε τις ενέργειες της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Αθλητισμού που προέβη σε αντικατάσταση του προβληματικού ΕΣΚΑΝ με την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, του ΕΟΚΑΝ, αλλά σε δρομολόγηση όλωντων απαραίτητων διαδικασιών για την επανάκτηση της διαπίστευσης του Εργαστηρίου αντιντόπινγκ Αθηνών σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να τονίσει πως η Ηγεσία του Υπουργείου δέχεται συγχαρητήρια και εύσημα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της WADA Βίλτορ Μπάνκα για την αποτελεσματική δουλειά που έχει γίνει και για το χαμένο έδαφος που καλύφθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο κ. Μπαραλιάκος δήλωσε χαρακτηριστικά : «Ως φυσική εξέλιξη των προηγούμενων ενεργειών του Υπουργείου Αθλητισμού, με το παρόν νομοσχέδιο ενσωματώνουμε στην ελληνική νομοθεσία τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021. Διορθώνουμε την εφιαλτική κατάσταση που παραλάβαμε και αφήνουμε μια παρακαταθήκη στο επίπεδο του αντιντόπινγκ ελέγχου στον ελληνικό αθλητισμό. Πρέπει να εφαρμόσουμε με κάθε αυστηρότητα το θεσμικό πλαίσιο αποτροπής του ντόπινγκ ώστε ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός με κανόνες να γίνει εκκολαπτήριο προτύπων και θερμοκήπιο υψηλών ιδανικών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου