Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Ο Δήμος Κατερίνης στην εποχή της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας «Λειτουργική πόλη» με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο

- Δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου

- Η βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας  για όλους & η προτεραιότητα των πεζών στις διαβάσεις στο επίκεντρο 

«Για μία "λειτουργική πόλη" με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο και με σεβασμό στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθούμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας Σχεδίου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και τη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας.

Στην ανάπτυξη και υλοποίηση του σχεδίου μας καλούμε δημότες και επιστημονικούς φορείς να συμμετέχουν ενεργά, καταθέτοντας προτάσεις και παρατηρήσεις». Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος εν όψει μίας σειράς εργασιών και δράσεων ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης που προγραμματίζουν για όλη τη διάρκεια του Μαΐου, οι υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης με στόχο, όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος: «να γίνει σταδιακά  η πόλη μας πιο φιλική σε δημότες και επισκέπτες».

Όπως εξηγεί ο  Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Δόμησης -  Συντονιστής ΣΒΑΚ Δήμου Κατερίνης, Γιώργος Νταντάμης:  «Η νέα προσέγγιση που εισάγεται με την εκπόνηση του ΣΒΑΚ έχει ως στόχο να δοθεί προτεραιότητα στις ήπιες μορφές μετακίνησης, προσφέροντας περισσότερο χώρο στον πεζό, στο ποδήλατο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ταυτόχρονα, έμφαση στη διευκόλυνση των καθημερινών μετακινήσεων, που αναδεικνύουν την ανθρωποκεντρική βιωσιμότητα της πόλης, επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλα τα σημεία της από όλους (παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένους κ.ο.κ.) και διαμορφώνουν ένα ζωντανό, ποιοτικό  και κυρίως ασφαλές αστικό περιβάλλον».

Συστηματικές εργασίες βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας

Ήδη με «όχημα» την τεχνική υπηρεσία, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, στις διαγραμμίσεις διαβάσεων στις εισόδους των σχολικών συγκροτημάτων, στις διαβάσεις των πεζών στα φανάρια, ενώ γενικότερα ο Δήμος Κατερίνης εντείνει τις συστηματικές εργασίες βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας με έμφαση στην οριζόντια σήμανση, στη συντήρηση των πινακίδων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, χρωματισμού των κρασπέδων επί των διασταυρώσεων κ.α.

Παράλληλα, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου έχουν καταγράψει σημεία όπου υφίστανται προβλήματα προσβασιμότητας - κακοτεχνίες, ενώ στο πλαίσιο ενός διαρκούς διαλόγου με φορείς και δημότες, απευθύνεται ανοικτό κάλεσμα σε όλους, με φωτογραφικό υλικό που θα αποστείλουν μέσω της πλατφόρμας novoville (https://katerini.gr/novoville/) ή της ιστοσελίδας του ΣΒΑΚ (www.svak-katerini.com), να συνδράμουν σε αυτή την καταγραφή και να δρομολογηθούν από κοινού εφικτές λύσεις και προτάσεις. 

Υπενθυμίζεται, ότι, ήδη ο Δήμος Κατερίνης με επιστολή - πρόσκληση και ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε σε 40 και πλέον φορείς του τόπου, τους καλεί να λάβουν μέρος στη συμμετοχική διαβούλευση και στον από κοινού σχεδιασμό  του ΣΒΑΚ*.

Σεβασμός στους πεζούς  & στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Επιπλέον, προγραμματίζεται σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου, μία σειρά δράσεων ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης των οδηγών από τη Δημοτική Αστυνομία σχετικά με την προτεραιότητα που έχουν στις διαβάσεις οι πεζοί (άρθρο 39 Κ.Ο.Κ.). Ταυτόχρονα, για την αποτροπή της αντικοινωνικής στάθμευσης των οχημάτων που επιβαρύνουν και παρενοχλούν την κίνηση & μετακίνηση των πεζών, των ατόμων με αναπηρίες, των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.   

Βιωματική δράση στα σχολεία 

Επίσης, εφόσον στα τέλη Μαΐου οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν θα υλοποιηθεί σε δημοτικά σχολεία βιωματική δράση δημιουργίας πολύχρωμων διαβάσεων από μαθητές για μαθητές, με στόχο να σταλεί το αυτονόητο μήνυμα στους οδηγούς ότι οφείλουν να σέβονται την προτεραιότητα των πεζών. Τέλος, με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών δημοτικών σχολείων & νηπιαγωγείων του νομού, σε θέματα οδικής παιδείας, καθώς και την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων καλής οδικής συμπεριφοράς, ο Δήμος Κατερίνης προετοιμάζει τη λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, στην περιοχή του Νέου Κεραμιδίου, όποτε αυτό καταστεί εφικτό βάσει της εξέλιξης της πανδημίας.

 Αξίζει να σημειωθεί, ότι, μέσω της ιστοσελίδας www.svak-katerini.com, οι φορείς και οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΣΒΑΚ, καθώς και να ενημερώνονται τακτικά για την πορεία εξέλιξης αυτού του στρατηγικής σημασίας εργαλείου για τον Δήμο Κατερίνης.

*Έμφαση δίδεται στους στόχους του συμμετοχικού σχεδιασμού, στο Δίκτυο εμπλεκομένων φορέων που θα συσταθεί και θα αποτελείται από φορείς της πόλης της Κατερίνης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και από ομάδες πολιτών που εμπλέκονται με άμεσο είτε και έμμεσο τρόπο στο σύστημα αστικής κινητικότητας. 

Το δίκτυο φορέων αποτελεί το βασικό εκφραστή των διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού και ο ρόλος του θα είναι υποστηρικτικός στην εκπόνηση του ΣΒΑΚ τόσο μέσα από τις τοποθετήσεις τους, έντυπες ή προφορικές, όσο και προσφέροντας δεδομένα και πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και μπορούν να αξιοποιηθούν στη διαδικασία εκπόνησης του ΣΒΑΚ, καθώς μέσα από τη δραστηριότητα τους στην πόλη, έχουν πιθανόν αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες και ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων μέσων μεταφοράς και δικτύων. Η υποστήριξη στην εκπόνηση του ΣΒΑΚ θα επικυρωθεί μέσω του Συμφώνου Συμμετοχής, το οποίο θα συνυπογραφεί από το Δήμαρχο και τον κάθε φορέα ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου