Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας & στοχευμένες δράσεις για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων

Δύο μεγάλα θέματα είχε να διαχειριστεί η αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας και Διαχείρισης αδέσποτων ζώων, στον ένα χρόνο λειτουργίας της. 

Η αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας και Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συστήθηκε 31/05/2020 και συνέπεσε με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν και στην περιοχή μας, λόγω της υγειονομικής κατάστασης. Η δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου με την Ελληνική Αστυνομία σε καθημερινή βάση για τον έλεγχο των μέτρων σε λαϊκές αγορές, καταστήματα υγειονομικού ελέγχου (κατά την περίοδο που ήταν σε λειτουργία), ακόμη και η συνδρομή στην εύρυθμη διενέργεια ελέγχων από τον ΕΟΔΥ αποτέλεσε τη βασική προτεραιότητα. 

Άμεσα καθιερώθηκε απογευματινή βάρδια υπηρεσίας, κάτι που έγινε εφικτό με την μεταφορά της υπηρεσίας σε νέες εγκαταστάσεις (κτίριο πρώην Πυροσβεστικής) και αφού προηγήθηκαν όλες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας να έχουν εξασφαλισμένες όλες τις προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή διεκπεραίωση των υποθέσεων. 

Πέρα από τους συνεχείς ελέγχους, η Υπηρεσία ήταν παρούσα όποτε κλήθηκε από δημότες, καθώς και όπου χρειάστηκε να ρυθμίσει την κυκλοφορία για τη διευκόλυνση της κίνησης των πολιτώνκαι των έργων που εκτελούνται στην πόλη. Παράλληλα, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, έλαβαν για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, τον κατάλληλο εξοπλισμό (υπηρεσιακά παντελόνια και μπότες), ενώ τακτοποιήθηκαν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τρίτους.

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν και στον τομέα διαχείρισης ζώων συντροφιάς, με κυριότερη τη συντήρηση του καταφυγίου χώρου προστασίας των ζώων, όπου τοποθετήθηκαν ταΐστρες, ποτίστρες, πλέγματα και σχάρες αποστράγγισης, ενώ εξοπλίστηκε και το γραφείο στο χώρο του καταφυγίου, το οποίο πλέον είναι επισκέψιμο.

Από 1 Ιουνίου 2020, περίπου 350 αδέσποτα στειρώθηκαν από δύο κτηνιάτρους συνεργάτες της αντιδημαρχίας, ενώ οι υιοθεσίες έφτασαν τις 78 έως τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και διακόπηκαν λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σήμερα, εκκρεμούν περί τις 13 αιτήσεις για υιοθεσία.

Η αντιδημαρχία, κλήθηκε να διαχειριστεί σε συνεργασία με τον κυνοκόμο και σειρά «απρόσμενων εξελίξεων», όπως 41 περιπτώσεις θανάτου ζώων από αυτοκίνητα, 30 δηλητηριάσεις, καθώς και 7 κακοποιήσεις ζώων.

Σημαντική θεωρείται και η συμβολή της αντιδημαρχίας στη διαμόρφωση δυτικής κουλτούρας στους φιλοξενούμενους της δομής μεταναστών με διανομή βιβλίων σε όλους τους ανήλικους, ενημέρωση δια ζώσης σε όλους τους ενήλικές για την νομοθεσία, σχεδιασμού dogpark εντός δομής και προμήθειας υποστηρικτικών εφοδίων (λουριά, περιλαίμια, ταΐστρες, ποτίστρες, τροφές) σε άριστη συνεργασία με τον διοικητή της δομής.

Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην ενημέρωση των δημοτών με ειδικό φυλλάδιο μέσω λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, μέσω ιστοσελίδας Δήμου, καθώς και μέσω ραδιοφωνιών εκπομπών, ενώ υπήρξε συστηματική διανομή ζωοτροφών και αντιπαρασιτικών φαρμάκων σε εθελοντές και οικονομικά αδύναμες ομάδες συνδημοτών μας, οι οποίοι συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους στην ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

«Η Δημοτική Αστυνομία Κατερίνης, κλήθηκε να αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι ελέγχων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, εστιάζοντας στον περιορισμό της πανδημίας και της τήρησης των μέτρων. Θεωρώ, πως ανταπεξήλθε πλήρως, διότι όλο αυτό το διάστημα υπήρξε μια καλή συνεργασία μεταξύ της διοίκησης και των υπαλλήλων της. Εμείς από την πλευρά μας με την προτροπή του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμουφροντίσαμε να τους παρέχουμε κάθε μέσο που θα διευκολύνει το έργο τους, το οποίο καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες της Δημοτικής Αστυνομίας φέρουν σε πέρας», δήλωσε ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Κώστας Φιλοκώστας. 

Ο κοςΦιλοκώστας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κομμάτι που αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων. «Πρώτο μέλημα στον τομέα αυτό, ήταν ο σεβασμός στα ζώα και η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας. Επιδιώξαμε τις συνεργασίες και οι περισσότεροι συμπολίτες μας, αντιλαμβάνονται την δουλειά που έχει γίνει» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα δύσκολο κομμάτι, αλλά νομίζω ότι η αποφασιστικότητά μας ακόμη και να συγκρουστούμε με συμφέροντα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ούτε των προθέσεων ούτε του αποτελέσματός μας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου